Tényleg az erőszakhoz szoknak azok, akik death metált hallgatnak?

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.14. 08:50

Új kutatás nyugtathatja meg a death metált hallgató fiatalok szüleit: az ilyen stílusú zene sem tesz közömbössé az erőszak iránt.

Tényleg az erőszakhoz szoknak azok, akik death metált hallgatnak?

Nem tesz érzéketlenné az erőszakra a death metál – állítja egy új ausztrál kutatás. Mint a BBC írja, a Macquarie Egyetem zenelaborja 32 death metál rajongót, és 48 a műfajért nem rajongó embert kért arra, hogy hallgasson metál vagy popzenét, miközben képeket mutatnak nekik. A death metál zene a Bloodbath című együttestől az Eaten című szám volt, míg a pop Pharrel Williams Happy című száma.

A résztvevők egyik szeméhez valamilyen kellemetlen képeket tettek, például olyat, amin valakit megtámadnak az utcán. A másik szemüknek pedig ártalmatlan képet mutattak, például azt, ahogy emberek sétálnak ugyanazon az utcán. Ezzel egy binokuláris versengésnek nevezett jelenség áll elő, amely szerint ha az embereknek egyszerre mutatnak egy erőszakos, és egy semleges képet, akkor az erőszakosat érzékelik inkább. Utóbbi oka feltehetően az, hogy az agy jobban figyel a fenyegetést jelentő képekre.

Az eredmények szerint ugyanez a torzítás volt megfigyelhető a death metál-rajongók esetén is, mint az azt nem kedvelők között.



A kutatást végző Bill Thompson szerint a kutatási eredmények azért fontosak, mert megnyugtathatják az erőszakos zene miatt aggódó szülőket vagy vallási csoportokat. Aki elmélyedne a teljes tanulmányban, az itt teheti meg.

FOTÓ: Bloodbath / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek