Tüzet nyithatnak a sárgamellényesekre, ha életveszélyes helyzet alakul ki a tüntetéseken

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.22. 18:49

A hadsereget is bevetik a középületek védelmében, Franciaországban. Súlyos rendbontásra számítanak szombaton.

Tüzet nyithatnak a sárgamellényesekre, ha életveszélyes helyzet alakul ki a tüntetéseken

Több ezer katona fog szolgálatot teljesíteni Franciaország-szerte holnap, így próbálva meg elrettenteni az sárgamellényes mozgalom tüntetőit, hogy a múlthetihez hasonló rendbontást vigyenek végbe. Az ellenzéki aktivisták március 16-án több épületet is lángokba borítottak Párizsban, a tavaly ősz óta tartó tüntetéshullám tizennyolcadik felvonásán. Az eset miatt a napokban el is távolították posztjáról a francia főváros rendőrfőnökét.

A középületek védelmét biztosító katonákat

szigorú és világos szabályok kötik, de ha a saját, vagy bármely civil élete közvetlen veszélybe kerülne, akkor tüzet is nyithatnak

– jelentette be a párizsi régió katonai kormányzója a francia közszolgálati rádiónak adott interjújában. Bruno Le Ray tábornok hangsúlyozta, hogy médiaszereplésével nem politikai célokat szolgál, hanem csak a békés tüntetőket akarta figyelmeztetni, hogy maradjanak távol a rendre erőszakossá váló tüntetéssorozattól.

A hadsereg bevetésének ötlete komoly politikai vitákat szült Franciaországban, és a katonai vezetők közül is többen kifogásolták, hogy az egységeik nincsenek megfelelően felkészítve és felszerelve a várható feladatra.

A kezdetben a benzinárak emelése, majd később már általánosan Emmanuel Macron francia elnök politikája ellen szerveződő sárgamellényes mozgalom most szombaton immár a tizenkilencedik alkalommal fog utcára vonulni. Az első demonstrációkon még több százezer ember vett részt, de mára már legfeljebb pár tízezerre tehető az aktív tüntetők száma Franciaország-szerte.

FOTÓ: Instagram / Antoni Lallican

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek