Titkolózó európai progresszív klub akadályozná meg a néppárti Weber bizottsági elnökségét

Szerző: Pintér Bence
2019.03.14. 11:41

Levelet küldött a balos és zöld csúcsjelölteknek a Progresszív Kaukusz, amely azt nem árulja el, hogy kik a tagjai az EP-ben, de szerintük Manfred Weber a szélsőjobbal kokettál.

Titkolózó európai progresszív klub akadályozná meg a néppárti Weber bizottsági elnökségét

A progresszív erők európai összefogását kezdeményezi a különféle európai parlamenti frakciókban ülő progresszíveket összefogó Progresszív Kaukusz – írja az Euractiv. Az informálisan együttműködő csoport baloldali és zöld csúcsjelölteknek kiküldött felhívásának célja egyrészt az, hogy közös politikai alapot teremtsenek a baloldali (GUE/NGL), szociáldemokrata (S&D) és zöld (Zöldek/EFA) frakciókhoz tartozó pártok programja között a májusi EP-választás előtt.

Tíz pontban szeretnék közös platformra hozni a programokat, és bár a portál a tíz pontot nem részletezi, annyit leírnak, hogy ezek a pontok a társadalmi igazságosság, a fenntartható fejlődés, a demokrácia, a transzaprencia és a szolidaritás promotálására koncentrálnak.

A másik céljuk az, hogy

közösen megakadályozzák a néppárti Manfred Weber bizottsági elnökké választását.

A levelet a Zöldek csúcsjelöltjei, a német Ska Keller és a holland Bas Eickhout, a S&D csúcsjelöltje, a holland Frans Timmermans, és a GUE/NGL csúcsjelöltjei, a spanyol Nico Cué és a szlovén Violeta Tomič kapták meg.

A Progresszív Kaukuszról nem sok részletes információ van az interneten, de az Azonnali rákérdezett a dologra Dimitriosz Papadimulisz görög politikusnál, aki az Európai Parlament egyik alelnöke, és aki a csoport nevében nyilatkozott.

Elmondása szerint az informális csoportosulásnak nagyjából nyolcvan tagja van a három frakcióban, de a tagok listája nem nyilvános.

Nyolcvan képviselő az Európai Parlamentben egyébként nem annyira kevés, az Európai Konzervatívok és Reformek jelenleg hetvennégy képviselővel adják az EP harmadik legnagyobb frakcióját.

Van azonban egy irányító bizottságuk, azt legalább elárulták, hogy ebben kik ülnek: a görög politikuson kívül a GUE/NGL frakcióból a német Martin Schirdewan, az S&D frakcióból a francia Guillaume Balas, az olasz Elly Schlein és Sergio Cofferati, illetve a bolgár Georgi Pirinski; a zöldektől pedig a spanyol Ernest Urtasun, a francia Florent Marcellesi és a szintén francia Eva Joly. Joly neve ismerős lehet Magyarországon is: 2008-ban Sólyom László őt is felkérte, hogy vegyen részt a Bölcsek Tanácsa munkájában, ami ajánlásokat fogalmazott meg a korrupció visszaszorítása és az oktatás fejlesztése érdekében.

Weber szerintük a szélsőjobbal kokettál

Papadimulisz az Euractivnak elmondta, hogy az elsődleges cél az, hogy a választások előtt és után is minél inkább közös platformon legyenek a progresszív pártok. Másrészt pedig

szerinte azért kell megakadályozni a bajor CSU-t erősítő Weber megválasztását, mert arra csak a jobboldal és a Salvini-féle szélsőjobb támogatásával kerülhet sor.

Manfred Weber egyébként korábban azt nyilatkozta az Euractivnak, hogy csak EU-párti erőkkel lehetséges erős Európát építeni, ezért Emmanuel Macron francia elnök pártjára, a liberális ALDE-val egészen a közelmúltig együtt kampányoló En Marche-ra is partnerként tekint. (Sebastian Kurz tovább ment: az osztrák kancellár nem csupán a macronistákkal, hanem az egész ALDE-val együttműködne.)

Weber azt is nyilatkozta korábban, hogy ő lehet a híd a Néppárt jobbszárnya felé: az Európai Bizottság vezetésére aspiráló bajor politikus ennek megfelelően kedden éppen Budapesten járt, hogy valahogy kiegyezzen Orbán Viktorral, mielőtt a Néppárt a Fidesz kizárásról tárgyal és szavaz március 20-án.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek