Odaszóltak az önkormányzatoknak, hogy küldjenek közmunkásokat az önkéntes szemétszedésre

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.21. 08:29

Ugyan a Belügyminisztériumra hivatkozva írja az egyik járási hivatal levele az önkormányzatoknak, hogy kéne közmunkásokat küldeni az önkéntes szemétszedési akcióra, a minisztérium állítja: ők senkit semmire nem utasítottak, nem is tehetnék.

Odaszóltak az önkormányzatoknak, hogy küldjenek közmunkásokat az önkéntes szemétszedésre

Lelkesen szemetet szedő állami vezetőkkel vette kezdetét hétfőn a „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” kampány, melynek keretén belül egy hétig előre megbeszélt időpontokban és helyszíneken lehet országszerte közösen szemetet szedni. Szemeteszacskót ragadtak Palkovics László innovációs- és Nagy István agrárminiszterek, illetve Kontrát Károly belügyi államtitkár is, hogy kedvet csináljon a program résztvevőinek.

Ám a közös önkéntes szemétszedési akció úgy tűnik, mégsem mindenkinek teljesen önkéntes, ugyanis több önkormányzatot arra kértek, az akció sikere érdekében küldjenek közmunkásokat a szemétszedésre

– derül ki az Azonnali birtokába jutott levélből, amit az egyik Pest megyei járási hivatal küldött ki a hozzá tartozó önkormányzatoknak.

A levél így kezdődik:

„A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióval kapcsolatosan az alábbi tájékoztatást adja. A Belügyminisztérium támogatja a mozgalom célját, így amennyiben közfoglalkoztatási programjukban értelmezhető a szemétgyűjtési tevékenység, úgy az adott napokon (március 18-án, 19-én, 20-án, 21-én, 22-én, 23-án) a saját településüket érintően vegyenek részt a szemétgyűjtésben, ezzel is segítve az akció sikerességét.”

A kérés már csak azért is különös, mert március 23-a szombatra esik, ami nem munkanap, vagyis ilyenkor feltehetően a közmunkások is inkább pihennének, minthogy szemetet szedjenek.

NÉMETH SZILÁRD SEM VOLT REST SZEMETESZSÁKOT ÉS GUMIKESZTYŰT RAGADNI

Az Azonnali kereste a belügyi tárcát az ügyben, nem tartják-e aggályosnak önkéntes programra küldetni a közmunkásokat az önkormányzatokkal. A minisztérium válaszában viszont arról írt:

a Belügyminisztérium nem utasíthatja az önkormányzatokat, ebből következően nem is utasított semmire egyetlen önkormányzatot sem.

„Az önkormányzatok irányába a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága sem rendelhet el semmit, nem is tette. Minden ezzel ellenkező állítás valótlan” – állt a tárca Azonnalinak küldött válaszában.

A belügyet ezt követően arról kérdeztük, „tájékoztató” levelet se juttattak-e el az önkormányzatokhoz a kormányhivatalokon keresztül, amit azok félreérthettek volna. Erre az alábbi rendhagyó választ kaptuk a tárcától:

„Megkeresésének szóhasználata alapján Ön birtokában van a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága tájékoztatás tárgyú levelének. Amennyiben a levél mégsem lenne a birtokában, tájékoztatjuk, hogy a küldemény címzettjei a kormányhivatalok vezetői,

a levélben az »önkormányzat« szó vagy annak bármely ragozott alakja nem szerepel.

A levél a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció elérhetőségi linkjét tartalmazza.”

Leszögezték: a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága tájékoztatás tárgymegjelölésű félreérthetetlen levelének célja a tájékoztatás volt.

FOTÓ: Máthé Zoltán / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek