A katalán elnök nem akarta leszedni a függetlenségi szimbólumokat, és ennek megihatja a levét

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.24. 20:15

Quim Torra nagyot meccsezett a hatóságokkal, de akár a hivatalába is kerülhet.

A katalán elnök nem akarta leszedni a függetlenségi szimbólumokat, és ennek megihatja a levét

Az El Pais adja hírül, hogy Quim Torra, Katalónia regionális elnöke ellen bűnvádi eljárást indít a spanyol ügyészség, mivel visszautasította, hogy eltávolítsa a függetlenségpárti szimbólumokat a középületekről a hamarosan sorra kerülő helyi-, regionális- és parlamenti választások előtt

A spanyol Központi Választási Bizottság ugyanis utasította a katalán regionális kormányt, hogy szedjék le a függetlenség-párti jelképeket, például azokat a sárga szalagokat, amelyek a letartóztatott katalán vezetők melletti szolidaritásra utalnak, és akiknek az ügye jelenleg a legfelsőbb bíróság ítéletére vár.

Torrát tizenegy napja utasították, és kedden lett volna a határidő, de a szeparatista vezető inkább a katalán ombudsmanhoz fordult segítségül, a hivatal maga is azt tanácsolta, hogy szedjék le a jelképeket.

Torra csütörtökön aztán lecserélte a sárga szalagokat fehérre a katalán kormány fő épületének erkélyén, de kiraktak cserébe egy feliratot, amelyen a „politikai foglyok” szabadon bocsátását követelik.

Ezután már utasították a katalóniai rendőrséget, hogy távolítsák el a szalagokat meg a feliratot, Torra azonban, amint megtudta, hogy ez fog történni, maga adott utasítást, hogy vegyék le, de pár óra múlva megjelent egy újabb felirat, amin csak annyi állt:

„Vélemény- és szólásszabadság”.

Mindeközben azok a politikusok, akik részt vettek a 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezésében, most az ítéletükre várnak, az ügyészség álláspontja szerint ugyanis törvénybe ütköző volt megszervezni a referendumot. Ha bűnösnek találják őket, hosszú börtönbüntetés várhat rájuk. Torra azonban valószínűleg megússza pénzbüntetéssel.

Másrészt azonban politikai következményei lehetnek a dolognak: ugyanis amennyiben vétkesnek találtatik,Torrát eltilthatják a köztisztség betöltésétől.

Artur Mas elődje például ugyanilyen vádban, azaz tiltott szimbólum használatában lett elítélve, és két évre megfosztották attól a jogától, hogy közfeladatokat lásson el.  

Néhány más katalán regionális kormánypárt, arra való tekintettel, hogy a katalán rendőrségen belül milyen ellentmondásokat okozhat az ügy, levették a tiltott szimbólumokat, így az Európai Katalán Demokrata Párt és a Katalán Republikánus Baloldal vezetői is leszedették különböző kormányzati épületekről a szalagokat.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek