+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 18. hétfő, 17:06
A török elnök „a Nyugat iszlamofóbiájával” igyekszik mobilizálni támogatóit a két hét múlva esedékes helyhatósági választások előtt.

Kivetítőkön játszottak le részleteket az 50 halálos áldozatot követelő christchurchi terrortámadásról készült videóból, egy, a török államfő, Recep Tayyip Erdoğan részvételével tartott kampányrendezvényen a hétvégén Törökországban. Sajtóbeszámolók szerint

 

bár a felkavaró részeket kikockázták, de ugyanarról a felvételről van szó, amelyet a merénylő a testére szerelt kamerával online közvetített.

 

A véres jeleneteket tartalmazó videót az elmúlt napokban másfélmillió alkalommal kellett törölni a különböző közösségimédia-felületekről.

 

A videó bemutatása mellett beszédében is kitért az új-zélandi terrortámadásra a közelgő önkormányzati választások előtt saját pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltjei mellett korteskedő török elnök. Hangsúlyozta: a szélsőjobboldali merénylő korábban két alkalommal is járt Törökországban, és a támadás előtt nyilvánosságra hozott hitvallásában a török embereket is megfenyegette.

 

Elemzők szerint

 

Erdoğan a nyugati iszlamofóbia elleni kemény fellépésével próbálja feltornázni az AKP támogatottságát, és gyengének beállítani politikai ellenfeleit a március 31-én esedékes voksolás előtt.

 

A török önkormányzati választásokat megelőző kampány korábban is tartogatott már érdekes fordulatokat. Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Erdoğan elnök februárban a „kajaterrorizmus”, azaz az elszabaduló élelmiszerárak ellen hirdetett háborút. Az államfő harcias kijelentései miatt egyes török szupermarketláncok inkább leszedték a polcaikról a gyors ütemben dráguló zöldségfajtákat, csak hogy ne haragítsák magukra a török vezetést.

 

FOTÓ: Instagram / Recep Tayyip Erdoğan

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás