Fekete-Győr: Van erősebb lelkű vezető Karácsonynál, erősebb elméjű jelölt Puzsérnál

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.25. 15:58

„Minden egyes hibáért elnézést kérünk tőletek” – így kért bocsánatot a főpolgármester-választás kapcsán Fekete-Győr András a Momentum elnöke a párt tagságától egy belsős fórumon közzétett tájékoztatás szerint. Azt is elismerte, alázatosabban kellett volna fogalmazniuk a meglévő jelöltek – vagyis Karácsony Gergely, Puzsér Róbert és Sermer Ádám – kapcsán úgy, hogy nekik nem volt jobb alternatívájuk.

Fekete-Győr: Van erősebb lelkű vezető Karácsonynál, erősebb elméjű jelölt Puzsérnál
„Hát hordott már a hátán a föld erősebb lelkű vezetőket, mint Karácsony Gergely, vagy erősebb elméjű jelölteket, mint Puzsér Róbert. És láthatóbbakat, mint Sermer Ádám”

– ezt fejtegette Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a párt tagságának Facebookon azzal kapcsolatban, hogy mégsem képesek saját főpolgármester-jelöltet állítani.

Mint ismert, a párt több hónapnyi dilemmázás után nemrégiben a Népszavának bejelentette: támogatják az előválasztás rendszerét. Mindezt annak ellenére tették, hogy Fekete-Győr például még januárban az ATV Egyenes beszéd Kontra műsorában arról beszélt: nem feltétlenül az előválasztás a legjobb megoldás, bár ő kedveli a koncepciót és az USA-ban jól működik, de félne attól, hogy itthon csalások lehetnének benne.

A Momentum azt is hangoztatta: saját főpolgármester-jelöltet akar állítani, egy olyan civil szereplőt, aki szerintük képes egyesíteni a bal- és a jobboldalt. Ám például hiába kérték fel Veiszer Alinda újságírót, ő nemet mondott a megkeresésre, és bár a párt tovább kutatott, nem találtak megfelelő jelöltet, ezért feladták a keresést. Így végül akár Karácsony Gergely, a baloldal jelöltje, akár Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik által támogatott független jelölt nyeri meg az előválasztás, a Momentum a nyertes mögé fog beállni. A megmérettetésen egyébként a liberális Sermer Ádám is indulni fog, ám miután a párt támogatottsága minimális, egyelőre kevés esély látszik rá, hogy ő nyerjen.

Az Azonnali által megismert belsős tájékoztatás szerint Fekete-Győr elismerte: a párt is csinálhatta volna jobban a jelöltkeresét, például úgy, ha nem cövekelnek le egy jelölt mellett hónapokra, vagy ha jobban élnek a tehetséges, de még kevés bizonyítási lehetőséget kapott politikusaikkal. Hozzátette: az is tanulságul szolgálhat,

„hogy alázatosabban fogalmazunk egy fennálló jelölttel kapcsolatban akkor, amikor nekünk nincs jobb alternatívánk”.

„Minden egyes hibáért elnézést kérünk tőletek” – írta a Momentum elnöke a párt tagjainak. Azzal mentette a pártvezetést, hogy életük első önkormányzati jelöltállítási időszakában vannak, „és persze sehol sincs megírva az, hogy mindent hiba nélkül, tökéletesen véghez is viszünk. Nem lehet mindenből NOlimpia”.

Azt ugyanakkor leszögezte: csak akkor támogatják az előválasztás nyertesét, ha az támogatja a Momentum „Elérhető otthonokat” programját,

„hiszen ma a lakhatási válság Budapest legnagyobb problémája, és nem a szmog”.

Hozzátette: két hónap múlva EP-választások lesznek, és „a tét az, hogy meg tudunk-e maradni hosszabb távon a magyar politikában, és lesz-e esélyünk meghatározó politikai erővé válni Magyarországon”.

Kampányban elhangzanak kemény szavak

Az Azonnali kereste Fekete-Győr Andrást a kijelentései kapcsán, ám ő azt jelezte: Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja válaszol a kérdéseinkre. Hogy miért hagyta abba a Momentum a jelöltkeresét, ha Karácsonynál van erősebb lelkű vezető, Puzsérnál meg erősebb elméjű jelölt, arra Hajnal úgy válaszolt: szerinte a pártvezető kritikája annak szólt,

hogy egyik jelölt sem tökéletes.

Arról egyébként márciusban döntöttek, hogy nem lesz saját főpolgármester-jelöltjük, mert ugyan sok energiát fektettek a projektbe, és szerettek volna új arcokat behozni a politikába, de azt látták, hogy olyan embert találni, aki alkalmas és vállalná és a nehézségeket, az nagyon nehéz feladat, és „abból főzünk, amink van”. „Ha Karácsony Gergely és Puzsér Róbert indul, akkor szerintem innentől fogva nekünk az a feladatunk, hogy ebből hozzuk ki a lehető legtöbbet”. Arról egyébként nem kívánt beszélni, hogy Veiszer Alindán kívül még kiket kértek fel főpolgármester-jelöltnek.

Azzal kapcsolatban, hogy a Momentumnak „alázatosabban” kellett volna fogalmaznia a jelöltek kapcsán, így várhat-e bocsánatkérést a párttól Karácsony és Puzsér, Hajnal Miklós elmondta: szerinte le fognak ülni velük, és átbeszélik, hogy van-e bármiért bocsánatot kérni.

„Egy kampányidőszakban elhangzanak kemény szavak mindkét irányban, Puzsér Róbert sem vádolható azzal, hogy finoman fogalmazott volna a Momentum kapcsán”.

Vagyis majd tisztázzák a kérdést egymás közt, és ha szükséges, minden érintett bocsánatot kér egymástól. Azzal kapcsolatban, hogy a két jelölt támogatná-e a Momenutm „Elérhető otthonok” programját, Hajnal Miklós arról beszélt: Puzsér Róbert álláspontját nem ismerik, de Karácsony Gergely már jelezte: ő ezt felkarolná.

És hogy mennyire érzi gondnak a szmogot a Momentum?

A zöld politika prioritás kéne, hogy legyen minden normális párt számára a párt elnökségi tagja szerint, ám úgy véli, az anyagi ellehetetlenülés szélén vannak a fiatalok, „a valóságban az van, hogy harmincéves emberek, amellett, hogy normális munkahelyük van, nem tudnak önállóan lakásba költözni”. „Én örülök a zöldpolitikai törekvéseknek, de a Momentum számára az elsődleges kérdés a lakhatás lesz” – tette hozzá. Hogy hányadrangú kérdés akkor a légszennyezettség, arra úgy válaszolt:

„a top öt problémakörben szerintem abszolút benne van, hogy mennyire zöld Budapest”, amit például lehetetlen a közlekedéstől függetlenül kezelni.

Hajnal Miklós arról is beszélt az Azonnali kérdésére, hogy megosztott a tagság abban, kit támogassanak a főpolgármester-választásra, ez még nem egy lefutott meccs. Ő személyesen sem döntötte még el, kire szavaz az előválasztáson, ezt majd az EP-választás után fogja megtenni. „Győzzenek meg” – javasolta a jelölteknek.

„Én nem hiszem, hogy ez egy olyan párt lenne, ami hirtelen összeesik”

– ezt már arra válaszolta, hogy fenyegetheti-e párt megmaradását, ha mégsem sikerül képviselőt kijuttatniuk az Európai Parlamentbe. Vagyis nem látja, hogy a Momentum jövője veszélyeztetve lenne, szerinte egyébként legalább egy, de talán két képviselőjük is lesz Brüsszelben.

Mint korábban az Azonnali megírta, a Momentumot adminisztratív hibák miatt nem vették nyilvántartásba az EP-választásra, ám múlt pénteken az akadályok elhárultak, nyilvántartásba vették a pártot, vagyis megmérettethetik magukat a májusi szavazáson.

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek