Tudják-e az osztrákok, mit ünneplünk március 15-én?

2019.03.15. 06:33

Mit szólnak hozzá a bécsi járókelők, hogy a Habsburg-ellenes forradalom évfordulója nemzeti ünnep nálunk? Hogyan viszonyulnak ők a Habsburgokhoz? Mi köze a monarchiának a mai EU-hoz? És mit kívánnak a magyaroknak március 15-ére?

„Emiatt nem koccintanak sörrel a magyarok!”

– feleli egy úr a bécsi Városháza előtti parkban egy padon. Arról kérdezzük, tudja-e mit ünnepel március 15-én a magyar nemzet. Naná, hogy tudja. De nincs ezzel mindenki így: az Azonnali által megkérdezett bécsi járókelők többsége ugyan rengeteget tud a Habsburg-korszakról, ám 1956 híre nagyobb odaát, mint 1848-é.

A Habsburgok megítélése is vegyes abban az országban, ahol ún. Habsburg-törvényekkel állami tulajdonba vették a Habsburg-család vagyonának, földbirtokainak és alapítványainak nagyrészét (csak egy kicsi magánvagyonként meghatározott részt hagytak meg nekik), és csak 2011-ben tették lehetővé, hogy egyáltalán fennálljon az elméleti lehetősége annak, hogy a Habsburg-család valamely tagja Ausztria államfője lehessen.

A videóban akadt, aki egyenesen az Európai Unió előfutáraként tekint az Osztrák-Magyar Monarchiára, de volt olyan megszólaló is, aki szerint az államforma lényegtelen, akkor is korrupt és gonosz volt a vezetőréteg, amikor báróknak és hercegeknek hívták őket, és ma is, amikor politikusoknak. 

Végül arról kérdeztük a bécsieket, mit kívánnak a nemzeti ünnep alkalmából a keleti szomszédnak. Egészséget, sok sikert, európaibb gondolkodást, kevésbé agresszív Orbán Viktort, hangzottak a válaszok. A magyarokkal sörrel koccintani nem tudó úr úgy fogalmazott:

„Bár hülyén hangzik, de Ferenc Józsefnek volt az az uralkodói jelmondata, hogy viribus unitis. Egyesült erőkkel. Csak így élheti túl Európa.”

Akit a jelen Ausztriájának létrejötte, és annak a Habsburgokhoz való viszonyulása érdekel, olvassa el erről Techet Péter Azonnalin megjelent esszéjét. Mindenki más meg nézze meg a Bécsben forgatott videónkat: 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek