Ez Putyin veszélyes terve: hat év alatt tízmillió migránst engednének be Oroszországba

Szerző: Illés Gergő
2019.03.15. 09:17

A bevándorláspárti erők már keletről is fenyegetnek: Oroszország migrációval ellensúlyozná a népességcsökkenést.

Ez Putyin veszélyes terve: hat év alatt tízmillió migránst engednének be Oroszországba

Akár tízmillió oroszul beszélő gazdasági migránst is beengedne Oroszország a Kreml legújabb terve szerint a következő hat évben,

az ország így küzdene meg ugyanis a már gazdaságban is egyre érezhetőbb népességcsökkenéssel

– tudósított a Kommerszant gazdasági lap csütörtökön.

Ez Putyin veszélyes terve!

A hivatalos adatok szerint 2018-ban 146,8 millióra csökkent Oroszország népessége, ez idő alatt majdnem százezer emberrel lettek kevesebben az oroszok. A 93 500 fős csökkenést ugyanakkor már ellensúlyozza a jelentős mértékű gazdasági migráció is, ez tavaly 57,2 százalékkal növekedett. 

Maga Vlagyimir Putyin orosz elnök helyezte előtérbe a migráció kérdését, nemrégiben írt alá egy 2025-ig tartó migrációs akciótervet, melyben a migrációt az alkotmányos jogok hivatalának hatáskörébe adta.

A Kommerszant névtelen forrásokra hivatkozva úgy tudja:

a Putyin-terv szerint Oroszországba 5-10 millió migránst kell betelepíteni 2025-ig.

Ahhoz, hogy a népességcsökkenés teljesen megálljon, az üzleti lap forrásai szerint évi 300 000 gazdasági migráns befogadására lenne szükség.

A Kreml ezen felül listázza a „donorországokat”, vagyis azon posztszovjet államokat, mely munkaerejének bevonzásával ellensúlyozhatja a népességcsökkenést: a célpontok között Ukrajna, Kazahsztán, Üzbegisztán, Moldova, valamint további, a térségben elhelyezkedő országok találhatók.

Felhúzzák az orosz vidéket a közép-ázsiai bevándorlók

Májustól az állampolgárság megszerzését könnyebbé tevő, és a bevándorlási szabályokat lazító törvényjavaslatok elfogadása is várható az orosz törvényhozásban.

Egyébként a muszlim többségű posztszovjet országokból történő migráció nem újkeletű Oroszországban: nemrég a Radio Free Europe közölt remek riportot arról, hogy az egyre inkább kihaló orosz vidéket muszlim vendégmunkások formálják át – és mentik meg (a cikk magyar fordítása itt olvasható).

Sok közép-ázsiai tagországokból százezrek érkeznek az orosz fiataloknak perspektívát nem kínáló orosz falvakba: a térség egyik legszegényebb államából, Tádzsikisztánból különösen nagy az Oroszországba irányuló migráció, de az Oroszország által dominált regionális együttműködés, az Eurázsiai Gazdasági Unió 2015-ös létrejötte tovább könnyítette a munkaerő áramlását a szövetség tagállamaiból. (via The Moscow Times)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek