Máris le kellett mondania Brexit Párt vezetőjének

Szerző: Pintér Bence
2019.03.21. 07:41

Alig alakult meg a Nigel Farage-féle új, brexit-párti formáció, néhány iszlamofób tweet miatt lemondott a Brexit Párt elnöke.

Máris le kellett mondania Brexit Párt vezetőjének

„Iszlám egyenlő alávetettség” – ilyen és ehhez hasonló dolgokat írt a Twitteren Catherine Blaiklock, a februárban alakult Brexit Párt vezetője, aki a párt alapítása után törölte ugyan a fiókját, de egy szélsőjobboldali politikusokat monitorozó szervezet megőrizte, és ismét nyilvánosságra hozta őket. Blaiklock korábban az EU-kritikus UKIP szóvivője volt, a párt egykori EP-képviselője Nigel Farage kilépése után távozott a pártból.

Az alig egy hónapja alakult Brexit Párt elnöke ezután konzultált a párt létrehozásánál bábáskodó Farage-zsal, majd lemondott a párt elnöki posztjáról.

„A rám egyébként nem jellemző korábbi közösségi médiás kommentek hangneme és tartalma elfogadhatatlan volt. Miután beszéltem Nigel Farage-zsal, rájöttem, hogy a kommentjeim nem felelnének meg sehol, bármilyen életpályán. Ennek megfelelően lemondtam pártvezetői megbízásomról” – nyilatkozta Blaiklock a Guardianek. A politikus azt is elmondta, hogy elnökségét egyébként is csak időlegesnek szánták, amíg feláll a párt.

A Blaiklock több olyan tweetet is megosztott másoktól, amelyben „fehér népirtásról” és a népesség tudatos kicseréléséről volt szó: ez utóbbiról a szélsőjobboldali csoportok mellett Renaud Camus francia filozófus nyomán a christchurchi terrorista és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is szokott beszélni. Guardian által idézett másik tweet például így hangzik: „Nyolc ember vár a liftre: öt muszlim lány, egy fekete, egy ázsiai-kínai, egy fehér. Odakint láttam, ahogy épp drogot ad el valaki. Olyan volt az egész, mintha Törökországban lennénk.”

Farage korábban épp azért hagyta ott a UKIP-et, mert szerinte a párt túlságosan rápörgött a muszlimok kérdésére, valamint összefogott a szélsőjobboldali aktivistával, Tommy Robinsonnal. Farage, a brexit leghíresebb szószólója korábban bejelentette: ha március 29-én nem lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból, akkor vissza fog térni a politikába, és indul az EP-választásokon. Az mára biztos, hogy a britek ezen a napon nem lépnek ki, az viszont még nem, hogy részt kell-e venniük az EP-választáson.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek