Egy radikális állatvédő, vegán párt okozhat felfordulást Spanyolországban

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.22. 09:51

Be fognak jutni az Európai Parlamentbe, ráadásul a baloldalról elég sok szavazót elvisznek. Határozottak, és nem alkusznak: betiltanák a vadászatot, halászatot, és a húsfogyasztás ellen is fellépnek.

Egy radikális állatvédő, vegán párt okozhat felfordulást Spanyolországban

Európa-szerte sok helyen jönnek fel a zöld pártok, Németországban és Hollandiában már évek óta áttöréseket érnek el. Spanyolországban mindeddig ez nem történt meg. Mindeddig.

Most ugyanis megjelent egy radikális állatvédő párt, és nagyon úgy néz ki, hogy elkezdte mágnesként vonzani a szavazókat.

A Pacma pártot ugyanis minden közvéleménykutató úgy méri, hogy egy vagy két EP-képviselője lesz a következő európai parlamenti ciklusban: minderről a Politico készített remek összefoglalót.

Mit képvisel a Pacma? 

A párt elsősorban az állatok jogaira fókuszál, így betiltaná az állatkerteket, a cirkuszokat, de ugyanígy a vadászatot és „nagyipari” halászatot is, valamint azonnal megszüntetné az általa barbár gyakorlatként beazonosított bikaviadalokat is. Hasonlóan gondolkodik, mint Hollandiában az Állatok Pártja, vagy Németországban a Tierschutzpartei.

Az a nagy különbség Spanyolország és más európai országok között, hogy Spanyolországban ez a radikális állatvédő párt a legnépszerűbb zöld erő, és maga mögé utasít minden hagyományosabb pártot, kezdeményezést.

Jó, nem kell nagy számokra gondolni, de 1,8 százalékon állnak jelenleg, aminek így is nagyon komoly hatásai lehetnek. A főleg baloldali gondolkodású, és női szavazóbázissal bíró párt komoly fejtörést okozhat például a radikális baloldali Podemosnak is, sőt, akár Pedro Sanchez szocialista miniszterelnöknek is.

Néhány közvéleménykutatás ugyanis azt mutatja, hogy a Pacma félmillió szavazatot fog elcsenni a baloldalon, ez pedig, ha megtörténik, akkor főleg a Podemosra jelent majd nagy csapást. Ha pedig a Podemos gyengül, akkor Sanchez is vakarhatja a fejét, hiszen úgy képzeli el, hogy az új, áprilisi választások után majd velük alkot választási koalíciót.

„Meggyőződésünk, hogy az Európai Parlamentben képviseletet kapunk, és nem zárjuk ki, hogy meglepetést szerzünk a parlamenti választásokon is” – mondta Silvia Barquero, a Pacma elnöke és a párt vezető jelöltje az EP-listán.

A párt eredetileg azért jött létre, hogy a bikaviadalok ellen küzdjön, de azóta nagyon kiszélesítette a célkitűzéseket, nemrégiben pedig elfogadták a hagyományos zöld pártok környezetvédelmi és szociális menetrendjét is. 

A Pacma népszerűségét az elemzők szerint az növeli, hogy sosem alkusznak meg az általuk felvállalt kérdésekben.

Nemrégiben Castilla y Leónban sikerült jogi úton ideiglenesen betiltatniuk a vadászatot, Toro de la Vega városban pedig szintén pereltek, és a bíróság úgy döntött, hogy nem gyilkolhatják meg a bikát a városi fesztivál végén, ahogyan azt hagyományosan szokták.  

Nemrég a párt meg fogta magát, és nagyon merészet lépett: elkezdte a veganizmust népszerűsíteni, szerintük ugyanis ez a kulcsa a bolygó megmentésének. Ezt általában a hagyományosabb zöld pártok nem merik bevállalni.

„A marhatartás a klímaváltozásért felelős gázok 18 százalékának kibocsátásáért felelős, a kormányoknak meg az lenne a feladata, hogy zöldségproteineken alapuló étrendet népszerűsítsenek az állampolgárok körében. Európában pont az ellenkezőjét csináljuk, a húsfogyasztást támogatjuk, akár közpénzekkel is” – mondja a pártelnök.

Tovább fragmentálják a spanyol politikai palettát

A Pacma még tovább fragmentálhatja a spanyol politikai palettát, amely 2015-ig a két nagy párt, a Néppárt és a Szocialista Párt versengéséről szólt. Azóta megjelent a radikális baloldali Podemos, a liberális Ciudadandos, és nemrég megerősödött a szélsőjobboldali Vox is.

SILVIA BARQUERO PÁRTELNÖK ÉS EP-LISTA VEZETŐ

Persze a Pacma erősödése jó nagy kudarcot jelent a hagyományos környezetvédő pártoknak, akik nem tudták megszólítani a spanyolokat. Várhatóan Barquero lesz az első zöld politikus, aki önerőből, és nem egy pártkoalícióból jut be az Európai Parlamentbe.

Több baloldali párt is felvállalt már zöld ügyeket, de sosem voltak ezek igazán prioritások egyiknek sem.

Az Equo a legnagyobb hagyományos környezetvédő párt például tartományi választásokon több tanácsosi helyet szerzett már. Ők általában a Podemossal indultak, és a baloldali párt hátán jutottak be. A Pacma vezetői azt mondják, ők nem akarnak választási koalíciót kötni senkivel.

Barquero azt mondja, az nincs rendben, hogy együtt indulunk egy baloldai párttal, amely aztán a környezetvédelmi ügyek képviseletét másodlagosnak tartja, és főként a szociális kérdésekre fókuszál. Példaként azt hozta föl, hogy a Podemos a bányászok mellé állt egy környezet vs. bánya ügyben, mert nekik fontosabb volt a bányászok munkahelye, mint a klímaváltozás elleni küzdelem.

Azért nem egyszerű Spanyolországban zöld pártnak lenni

A spanyol zöld pártoknak nincs hát könnyű élete: az Eurobarometer például felmérte, hogy a spanyoloknak mindössze három százaléka gondolja azt, hogy a legfontosabb problémák környezetvédelmiek. Ennyi emberre pedig nehéz pártot alapozni, főleg úgy, hogy az EU-s lakosság átlagban 14 százalékban jelöli meg a legégetőbb problémáknak a környezetvédelmet, a németeknél egyenesen 22 százalék ez az arány.

Ez persze nem feltélenül jelenti, hogy a spanyoloknak ne lenne fontos a környezetvédelem, csak általában azt mondják, van ennél égetőbb ügy is, főleg a munkanélküliséget szokták megjelelölni ilyenkor.

Sokan azonban a fiatal generációkra alapoznak. Március 15-én Spanyolországban is fiatalok ezrei mozdultak meg, hogy határozottabb fellépést követeljenek a politikusoktól a globális felmelegedés ellen. Mario Rodríguez, a Greenpeace spanyolországi igazgatója ezt fordulópontnak látja, főleg azért, mert nagyon sok politikus igyekszik hirtelen ezeknek a fiataloknak a szavazatait megszerezni.  

Persze a Pacma is rájukhajtott, Barquero ezt írta ki Twiterre:

„A világ fiataljaival vagyok, akik felnyitják a szemünket, mielőtt még elérnénk annak a sziklának a szélét, amely felé vakon tántorgunk”.

FOTÓ: bez.es

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek