Elsöprő arányban szavazta meg a Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

2019.03.20. 18:44

Azonnali hatállyal felfüggesztették a Fidesz néppárti tagságát, amíg egy szakértői bizottság kivizsgálja, megsérti-e a Fidesz a Néppárt értékeit vagy sem. Addig a fideszesek nem szavazhatnak a párt testületeiben és tisztséget sem viselhetnek a pártcsaládban, de még az üléseken se vehetnek részt. Orbán már azzal fenyeget: húsz év múlva ő fog jogállami ügyeket vizsgálni.

Elsöprő arányban szavazta meg a Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Felfüggesztették a Fidesz néppárti tagságát, de közös megegyezéssel. Úgy módosították ugyanis a javaslatot a végső szavazás előtt, hogy a Néppárt és a Fidesz közösen megegyeznek, hogy

felfüggesztik a Fidesz tagságát, amíg az értékelő bizottság el nem készíti a jelentését a helyzetről.

A bizottság Hans-Gert Pöttering korábbi EP-elnökből, Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárból és Herman Van Rompuy korábbi Európai Tanács-elnökből fog állni.

A felfüggesztés azt jelenti, hogy annak ideje alatt

a fideszesek szavazni és tisztséget viselni sem jogosultak a Néppártban, sőt a néppárti meetingeken sem vehetnek részt.

A végszavazás előtt egészen drámai volt a helyzet: a Spiegel riportere szerint.

Joseph Daul, a Néppárt elnöke kijelentette, hogy lemond, ha nem sikerült kompromisszumot találni. Daul végül mégis örülhet: amint a Twitterén bejelentette, a felfüggesztésről szóló döntést 190 támogató és 3 ellenző szavazattal hozták meg.

Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltje a találkozót követő sajtótájékoztatóján elmondta, a Fidesznek a néppárti értékekkel való kompatibilitását felülvizsgáló, Herman Van Rompuy-ból, Hans-Gert Pötteringből és Wolfgang Schüsselből álló testületre azért van szükség, hogy újraépítsék a Néppárt és a Fidesz közti bizalmat.

Orbán: Húsz év múlva én fogok jogállami ügyeket vizsgálni!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszélt a sajtótájékoztatóján, hogy nagyon érdekes, izgalmas és tanulságos vitán vannak túl: „Vén csatalónak számítok már az európai politikában, azt gondoltam, olyasmi, amit én még nem láttam, nem fog történni velünk, körülöttünk. De mindig tudnak történni olyan dolgok, amik korábban nem történtek.”

Orbán értelmezésében a Néppárt bátor vállalkozás: „az egészen a liberális, baloldali pártoktól a magunkfajta keresztény, konzervatív pártokig terjed. A kísérlet különlegessége, hogy megpróbálja egy közösségben tartani ezeket a pártokat.” Orbán szerint ennek a „nagy, színes közösségnek a baloldali, liberális része azt javasolta, zárják ki a párt jobboldali részét, ezáltal alakítsák át a Néppártot egy szűkebb profilú párttá, amelynek súlypontja jóval balrább van”. A vita témája ezért fideszes narratívában nem a magyar jogállamiság, a korrupció, hanem az Európai Néppárt jövője. 

„Annál szebb ajándékot egy politikai ellenfél sem kaphat, mint hogy egy másik párt a saját maga felszeletelésébe kezd” – szúrt oda Orbán a kizárását kezdeményező tizenhárom Néppárt-tagnak.

Orbán a Néppárt által felállított háromtagú bizottság kapcsán felidézte: ez a modell az osztrák példából merítkezik, amikor 2000-ben az EU egy hasonló, három bölcsből álló bizottsággal vizsgáltatta ki az osztrák kormányt, mikor az ÖVP-s Wolfgang Schüssel az FPÖ-vel alakított kormányt. Most épp Schüssel is tagja annak a bizottságnak, amely a Fideszt vizsgálja. Ha ez a módszer jó volt az osztrákoknak, jó lesz nekünk is, összegezte Orbán, Schüssel szerepére utalva pedig megjegyezte: 

„Húsz év múlva majd én fogok jogállami ügyeket vizsgálni.”

A három bölccsel a Fidesz részéről Novák Katalin családügyi államtitkár, Varga Judit EU-ügyi államtitkár és Szájer József EP-képviselő, mostanáig néppárti frakcióvezetőhelyettes fog tárgyalni. Orbán azt is elmondta: a bölcsek jelentése biztosan nem fog elkészülni az EP-választásig. Orbán azért örül a három bölcsnek, mert végre lesz három ember, akit érdekelnek a tények; szerinte ugyanis eddig egy se volt. Ezek után az egész jogállamisági vitát sutba lehet hajítani, ugyanis ebből a szempontból Németország vagy Hollandia, Belgium egy fikarcnyival sincs jobb helyzetben, mint Magyarország – mondta magabiztosan Orbán.

A sajtótájékoztató későbbi részében egyébként már a megnevezett fideszesekkel együtt, „kétszer három ember jelentésére” utalgatott a kormányfő, mint ami alapja lehet bármilyen későbbi közös döntésnek. 

A magyar miniszterelnök úgy látja, az Európai Néppárt jó döntést hozott, mert megőrizte az egységet.

„Továbbra is tudjuk támogatni Weber urat, mint Spitzenkandidatot.

Jó döntést hoztunk, mert semmilyen utat nem zártunk le: a választás után szabadon dönthetünk – a Néppárt is, és a Fidesz is – a magunk útjáról.” Orbán elmondta: politikáján nem kíván változtatni a jövőben sem. Indokolt, de nem időszerű spekulációknak minősítette Orbán azokat a híreket, amik arról szólnak, hogy a Fidesz a lengyel nacionalista-konzervatív PiS-szel alakítana új EP-frakciót.

Orbán az újságírók szemébe hazudta, hogy nem volt Magyarországon Juncker-ellenes kampány, ki is nevették érte a teremben lévők.

Szerinte ezek a Soros Györgyöt a bizottsági elnökkel egy plakáton ábrázoló alkotások csupán tájékoztató plakátok voltak az Európai Bizottság terveiről, amik azért nem a Fidesz nevén és pénzén futottak, mert pártkampányt csak kampányidőszakban engedélyeznek a magyar jogszabályok.

Az MTV kérdésére, miszerint

beül-e majd a májusi EP-választást követően a néppárti EP-frakcióba a Fidesz, Orbán azt mondta, a felfüggesztés miatt ez a kérdés nyitva áll.

„A Fidesz helyét Európa politikai térképen nem a Fidesz vezérkara fogja eldönteni, hanem az emberek” – érvelte meg álláspontját Orbán. Hogy erről is lesz-e majd egy nemzeti konzultáció, azt nem árulta el. Mint mondta, ők csak egy bevándorlásellenes, a keresztény kultúra védelmét felvállaló, titkos paktumokat „ellenfeleikkel” nem kötő frakcióba fognak majd beülni.

Se Sorosról, se a korrupcióról nem volt szó

A korrupció nem volt ügy a megbeszélésen, az Európai Ügyészség pedig teljesen ellentétes a magyar alkotmánnyal Orbán szerint. Ennyiben rövidre zárta Orbán a korrupcióról és az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról érdeklődő újságírói kérdésre a választ.

A közpénzmédia egyik újságírójának kérdésére, amely Soros György fiának szerdai brüsszeli látogatására vonatkozott, Orbán mindenkit megnyugtatott: a korrupcióhoz hasonlóan nem volt szó Sorosról se a megbeszélésen.

„Én úgy jöttem ma ide, hogy tizenhárom párt megtámadott bennünket. Bennünket innen el akartak távolítani.”

Át akarták alakítani a Néppárt szellemi karakterét, kizárva a pártcsaládból a nemzeti-konzervatív vonal egy meghatározó erejét – panaszkodott Orbán egy másik magyar újságírónak. 

Ott volt nála a kilépésről szóló levél a megbeszélésen, és ha nem sikerült volna elfogadható szövegben megállapodni, akkor bizony kiléptek volna

– folytatta, hiszen „ha tiszteletlenül viselkednek velünk, akkor mi odébbállunk”. Semmiféle kizárás vagy felfüggesztés nem fordulhatott volna elő, ecsetelte a miniszterelnök, mintha a közös megegyezéses felfüggesztés nem lenne felfüggesztés.

Az Index felvetette Orbánnak azt a kérdést, amivel az Azonnali elsőként foglalkozott, még a szavazás előtt: nevezetesen, hogy mi lesz a KDNP-vel. Erre Orbán azt mondta, hogy csak a Fidesz ellen irányult a kizárási indítvány, de természetesnek veszik, hogy „a nagyobb testvérnek kell helytállni.”

A Fidesz kizárása vagy felfüggesztése azóta lett komolyan téma, miután a kormány pár hétre teleplakátolta az országot az Európai Bizottság elnökéről, Jean-Claude Junckerről és Soros Györgyről készült montázzsal. Azóta Weber már Budapesten is járt egyeztetni, ahol feltételeket szabott Orbán Viktornak, amiknek teljesítése esetén megúszhatná a szankciókat a Fidesz.

FOTÓ: Orbán Viktor Facebook-oldala

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek