Weber pártjának frakcióvezetője nem támogatná a Fidesz kizárását a Néppártból

Szerző: Illés Gergő
2019.03.19. 18:26

Alexander Dobrindt annyit azonban elismert, a CEU ügyében még nem született pozitív döntés a magyar kormány részéről.

Weber pártjának frakcióvezetője nem támogatná a Fidesz kizárását a Néppártból

A Fidesz bajor testvérpártja, a bajor CSU berlini parlamenti alsóházi frakcióvezetője felszólalt a magyar kormánypárt az Európai Néppártból való „meggondolatlan kizárása” ellen kedden – adja hírül a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Alexander Dobrindt szerint ugyanis

a kizárás veszélyének kevésbé kéne előtérbe kerülnie, mint „az együttmaradásra való közös akaratnak”.

Az ultimátum kétharmadát teljesítette a Fidesz

A Bundestag CSU-frakciójának vezetője hozzátette, ez mindenkitől „nagyon érzékeny megközelítést és komoly fegyelmezettséget igényel”, valamint azt is szemmel kell tartani, a Fidesz valóban betartja-e vállalásait.

Emellett Dobrindt szerint a Fidesznek világossá kell tennie, hogy „az Európai Néppárt értékközösségének része kíván maradni”.

Ahhoz, hogy a magyar kormánypárt a liberális-konzervatív pártokat tömörítő EPP pártcsalád része maradhasson, a csoport az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölt politikusa, Manfred Weber már egy három pontos ultimátumot is átadott Orbán Viktornak.

Eszerint Orbánnak „azonnal és végérvényesen” le kell állítania a Brüsszel elleni kampányát, bocsánatot kell kérnie az EPP megsértett tagpártjaitól – akiket egy interjúban korábban a baloldal „hasznos idiótáinak” nevezett, valamint biztosítania kell a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten.

Orbán bocsánatot is kért, meg nem is

A magyar kormányfő kisebb gesztusokat már tett is, ezzel teljesítve Weber ultimátumának első két pontját: sok junckeres-sorosos plakát eltűnt az utcákról (mire Weber március 12-én Budapestre látogatott, a reptérre vezető útról szedtek le több, Brüsszelt támadó posztert, habár ezekből még jócskán maradtak kinn jelenleg is).

Ráadásul Orbán az eddigiekhez képest igen mérsékelten fogalmazott március 15-én elmondott beszédében is.

Emellett bocsánatkérő levelet írt az EPP tagpártjainak, melyben leszögezte: megjegyzéseit nem szánta sértőnek, de ha azt az érintettek mégis annak vették, elnézést kér tőlük.

„Nem titok, hogy komoly nézeteltérések vannak a Fidesz és a CD&V (a Kereszténydemokrata és Flamand nevű párt – a szerk.) között a migráció ügyében, a keresztény kultúra és Európa jövőjének védelmében. Az sem titok, hogy nem kívánjuk megváltoztatni a pozíciónkat ezekben az ügyekben" – kért bocsánatot Orbán úgy, hogy közben támadta kritikus ellenfeleit.

Szerdán döntenek 

Az ultimátum harmadik pontjában, vagyis a CEU Magyarországon maradásának biztosításában a magyar kormány részéről viszont nem történt előrelépés, Dobrindt ezt el is ismerte. A bajor keresztényszociálisok frakcióvezetője ugyanakkor azt nem akarja kommentálni, hogy mit vár a Fidesz kizárását is megvitató, március 20-i EPP-üléstől, de hozzátette: arra azért figyelni kéne, hogy a Néppárt együtt maradjon. Arra is figyelmezetett, hogy

bármily sokszínű politikát is folytassanak az EPP tagpártjai, „nem minden különutasság lehetséges”.

A Néppárt és a Fidesz közti vita már csak azért is kulcsfontosságú, mert az nemcsak a Magyarország és Brüsszel közötti viszony szempontjából meghatározó, hanem az EPP-ben folytatandó további vitákra is kihatással van: például a brit Konzervatívok kilépését a Néppártból sokan a brexit kezdeteként jelölik.

Az EPP egyébként szerdai ülésén dönt annak a 13 tagpártnak az indítványáról, mely a magyar kormánypárt kizárását kéri. Dobrindt szerint a bajor CSU részéről maga Markus Söder pártelnök lesz jelen a brüsszeli tanácskozáson. Arról, hogy a Néppárton belül hogy is állnak az erőviszonyok, már az Azonnali is cikkezett, de a legfontosabb kérdés továbbra is megválaszolatlan maradt: mégpedig az, hogy hogyan is fognak szavazni a pártcsalád gerincét képező német CDU és CSU tagpártok.

BORÍTÓKÉP: Alexander Dobrindt / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek