Ha a Fideszt ki is zárják a Néppártból, a KDNP maradhat

2019.03.20. 12:26

A KDNP-re nem vonatkozik a szerda délutáni néppárti szavazás, így ha a Fideszt ki is zárják, ők maradhatnak, tudta meg az Azonnali a Néppárt sajtóosztályától és Harrach Péter KDNP-s frakcióvezetőtől. Az ügy pikantériája, hogy ez a KDNP-n belül sem tiszta mindenkinek: például a kormányszóvivő Hollik Istvánnak fogalma sem volt erről. De kilépne-e a KDNP az Európai Néppártból, ha kizárják a Fideszt? Erre a kérdésre Harrach Péter nem adott egyértelmű választ.

Ha a Fideszt ki is zárják a Néppártból, a KDNP maradhat
„Rólunk nincs szó”

– így válaszolt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az Azonnali kérdésére, hogy a szerdai néppárti szavazás a KDNP-t is érinti-e, vagy csak a Fideszt. Mint ismert, szerda délután szavaznak a jobbközép pártcsalád politikai gyűlésén a Fidesz kizárásáról vagy esetleg tagságának felfüggesztéséről.

Ezt megerősítve nyilatkozott az Azonnalinak Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, valamint az Európai Néppárt sajtóosztálya is. Tőlük azt is megkérdeztük: miért csak a Fidesz néppárti tagságáról szavaznak, ha egyszer a KDNP is benne van a kormányban? Azt a választ kaptuk, hogy azért, mert

a tizenhárom néppárti tagpárt kizárási indítványa kifejezetten csak a Fideszre irányult, így a vele kormányzó KDNP tagságáról nem szavazhatnak.

Mindez egyébként a KDNP-n belül sem egyértelmű mindenkinek: például Hollik István – aki mellesleg kormányszóvivő is – azt mondta: nem tudja, a KDNP tekintetében lesz-e döntés. „A KDNP szándéka a Néppártban maradni, hogy ha ez a döntés bennünket nem érint, mert csak a Fideszt zárják ki, akkor természetesen a KDNP ott fog maradni. Ha az a döntés lesz, hogy a Fideszt és a KDNP-t is kizárják, akkor értelemszerűen tudomásul vesszük” – fejtette ki.

De távozik-e önként, szolidaritásból a Néppártból a KDNP, ha a Fideszt kizárják?

Ezen kérdésünkre Harrach Péter kitérően úgy felelt: „Úgy gondolom, hogy a Néppártot kell megjavítani belülről, igaz, hogy ehhez talán nem vagyunk elég nagy számban jelen, de nem adjuk fel.”

HARRACH PÉTER NEM GONDOLKODIK A KILÉPÉSEN. FOTÓ: FEKŐ ÁDÁM

További érdeklődésünkre, hogy ha ki kell lépnie a KDNP-nek, hol látnának folytatásra esélyt a keresztény értékek képviseletére, Harrach Péter úgy válaszolt: egyelőre nem gondolkodnak kilépésben,

ők mindig és mindenhol, ahol jelen vannak, tudják ezt az értékrendet képviselni.

A továbbiakkal kapcsolatban Hollik István azt hangsúlyozta: a migrációval kapcsolatban, és a keresztény kultúra megvédésében nem tudnak engedni, minden másban nyitottak, „meglátjuk, hogy ez mire lesz elég”. Arra a kérdésre, hogy a Fidesszel tervezi-e a KDNP a következő lépéseket is, úgy reagált: a Fidesszel egyeztetve, hiszen szövetségben vannak.

FRISSÍTÉS (13.43): Cikkünk megjelenése után Hollik István külön felhívott bennünket telefonon, hogy megmagyarázza: nem azt mondta, hogy fogalma sem lenne a kérdésről, tudja, hogy most egyelőre csak a Fidesz kizárása van napirenden. Ám ez nem jelenti azt, hogy a párt esetleges kizárása után ne dönthetne úgy a Néppárt, hogy menjen a vele szövetséges KDNP is.

CÍMLAPMONTÁZS: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek