Több, mint tízezer hektárnyi erdőt ültetnek Romániában

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.16. 11:48

Belehúz a román állami erdővállalat az ültetéssel, de az országban sok az illegális fakitermelés is.

Több, mint tízezer hektárnyi erdőt ültetnek Romániában

12 600 hektárnyi, állami tulajdonban levő terület újraerdősítésére készül idén a román állami erdészeti vállalat, a Romsilva – számol be róla az Agerpres hírügynökség.

A nekik nyilatkozó Gheorghe Mihăilescu igazgató szerint nyolcezer hektáron a természetes regenerálódást segítik majd elő, 4680 hektáron visszatelepítést végeznek, további 1641 hektár, már beültetett területen pedig pótolják a kiszáradt fákat. „Így összesen 12 600 hektáros területet erdősítünk idén, amihez a saját faiskoláinkból származó, 27 millió csemetét használunk fel" – mondta a Romsilva vezetője, hozzátéve, hogy 193 millió lejes (több, mint 12 milliárd 700 millió foront) költségvetésük van erre a célra.

Mihăilescu arról is beszélt, hogy folyamatban van a szükséges műszaki dokumentáció előkészítése az autópályák és országutak mentén kialakítandó, összesen mintegy 592 hektárnyi erdősáv létesítéséhez. Országos szinten eddig mintegy 10 km-es hosszúságú véderdősort ültettek be és további 200 km-re készül a dokumentáció, tette hozzá.

ROMÁNIA ÉS AZ OTTANI ERDŐK. PIROSSAL A ROSSZ ÁLLAPOTBAN LÉVŐ ERDŐK, VILÁGOSZÖLDDEL AZ ERDŐS RÉSZEK, SÖTÉTZÖLDDEL AZ ÉRINTETLEN ERDŐK.

Ebből 120,6 km az A1-es, az A2-es és az A3-as autópályát, csaknem 80 km pedig az 1-es, a 2-es, a 2B, a 3-as, a 4-es, a 7-es, és a 21-es országutat szegélyezi majd Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Konstanca, Brăila, Buzău és Vrancea megye területén.

Az elmúlt öt évben a Romsilva 79 601 hektárnyi területet erdősített újra, 170,59 millió csemetét ültetett el, mintegy 593 millió lejes (39 milliárd forintos) befektetéssel.

A Romsilva mintegy 3,14 millió hektár erdőt ügykezel, ez az ország erdős felületeinek 48 százalékát teszi ki. Az erőfeszítések mellett  Romániában körülbelül 8,8 millió köbméter fát termelnek ki illegálisan évente. Különösen aggasztó, hogy az elmúlt években romániai érintetlen- és öregerdőkben is megjelent a kitermelés (Európa érintetlen erdeinek 60 százaléka van Romániában, ezek rendkívül nagy biodiverzitással rendelkeznek). Legutóbb az ország nyugati részéből, a Szemenik-Krassói-szurdok Nemzeti Parkból érkeztek aggasztó hírek. 

FOTÓ: az egykori román királyi Peleș-kastély az erdő közepén / pxhere.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek