A fociőrült kínai elnök együttműködési megállapodást kötött az olasz labdarúgó-szövetséggel

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.25. 13:30

Nem csak az új kereskedelmi útvonalak kiépítése miatt jött Európába Hszi Csin-ping. Kína első embere már évek óta azon fáradozik, hogy a világ élvonalába emelje a kínai futballt.

A fociőrült kínai elnök együttműködési megállapodást kötött az olasz labdarúgó-szövetséggel

A kétoldalú gazdasági együttműködés – lentebb bővebben tárgyalt – megerősítése mellett a sport is óriási szerepet kapott Hszi Csin-ping kínai elnök hétvégi olaszországi látogatásán. A kínai kormány együttműködési megállapodást kötött az olasz labdarúgó-szövetséggel, mely értelmében

az olaszok szakmai segítséget nyújtanak a kínai futballkultúra fejlesztéséhez, cserébe pedig nagyobb hozzáférést kapnak az ázsiai piachoz.

A közel 1,4 milliárd fős Kínában több százmillióra tehető a futballrajongók száma, akik között már egyébként is számottevő az olasz klubok követőinek aránya, de a népszerűségi listán továbbra is csak az angol, a spanyol és a német csapatok után kullognak. A mostani szerződés lehetővé teszi, hogy a közeljövőben egyes olasz szuperkupa- és kupameccseket, sőt, az első osztály, a Serie A bizonyos mérkőzéseit is Kínában játsszák, ami

a várakozások szerint jelentősen növelné az olasz foci népszerűségét a világ legnépesebb országában.

Kína és a vele szomszédos kisebb távol-keleti országok fontos piacot jelentenek a globális szórakoztatóiparággá alakuló, de továbbra is az európai klubfutball által dominált sportágnak. A foci népszerűsége persze a helyi politikusokra is hat. A Kínát hat éve vezető Hszi Csin-ping egyik legfontosabb szimbolikus politikai céljának tartja, hogy országa az olimpiai sikersportok mellett végre labdarúgásban is a világ élvonalába kerüljön. Ennek érdekében óriási anyagi forrásokat mozgatnak meg, az utánpótlás-nevelésre helyezve a hangsúlyt. A sikert jelenleg még nehéz mérni, de a számok alapján érzékelhető a fejlődés az elmúlt hat évben:

Kína a FIFA világranglistáján a 93. helyről a 72.-re küzdötte fel magát.

A fociexport okés, a kínai befolyásimport már nem

Saját labdarúgásukat a nyugat-európai EU-tagállamok is előszeretettel értékesítik a távol-keleti piacon, de a globalizmus nem minden hozadékáért vannak ennyire oda. A nyugati elit által renitensnek tartott olasz kormány nagy vihart kavart azzal, hogy – mint azt fentebb már említettük – kétoldalú megállapodást kötöttek a kínaiakkal új infrastrukturális fejlesztésekről, melyek a Peking által propagált „Egy övezet, egy út” kezdeményezés részeként valósulnának meg. 

A Kínát Európával összekötő új kereskedelmi útvonalak létrehozására irányuló törekvéseket az Egyesült Államok és a nyugat-európaiak egyaránt a kínai befolyásszerzés egyik eszközének tekintik.

Olaszország mellett azonban van még pár európai uniós tagállam, aki nem így értékeli a projektet. Görögország, Lengyelország és Magyarország is részt vesz az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés keretében zajló beruházásokban, bár a Budapest-Belgrád vasútvonal tényleges megvalósulása kapcsán még elég sok a kérdőjel. A felmerült problémákkal az Azonnali decemberben hosszabb terjedelmben is foglalkozott.

Hszi Csin-ping a gyümölcsözőnek mondható olaszországi vizit után ma Dél-Franciaországba látogatott, ahol Emmanuel Macron francia elnök fogadja. Elemzők arra számítanak, hogy a csúcstalálkozón a francia államfő a bilaterális együttműködés helyett az EU és Kína kapcsolatainak erősítésére fog koncentrálni.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek