+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. március 24. vasárnap, 20:15
Quim Torra nagyot meccsezett a hatóságokkal, de akár a hivatalába is kerülhet.

Az El Pais adja hírül, hogy Quim Torra, Katalónia regionális elnöke ellen bűnvádi eljárást indít a spanyol ügyészség, mivel visszautasította, hogy eltávolítsa a függetlenségpárti szimbólumokat a középületekről a hamarosan sorra kerülő helyi-, regionális- és parlamenti választások előtt

 

A spanyol Központi Választási Bizottság ugyanis utasította a katalán regionális kormányt, hogy szedjék le a függetlenség-párti jelképeket, például azokat a sárga szalagokat, amelyek a letartóztatott katalán vezetők melletti szolidaritásra utalnak, és akiknek az ügye jelenleg a legfelsőbb bíróság ítéletére vár.

 

Torrát tizenegy napja utasították, és kedden lett volna a határidő, de a szeparatista vezető inkább a katalán ombudsmanhoz fordult segítségül, a hivatal maga is azt tanácsolta, hogy szedjék le a jelképeket.

 

Torra csütörtökön aztán lecserélte a sárga szalagokat fehérre a katalán kormány fő épületének erkélyén, de kiraktak cserébe egy feliratot, amelyen a „politikai foglyok” szabadon bocsátását követelik.

 

Ezután már utasították a katalóniai rendőrséget, hogy távolítsák el a szalagokat meg a feliratot, Torra azonban, amint megtudta, hogy ez fog történni, maga adott utasítást, hogy vegyék le, de pár óra múlva megjelent egy újabb felirat, amin csak annyi állt:

 

„Vélemény- és szólásszabadság”.

 

Mindeközben azok a politikusok, akik részt vettek a 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezésében, most az ítéletükre várnak, az ügyészség álláspontja szerint ugyanis törvénybe ütköző volt megszervezni a referendumot. Ha bűnösnek találják őket, hosszú börtönbüntetés várhat rájuk. Torra azonban valószínűleg megússza pénzbüntetéssel.

 

Másrészt azonban politikai következményei lehetnek a dolognak: ugyanis amennyiben vétkesnek találtatik,Torrát eltilthatják a köztisztség betöltésétől.

 

Artur Mas elődje például ugyanilyen vádban, azaz tiltott szimbólum használatában lett elítélve, és két évre megfosztották attól a jogától, hogy közfeladatokat lásson el.  

 

Néhány más katalán regionális kormánypárt, arra való tekintettel, hogy a katalán rendőrségen belül milyen ellentmondásokat okozhat az ügy, levették a tiltott szimbólumokat, így az Európai Katalán Demokrata Párt és a Katalán Republikánus Baloldal vezetői is leszedették különböző kormányzati épületekről a szalagokat.

 

FOTÓ: Wikimedia Commons

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás