+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. március 21. csütörtök, 10:30
Ezzel kezdődött el a kasztinghét, amikor minden, magát kicsit komolyan vevő ember lepattintotta a baloldali kormánypártok felkérését arra, hogy ő legyen a miniszterelnök.

„Azt hallom, azt üzenik nekem, hogy a változásokhoz szükséges összefogásnak, a változáshoz szükséges stabil kormánytöbbségnek és az ellenzék józan magatartásának én vagyok az akadálya. Remélem, hogy így van, mert ha igen, akkor én most ezt az akadályt megszüntetem” – így jelentette be tíz évvel ezelőtt, 2009. március 21-én Gyurcsány Ferenc az MSZP tisztújító kongresszusán, hogy lemond a kormányfői pozícióról.

 

Ekkor már három éve nyilvános volt Gyurcsány híres őszödi beszéde, és túl volt az ország a Fidesz által kezdeményezett 2008-as szociális népszavazáson,

 

amit elbukott az MSZP-SZDSZ-kormány és a kormányfő, sőt, túlvoltunk azon a március 15-i beszédben is, amelyben az amerikai rapperrel, 50 Centtel példálózott Gyurcsány. Az MSZP három éve volt lejtmenetben a közvélemény-kutatásokban, a Fidesz pedig már ekkor évek óta vezette azokat; a gazdasági válság pedig tombolt a világban.

 

Aztán beindult a kaszting

 

A lemondás hátteréről az Origo írt riportot, amelyből kiderült, hogy régi bizalmasai tanácskozása után döntött úgy Gyurcsány, hogy lemond a miniszterelnökségről. Szintén az Origo írt aztán jó összefoglalót kormánypártok miniszterelnök-kasztingjáról, ami az eléggé beszédes „Egy vérciki hét” címet kapta.

 

Gyurcsány pótlására először Surányi György egykori jegybankelnök tűnt a favoritnak, akinek azonban kellett volna a Fidesz támogatása is; aztán felmerült Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnökének neve is; ahogy az MTA egykori elnöke, Glatz Ferenc is versenyben volt. A sajtóban egy sor más jelölt neve is felröppent, majd Gyurcsány Ferenc Takács Jánost, az Electrolux vezérigazgatóját javasolta az MSZP-nek. Mikor ez a terv is bebukott,

 

az SZDSZ hirtelen bedobta, hogy legyen miniszterelnök Bokros Lajos, aki akkor az MDF EP-listavezetője volt.

 

Az MSZP még szavazott is róla, de közben Bokros Lajos kijelentette, hogy egyébként neki esze ágában sincs részt venni a kormány munkájában.

 

A kaszting ezen pontján már világos volt, hogy nem fognak olyan külső embert találni, akiben meg tud egyezni az MSZP és az SZDSZ, ezért maradtak a kormányon belül: az agrártárca vezetője, Gráf József és Bajnai Gordon gazdasági miniszter maradtak a kalapban, Gráf azonban rögtön nemet is mondott.

 

Így lett a baloldali kormánypártok közös jelöltje Bajnai Gordon, akit meg is tettek miniszterelnöknek, a többi pedig már történelem.

 

A Fidesz kétharmaddal nyert 2010-ben és Orbán Viktor azóta is hatalmon van, Gyurcsány kiszakadt az MSZP-ből és Demokratikus Koalíció néven alapította meg saját alakulatát, Bajnai az Együtt 2014 élén próbált visszatérni, de nem sikerült neki, Bokros Lajos pedig először EP-képviselő volt, aztán – egy fentihez hasonló kaszting után – sikertelenül mérette meg magát Tarlós István ellenében Budapest főpolgármesterségéért 2014-ben.

 

Nézd meg a történelmi lemondást, itt, most, az Azonnalin:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A nemrég megválasztott, progresszív szlovák elnök beszédében minden polgár szolgálatát ígérte, és hitet tett az etnikai és nemzeti kisebbségek védelme mellett is.

Nehogy lemaradj bármiről is! Olvasd cikkeinket jóval előbb, mint mások! Mutatjuk, hogyan!

A paktumot még mindenki tagadja, de lehet benne ráció: a liberálisok megkapják az EP vezetését, cserébe a Néppárté lehet a Bizottság.

Akinek legközelebbi szövetségese Putyin keresztgyerekének apja.
Emiatt sokan fel is
mondtak az oroszpárti kézre került csatornánál.

Az Égei-tengerbe leengedett Airbus A330 ezzel a legnagyobb valaha elsüllyesztett repülő.

A hét kérdése

Ha már Kálmán Olga is feltűnt, itt az ideje, hogy átszakadjon az a gát, és minimum tíz név összejöjjön az ellenzék potenciális jelöltjeinek listájára!

Azért ide elnéznénk

A kilencvenedik. A pesti Duna-korzón, június 13-17. között.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás