+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. március 14. csütörtök, 11:41
Levelet küldött a balos és zöld csúcsjelölteknek a Progresszív Kaukusz, amely azt nem árulja el, hogy kik a tagjai az EP-ben, de szerintük Manfred Weber a szélsőjobbal kokettál.

A progresszív erők európai összefogását kezdeményezi a különféle európai parlamenti frakciókban ülő progresszíveket összefogó Progresszív Kaukusz – írja az Euractiv. Az informálisan együttműködő csoport baloldali és zöld csúcsjelölteknek kiküldött felhívásának célja egyrészt az, hogy közös politikai alapot teremtsenek a baloldali (GUE/NGL), szociáldemokrata (S&D) és zöld (Zöldek/EFA) frakciókhoz tartozó pártok programja között a májusi EP-választás előtt.

 

Tíz pontban szeretnék közös platformra hozni a programokat, és bár a portál a tíz pontot nem részletezi, annyit leírnak, hogy ezek a pontok a társadalmi igazságosság, a fenntartható fejlődés, a demokrácia, a transzaprencia és a szolidaritás promotálására koncentrálnak.

 

A másik céljuk az, hogy

 

közösen megakadályozzák a néppárti Manfred Weber bizottsági elnökké választását.

 

A levelet a Zöldek csúcsjelöltjei, a német Ska Keller és a holland Bas Eickhout, a S&D csúcsjelöltje, a holland Frans Timmermans, és a GUE/NGL csúcsjelöltjei, a spanyol Nico Cué és a szlovén Violeta Tomič kapták meg.

 

A Progresszív Kaukuszról nem sok részletes információ van az interneten, de az Azonnali rákérdezett a dologra Dimitriosz Papadimulisz görög politikusnál, aki az Európai Parlament egyik alelnöke, és aki a csoport nevében nyilatkozott.

 

Elmondása szerint az informális csoportosulásnak nagyjából nyolcvan tagja van a három frakcióban, de a tagok listája nem nyilvános.

 

Nyolcvan képviselő az Európai Parlamentben egyébként nem annyira kevés, az Európai Konzervatívok és Reformek jelenleg hetvennégy képviselővel adják az EP harmadik legnagyobb frakcióját.

 

Van azonban egy irányító bizottságuk, azt legalább elárulták, hogy ebben kik ülnek: a görög politikuson kívül a GUE/NGL frakcióból a német Martin Schirdewan, az S&D frakcióból a francia Guillaume Balas, az olasz Elly Schlein és Sergio Cofferati, illetve a bolgár Georgi Pirinski; a zöldektől pedig a spanyol Ernest Urtasun, a francia Florent Marcellesi és a szintén francia Eva Joly. Joly neve ismerős lehet Magyarországon is: 2008-ban Sólyom László őt is felkérte, hogy vegyen részt a Bölcsek Tanácsa munkájában, ami ajánlásokat fogalmazott meg a korrupció visszaszorítása és az oktatás fejlesztése érdekében.

 

Weber szerintük a szélsőjobbal kokettál

 

Papadimulisz az Euractivnak elmondta, hogy az elsődleges cél az, hogy a választások előtt és után is minél inkább közös platformon legyenek a progresszív pártok. Másrészt pedig

 

szerinte azért kell megakadályozni a bajor CSU-t erősítő Weber megválasztását, mert arra csak a jobboldal és a Salvini-féle szélsőjobb támogatásával kerülhet sor.

 

Manfred Weber egyébként korábban azt nyilatkozta az Euractivnak, hogy csak EU-párti erőkkel lehetséges erős Európát építeni, ezért Emmanuel Macron francia elnök pártjára, a liberális ALDE-val egészen a közelmúltig együtt kampányoló En Marche-ra is partnerként tekint. (Sebastian Kurz tovább ment: az osztrák kancellár nem csupán a macronistákkal, hanem az egész ALDE-val együttműködne.)

 

Weber azt is nyilatkozta korábban, hogy ő lehet a híd a Néppárt jobbszárnya felé: az Európai Bizottság vezetésére aspiráló bajor politikus ennek megfelelően kedden éppen Budapesten járt, hogy valahogy kiegyezzen Orbán Viktorral, mielőtt a Néppárt a Fidesz kizárásról tárgyal és szavaz március 20-án.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás