Momentumos jelölt is bekerült az európai liberálisok kampányarcai közé

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.20. 07:40

Az „Európa Csapat” teljes névsorát csak holnap hozzák nyilvánosságra, de az már biztos, hogy a momentumos Cseh Katalin is köztük van.

Momentumos jelölt is bekerült az európai liberálisok kampányarcai közé

A legjelentősebb európai pártcsaládok ugyan már rég túl vannak rajta, de a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) csak most mutatja be a közelgő európai parlamenti választás során kiemelt kampányarcait. Az „Európa Csapat” névre keresztelt, a kiemelt jelöltek nevét tartalmazó teljes listát ugyan holnap hozzák nyilvánosságra, de a Politico információi szerint

egy magyar politikus, a momentumos Cseh Katalin is szerepel köztük.

A húzónevek között feltűnik az ALDE Orbán Viktorral szembeni éles kritikája miatt hazánkban is jól ismert első embere, Guy Verhofstadt, az EU versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager, és Emma Bonino Olaszország korábbi külügyminisztere. De rajtuk kívül a Verhofstadttal ellentétben a magyar miniszterelnök mellett nyíltan kiálló német liberális vezető, Nicola Beer, is bekerült az „Európa Csapatba”.

A legfrissebb előrejelzések szerint a májusi EP-választást követően az ALDE fogja adni az újonnan felálló testület harmadik legnagyobb frakcióját.

A liberális pártcsalád befolyása azonban nagyban függ majd attól, hogy az Emmanuel Macron francia elnök vezette La République en marche! EP-képviselői végül milyen szoros együttműködésre törekszenek majd az ALDE-val.

Az Azonnali is beszámolt arról a közelmúltbeli lobbibotrányról, ami miatt a francia párt vezetése úgy döntött, hogy

a korábbi közeledés ellenére mégsem csatlakoznak az ALDE-hoz.

A multinacionális vállalatok és európai liberálisok kapcsolatát reflektorfénybe állító ügyben azért is határozott lépést kellett tenni Macronnak, mert azt az egyik legnagyobb hazai ellenlábasa, a szélsőjobboldali Marine Le Pen robbantotta ki.

A botrány kapcsán az Azonnali a Momentumot is megkereste. Fekete-Győr András, a párt elnöke hangsúlyozta, hogy nem terveznek kilépni az ALDE-ből, és egyébként is „meredeknek érezné”, ha egy jövőbeli pártszövetség gajra menne egy cég 12 ezer eurós (3,75 millió forint) támogatása miatt.

FOTÓ: Facebook / Cseh Katalin

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek