+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 18. hétfő, 17:06
A török elnök „a Nyugat iszlamofóbiájával” igyekszik mobilizálni támogatóit a két hét múlva esedékes helyhatósági választások előtt.

Kivetítőkön játszottak le részleteket az 50 halálos áldozatot követelő christchurchi terrortámadásról készült videóból, egy, a török államfő, Recep Tayyip Erdoğan részvételével tartott kampányrendezvényen a hétvégén Törökországban. Sajtóbeszámolók szerint

 

bár a felkavaró részeket kikockázták, de ugyanarról a felvételről van szó, amelyet a merénylő a testére szerelt kamerával online közvetített.

 

A véres jeleneteket tartalmazó videót az elmúlt napokban másfélmillió alkalommal kellett törölni a különböző közösségimédia-felületekről.

 

A videó bemutatása mellett beszédében is kitért az új-zélandi terrortámadásra a közelgő önkormányzati választások előtt saját pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jelöltjei mellett korteskedő török elnök. Hangsúlyozta: a szélsőjobboldali merénylő korábban két alkalommal is járt Törökországban, és a támadás előtt nyilvánosságra hozott hitvallásában a török embereket is megfenyegette.

 

Elemzők szerint

 

Erdoğan a nyugati iszlamofóbia elleni kemény fellépésével próbálja feltornázni az AKP támogatottságát, és gyengének beállítani politikai ellenfeleit a március 31-én esedékes voksolás előtt.

 

A török önkormányzati választásokat megelőző kampány korábban is tartogatott már érdekes fordulatokat. Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, Erdoğan elnök februárban a „kajaterrorizmus”, azaz az elszabaduló élelmiszerárak ellen hirdetett háborút. Az államfő harcias kijelentései miatt egyes török szupermarketláncok inkább leszedték a polcaikról a gyors ütemben dráguló zöldségfajtákat, csak hogy ne haragítsák magukra a török vezetést.

 

FOTÓ: Instagram / Recep Tayyip Erdoğan

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali szolidaritást
vállal a Klubrádióval: egyszeri alkalommal, hétfőn a Facebook-oldalunkon mi is élőben közvetítjük Bolgár György betelefonálós műsorát.

Azt is közölte a rendőrség, hogy a minipárt elnökét nem három, csak két óráig tartották bent, miután nem akarta igazolni magát a Gődény-féle tüntetésen.

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás