Mégsem kér a szaúdi eurómilliókból a milánói operaház

Szerző: Illés Gergő
2019.03.19. 19:49

Miután Matteo Salvini is kikelt az opera működtetésébe való szaúdi beavatkozás terve ellen, a La Scala igazgatótanácsa inkább visszautalja a szaúdi milliókat.

Mégsem kér a szaúdi eurómilliókból a milánói operaház

A milánói La Scala operaház visszalépett egy korábbian Szaúd-Arábiával kötött, 15 millió euró (4,7 milliárd forint) értékű üzlettől, írja a Telegraph brit lap. Ennek keretében az Arab-félszigeten található ország a pénzösszeget öt éven belül fokozatosan átutalja a neves operaház részére,

amely ezért cserébe beveszi a szaúdi kulturális minisztert a La Scala igazgatótanácsába.

Svájccal mondjuk jöhetne a pénz

Az opera jelenlegi menedzsmentje hétfőn döntött az összeg visszautasításáról, egyúttal az eddig átutalt 3,1 millió eurót már vissza is utalták a királyság részére. Giuseppe Sala baloldali milánói polgármester úgy fogalmazott, „egységesen” a pénz visszautalása mellett döntöttek. Egyúttal hozzátette: bár most lefújták az egész üzletet, meglátják, látnak-e más esélyt a további együttműködésre.

A döntésben közrejátszott az is, hogy a szaúdi pénz elfogadásának számos kritikusa akadt: szerintük az ország egyik legfontosabb kulturális helyszínének ugyanis

nem szabadna egy elnyomó, emberi jogokat figyelmen kívül hagyó rezsimtől pénzt elfogadnia, mint Szaúd-Arábia.

A hangulatot fokozta Dzsamál Hasogdzsi – több feltételezés szerint is a rijádi monarchiát bíráló írásai miatt – meggyilkolt szaúdi újságíró ügye is.

Az eredeti döntést kritizálók között volt Matteo Salvini is: az olasz belügyminiszter szerint az operaháznak „szabadnak és függetlennek kell maradnia”, azt nem szabad a szaúdiakhoz kötni. Más országok közeledését azonban már a belügyminiszter is szívesebben fogadná:

„ha mondjuk a svájciak akarnának a La Scalába befektetni, azzal nem lenne problémánk” 

– fogalmazott.

Rossini, Toscanini, Verdi, Salvini?

A szintén a Liga színeiben politizáló Attilio Fontana lombardiai kormányzó annyira kiakadt a döntésre, hogy egyenesen az operaház művészeti igazgatójának, Alexander Pereirának távozását követelte. A milánói polgármester azonban leszögezte: a szaúdi üzletet nyélbe ütő Pereira maradhat a posztján.

Pereira a 2014-2015-ös színházi idényben történő érkezése óta több millió eurónyi pénzt kalapolt össze az operának privát befektetőktől,

szerinte ugyanis csakis ezzel tartható fenn a La Scala előadásainak magas minősége.

Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia is üdvözölte a pénz visszautasítását, a korábbi Berlusconi-kormány oktatási minisztere szerint pedig a La Scalát kulturális öröksége miatt kell ismertté tenni, ez pedig nem mehet a finanszírozási problémák rovására.

A világhírű La Scala operaházat még Mária Terézia, a Habsburg Birodalom császárnőjének uralkodása alatt nyitották meg 1778-ban. Fennállása óta az olasz opera több hírességét is vendégül láthatta, többek között Gioachino Rossinit, Arturo Toscaninit, vagy éppen Giuseppe Verdit.

BORÍTÓKÉP: Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek