+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. március 14. csütörtök, 11:41
Levelet küldött a balos és zöld csúcsjelölteknek a Progresszív Kaukusz, amely azt nem árulja el, hogy kik a tagjai az EP-ben, de szerintük Manfred Weber a szélsőjobbal kokettál.

A progresszív erők európai összefogását kezdeményezi a különféle európai parlamenti frakciókban ülő progresszíveket összefogó Progresszív Kaukusz – írja az Euractiv. Az informálisan együttműködő csoport baloldali és zöld csúcsjelölteknek kiküldött felhívásának célja egyrészt az, hogy közös politikai alapot teremtsenek a baloldali (GUE/NGL), szociáldemokrata (S&D) és zöld (Zöldek/EFA) frakciókhoz tartozó pártok programja között a májusi EP-választás előtt.

 

Tíz pontban szeretnék közös platformra hozni a programokat, és bár a portál a tíz pontot nem részletezi, annyit leírnak, hogy ezek a pontok a társadalmi igazságosság, a fenntartható fejlődés, a demokrácia, a transzaprencia és a szolidaritás promotálására koncentrálnak.

 

A másik céljuk az, hogy

 

közösen megakadályozzák a néppárti Manfred Weber bizottsági elnökké választását.

 

A levelet a Zöldek csúcsjelöltjei, a német Ska Keller és a holland Bas Eickhout, a S&D csúcsjelöltje, a holland Frans Timmermans, és a GUE/NGL csúcsjelöltjei, a spanyol Nico Cué és a szlovén Violeta Tomič kapták meg.

 

A Progresszív Kaukuszról nem sok részletes információ van az interneten, de az Azonnali rákérdezett a dologra Dimitriosz Papadimulisz görög politikusnál, aki az Európai Parlament egyik alelnöke, és aki a csoport nevében nyilatkozott.

 

Elmondása szerint az informális csoportosulásnak nagyjából nyolcvan tagja van a három frakcióban, de a tagok listája nem nyilvános.

 

Nyolcvan képviselő az Európai Parlamentben egyébként nem annyira kevés, az Európai Konzervatívok és Reformek jelenleg hetvennégy képviselővel adják az EP harmadik legnagyobb frakcióját.

 

Van azonban egy irányító bizottságuk, azt legalább elárulták, hogy ebben kik ülnek: a görög politikuson kívül a GUE/NGL frakcióból a német Martin Schirdewan, az S&D frakcióból a francia Guillaume Balas, az olasz Elly Schlein és Sergio Cofferati, illetve a bolgár Georgi Pirinski; a zöldektől pedig a spanyol Ernest Urtasun, a francia Florent Marcellesi és a szintén francia Eva Joly. Joly neve ismerős lehet Magyarországon is: 2008-ban Sólyom László őt is felkérte, hogy vegyen részt a Bölcsek Tanácsa munkájában, ami ajánlásokat fogalmazott meg a korrupció visszaszorítása és az oktatás fejlesztése érdekében.

 

Weber szerintük a szélsőjobbal kokettál

 

Papadimulisz az Euractivnak elmondta, hogy az elsődleges cél az, hogy a választások előtt és után is minél inkább közös platformon legyenek a progresszív pártok. Másrészt pedig

 

szerinte azért kell megakadályozni a bajor CSU-t erősítő Weber megválasztását, mert arra csak a jobboldal és a Salvini-féle szélsőjobb támogatásával kerülhet sor.

 

Manfred Weber egyébként korábban azt nyilatkozta az Euractivnak, hogy csak EU-párti erőkkel lehetséges erős Európát építeni, ezért Emmanuel Macron francia elnök pártjára, a liberális ALDE-val egészen a közelmúltig együtt kampányoló En Marche-ra is partnerként tekint. (Sebastian Kurz tovább ment: az osztrák kancellár nem csupán a macronistákkal, hanem az egész ALDE-val együttműködne.)

 

Weber azt is nyilatkozta korábban, hogy ő lehet a híd a Néppárt jobbszárnya felé: az Európai Bizottság vezetésére aspiráló bajor politikus ennek megfelelően kedden éppen Budapesten járt, hogy valahogy kiegyezzen Orbán Viktorral, mielőtt a Néppárt a Fidesz kizárásról tárgyal és szavaz március 20-án.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Innováció a magyar választási kampányok terén: vasárnap este megnézheted, sikerül-e Vágó Gábornak egy számítógépes játékban megmenteni a világot.

Amennyiben a lakosság elutasította volna, az akár a schengeni övezetből való kizárást is eredményezheti.

A német konzervatívok egyre inkább közelednek a horvát jobboldalhoz, amely ellentétben az eddig kivételezetten kedvelt magyarral nem fordult szembe velük. Videó Merkel horvátjáról!

Ráadásul Matteo Salviniék európai szövetsége elég nagy gyomrost kapott Heinz-Christian Strache bukása miatt is.

George Simion azt állítja, hogy megverték, de ez pont nem látszik az általa készített felvételen. Közben több politikus is kiakadt, és a román ultrák állítólag a helyszínre készülnek.

A hét kérdése

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem valami igazán szórakoztató dolog került elő témaként a két illiberális zseni első találkozóján.

Azért ide elnéznénk

2014 és 2018 között 426 esetet rögzítettek az ukrajnai magyarellenesség megnyilvánulásaiból. Filmpremier május 20-án.

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

Remélhetőleg az összes jó mátrai bort végigkóstolhatod május 24-én Budapesten.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás