Tilos lesz az abortusz az USA egyik államában, amint hallani a magzat szívhangját

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.21. 20:17

Már be is jelentették az abortuszjogok pártolói: beperelik Mississippit, hogy megakadályozzák a törvény életbelépését.

Tilos lesz az abortusz az USA egyik államában, amint hallani a magzat szívhangját

Csütörtökön aláírta Mississippi republikánus kormányzója, Phil Bryant azt a törvényjavaslatot, ami megtiltja az abortuszt onnantól kezdve, hogy az orvosok képesek észlelni ultrahanggal a magzat szívhangját – írja a New York Times. A szívhang már a várandósság hatodik hetétől észlelhető.

Mississippi nem az első állam, amely ilyen szigorú rendelkezést vezetne be, például hasonlóan cselekedett nemrég Kentucky, illetve tavaly Iowa is. Ugyanakkor mindkét állam esetén blokkolták a törvényt az állami bíróságok.

Az abortuszjogok támogatói pedig már kijelentették: Mississippit is beperelik, hogy ezzel megakadályozzák a törvény júliusi életbelépését.

Például a perelési szándékát jelző Reproduktív Jogokért Központ azzal kritizálta a módosítást Twitteren: olyan korán lehetetleníti el az abortuszt, hogy sok nő ebben a szakaszban még tudatában sincs a terhességének. Erre Phil Bryant úgy reagált a közösségi oldalon: egy nap mindannyian istennek kell felelni, ő például azt fogja mondani neki, hogy ártatlan babák életééért harcolt, még úgyis, hogy ezt jogi fenyegetés árnyékában kellett tennie.

Magyarországon a mi hazánkos Dúró Dóra adott be egy törvényjavaslatot a témában tavaly, amely kötelezővé tette volna az abortusz előtt álló nők számára, hogy hallgassák meg a magzatok szívverését. Ám a javaslat végül az Országgyűlés elé sem került, ugyanis már az illetékes, egyébként kormánypárti többségű népjóléti bizottság sem szavazta meg, hogy tárgysorozatba vegyék a kezdeményezést.

FOTÓ: Twitter / @FullMagazineUS

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek