Végleges: élete végéig börtönben marad Karadžić boszniai szerb vezér népirtásért

Szerző: Techet Péter
2019.03.20. 16:48

A hágai Jugoszlávia-bíróság utódszervezete ma meghozta az utolsó, még függőben lévő ügyben is az ítéletet: súlyosbítva az első fok három évvel ezelőtti ítéletét, életfogytigalni börtönre ítélte Radovan Karadžićot, a boszniai Republika Srpska egykori elnökét.

Végleges: élete végéig börtönben marad Karadžić boszniai szerb vezér népirtásért

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett emberiségellenes és háborús bűnök megítélésére létrejött bíróság (ICTY) egyik utolsó döntésében három évvel ezelőtt negyven év szabadságvesztésre ítélte Radovan Karadžićot, ami az akkor már hetvenegy éves egykori politikus esetében gyakorlatilag életfogytiglant jelentett.

Többek között Srebrenicáért – amely a második világháború után Európa területén az egyetlen, nemzetközi jogilag népirtásnak ítélt esemény – kapta Karadžić a súlyos ítéletet, de a népirtás – mint a nemzetközi büntetőjog legsúlyosabb bűncselekménye – mellett más boszniai tetteiért, így például Szarajevó ostromáért emberiségellenes és háborús bűntettek kapcsán is megállapította a hágai törvényszék a bűnösséget. (A Szabad Európa Rádió ebben a videóban szedte össze a szerb politikus elleni vádakat.)

Karadžić akkor fellebbezett, de időközben – amint az tervbe is volt véve – a nemzetközi bíróság 2017-ben befejezte a munkáját. A még folyamatban lévű kevés fellebbezési ügyről a törvényszék utódja, amely gyakorlatilag az irattárat fogja kezelni, volt jogosult dönteni.

Karadžić ügyében pedig – majdnem napra pontosan az 2016. március 24-i elsőfokú ítéletet után három évvel – ma született meg az immáron jogerős döntés: Karadžićnak negyven évre szóló ítéletét a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosbította, bár ténylegesen a negyven év is életfogyitglant jelentett már.

Ezzel a bíróság azt is megerősítette:

a boszniai polgárháborúban (amit néhol polgárháborúnak, néhol nemzetközi konfliktusnak ítélt a törvényszék) egyedül Srebrenicában történt népirtás – mégpedig a szerb nacionalista haderő részéről a bosnyák (muzulmán) férfiak ellen.

Karadžić akkoriban a szakadár Republika Srpska vezetője volt, azaz Ratko Mladić, szintén életfogytiglanra ítélt boszniai szerb tábornok mellett ő volt a politikai vezető. Tetteit akkoriban azzal indokolta, hogy most áll bosszút a keresztény szerb nép a muzulmán bosnyákokon az oszmán megszállásért.

Karadžić azt hirdette, hogy az öldökléssel a keresztény Európát védené.

Bosznia-Hercegovina és Horvátország üdvözölte a döntést. A srebrenicai áldozatokat képviselő szervezet vezetője, Fikret Grabovic a hágai törvényszék épülete előtt azt nyilatkozta az Al Jazeera Balkans-nak, hogy „Karadžić a történelembe a térség egyik legnagyobb háborús bűnöseként fog bevonulni“.

Karadžić a döntést úgy kommentálta – ügyvédje szerint –, hogy „ennek semmi köze a joghoz, ez az ő joguk“.

Milorad Dodik, a Republik Srpska egykori elnöke, Bosznia-Hercegovina szerb társállamfője pedig már tegnap kijelentette, hogy nem hisz el semmit sem egy olyan bíróságnak, amely korábban Naser Orićot – azaz a szerbek elleni gyilkosságokkal megvádolt bosnyák katonai vezért – felmentette. Karadžićnak már most nagy a tisztelete a Republika Srpskában: kiemelt nyugdíjat kap, de még egy egyetemi kollégium is viseli a nevét.

FOTÓ: Wikimedia Commons (2008)

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek