+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. március 14. csütörtök, 11:41
Levelet küldött a balos és zöld csúcsjelölteknek a Progresszív Kaukusz, amely azt nem árulja el, hogy kik a tagjai az EP-ben, de szerintük Manfred Weber a szélsőjobbal kokettál.

A progresszív erők európai összefogását kezdeményezi a különféle európai parlamenti frakciókban ülő progresszíveket összefogó Progresszív Kaukusz – írja az Euractiv. Az informálisan együttműködő csoport baloldali és zöld csúcsjelölteknek kiküldött felhívásának célja egyrészt az, hogy közös politikai alapot teremtsenek a baloldali (GUE/NGL), szociáldemokrata (S&D) és zöld (Zöldek/EFA) frakciókhoz tartozó pártok programja között a májusi EP-választás előtt.

 

Tíz pontban szeretnék közös platformra hozni a programokat, és bár a portál a tíz pontot nem részletezi, annyit leírnak, hogy ezek a pontok a társadalmi igazságosság, a fenntartható fejlődés, a demokrácia, a transzaprencia és a szolidaritás promotálására koncentrálnak.

 

A másik céljuk az, hogy

 

közösen megakadályozzák a néppárti Manfred Weber bizottsági elnökké választását.

 

A levelet a Zöldek csúcsjelöltjei, a német Ska Keller és a holland Bas Eickhout, a S&D csúcsjelöltje, a holland Frans Timmermans, és a GUE/NGL csúcsjelöltjei, a spanyol Nico Cué és a szlovén Violeta Tomič kapták meg.

 

A Progresszív Kaukuszról nem sok részletes információ van az interneten, de az Azonnali rákérdezett a dologra Dimitriosz Papadimulisz görög politikusnál, aki az Európai Parlament egyik alelnöke, és aki a csoport nevében nyilatkozott.

 

Elmondása szerint az informális csoportosulásnak nagyjából nyolcvan tagja van a három frakcióban, de a tagok listája nem nyilvános.

 

Nyolcvan képviselő az Európai Parlamentben egyébként nem annyira kevés, az Európai Konzervatívok és Reformek jelenleg hetvennégy képviselővel adják az EP harmadik legnagyobb frakcióját.

 

Van azonban egy irányító bizottságuk, azt legalább elárulták, hogy ebben kik ülnek: a görög politikuson kívül a GUE/NGL frakcióból a német Martin Schirdewan, az S&D frakcióból a francia Guillaume Balas, az olasz Elly Schlein és Sergio Cofferati, illetve a bolgár Georgi Pirinski; a zöldektől pedig a spanyol Ernest Urtasun, a francia Florent Marcellesi és a szintén francia Eva Joly. Joly neve ismerős lehet Magyarországon is: 2008-ban Sólyom László őt is felkérte, hogy vegyen részt a Bölcsek Tanácsa munkájában, ami ajánlásokat fogalmazott meg a korrupció visszaszorítása és az oktatás fejlesztése érdekében.

 

Weber szerintük a szélsőjobbal kokettál

 

Papadimulisz az Euractivnak elmondta, hogy az elsődleges cél az, hogy a választások előtt és után is minél inkább közös platformon legyenek a progresszív pártok. Másrészt pedig

 

szerinte azért kell megakadályozni a bajor CSU-t erősítő Weber megválasztását, mert arra csak a jobboldal és a Salvini-féle szélsőjobb támogatásával kerülhet sor.

 

Manfred Weber egyébként korábban azt nyilatkozta az Euractivnak, hogy csak EU-párti erőkkel lehetséges erős Európát építeni, ezért Emmanuel Macron francia elnök pártjára, a liberális ALDE-val egészen a közelmúltig együtt kampányoló En Marche-ra is partnerként tekint. (Sebastian Kurz tovább ment: az osztrák kancellár nem csupán a macronistákkal, hanem az egész ALDE-val együttműködne.)

 

Weber azt is nyilatkozta korábban, hogy ő lehet a híd a Néppárt jobbszárnya felé: az Európai Bizottság vezetésére aspiráló bajor politikus ennek megfelelően kedden éppen Budapesten járt, hogy valahogy kiegyezzen Orbán Viktorral, mielőtt a Néppárt a Fidesz kizárásról tárgyal és szavaz március 20-án.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

Amikor már úgy tűnt, hogy a kommunisták akarata érvényesül, közbelépett az alkotmánybíróság.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás