Bugárék is Čaputovát támogatják a szlovák elnökválasztás második körében

Szerző: Pintér Bence
2019.03.21. 14:58

A Most-Híd is beállt a szlovák elnökválasztás első fordulójában fölényes sikert arató liberális politikus mögé.

Bugárék is Čaputovát támogatják a szlovák elnökválasztás második körében

A Híd-Most Zuzana Čaputovát, a Progresszív Szlovákia jelöltjét fogja támogatni a szlovák elnökválasztás második fordulójában, miután a két formáció megbeszélést tartott – adta hírül a Paraméter.sk és az Új Szó. Ezt Debnár Klára, a párt szóvivője erősítette meg a szlovák TARS hírügynökségnek.

„A találkozón a csapatok tisztázták a Szlovákiában élő kisebbségeket érintő kérdésekben elfoglalt álláspontokat.

A Híd párt, ahogy korábban már az elnöke, Bugár Béla is említette a választások éjszakán, a szavazóinak és a szimpatizánsainak azt javasolja, hogy az elnökválasztás második fordulójában Zuzana Čaputovát támogassák” – közölte a szóvivő.

 Az elnökválasztás első fordulójában Čaputová 40,57 százalékot szerzett, míg a legnagyobb kormánypárt, a baloldali Smer által támogatott Maroš Šefčovičra 18,66 százalék szavazott. Bugár Béla, a kormány munkájában szintén részt vevő Híd jelöltje 3,1 százalékot kapott. Bugár – akivel a választás előtt az Azonnali is interjúzott – akkor arról beszélt, hogy még nem tudja kit támogat, de Čaputovával talákozna.

Az Orbán-kormány által támogatott felvidéki Magyar Közösség Pártja jelöltje, a párt elnöke, Menyhárt József korábban Robert Mistrík javára lépett vissza, aki viszont később Čaputová javára lépett vissza. Az MKP az Új Szó cikke szerint egyelőre nem konkrétan szólítja fel szimpatizánsait Čaputová támogatására, csak azt mondja: „Választóinkat arra kértük, olyan jelöltet támogassanak szavazatukkal, aki nem a jelenlegi kormánypártokat, illetve a szélsőséges nézeteket képviseli. Ezt továbbra is fenntartjuk. Maroš Šefčovičcsal nem terveztünk egyeztetéseket. Minden másról akkor ildomos beszámolni, ha annak érdemi eredménye van.”

Čaputová most is vezet

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a második forduló előtt jelenleg Čaputová vezet: a választók 60,5 százaléka szavazna rá, 39,5 százalék pedig a Smer jelöltjére.

Az elnökválasztás második fordulójára március 30-án kerül sor, az első forduló eredményeit és a második fordulóban várható eredményeket itt elemeztük ki.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek