+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. március 14. csütörtök, 15:42
Elfogtunk egy levelet: hiába az állam a katasztrófavédelem, így a tűzoltóságok fenntartója, a katasztrófavédelem ceglédi kirendeltsége az önkormányzatoktól kér segítséget, mert rosszak a munkakörülmények, nincs pénz eszközökre. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint viszont minden rendben van.

Bár az állam a felelős a katasztrófavédelem – így az alá tartozó tűzoltóság fenntartásáért is –, mégis

 

a helyi önkormányzatoktól kért segítséget a tűzoltók munkakörülményeinek javítására Cegléd katasztrófavédelmi kirendeltsége január végén – derült ki egy, az Azonnali birtokába jutott levélből,

 

amit a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség írt, amely alá a tűzoltóparancsnokság is tartozik.

 

„A jelenleg fennálló munkafeltételek javítása, a műszaki eszközeink fejlesztése, új eszközök beszerzése érdekében az önkormányzat lehetőségeihez mért anyagi, tárgyi támogatását kérem Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség részére, ezen kirendeltség szerves részeként a Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon dolgozó állomány munkakörülményeinek, feltételeinek javítására” – áll a levélben pontos összeg említése nélkül.

 

Nem tudni, hogy mennyi pénzre lenne szükség

 

Az Azonnali kereste az ügyben az érintetteket, ám a Ceglédi Katasztrófavédelmi Kirendeltség nem reagált kérdéseinkre, így nem tudtuk meg, mennyi plusz forrásra lenne szükségük dolgozóik munkakörülményeinek javítására, és azt sem, mennyire látják alulfinanszírozottnak kirendeltségüket. 

 

Érdemi választ a fenntartó Belügyminisztériumtól sem kaptunk, ezért nem reagáltak azon kérdésünkre sem, hogy mennyi pénzre lenne szükségük ahhoz, hogy minden kirendeltségen megfelelően lehessen javítani a munkakörülményeken. Helyette annyit írtak, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (PMKI) fog válaszolni kérdéseinkre.

 

A PMKI ugyan valóban reagált az Azonnali megkeresésére, ám több kérdésünkre így sem kaptunk választ.

 

Például nem tértek ki arra – így nem is cáfolták –, hogy helytálló-e az Azonnali azon értesülése, hogy nem csak a ceglédi, de az összes többi Pest megyei kirendeltség is hasonló segítségkérő levelet írt az önkormányzatoknak.

 

Azt is hiába kértük: írják meg, mekkora költségvetésből gazdálkodik az igazgatóság éves szinten, és abból mennyit fordítanak az egyes kirendeltségekre.

 

A fenntartó szerint minden rendben van

 

A PMKI válaszában azt hangsúlyozta: költségvetésük teljeskörűen fedezi a kirendeltségei és tűzoltó-parancsnokságai feladatellátásához szükséges dologi és személyi kiadásokat. A PMKI azt is írta: az elmúlt években a működési feltételeket illetően érzékelhető javulás, számos fejlesztés történt, például a megye új tűzoltói felszerelésekkel, valamint új gépjárművekkel is gazdagodott. Hozzátették: két kirendeltségük, köztük a ceglédi is sikeresen pályázott egy energiaracionalizálási programra, amelynek köszönhetően mindkét ingatlan esetében hamarosan nagymértékű felújítás kezdődhet meg.

 

„Mindebből következően a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem kért a Belügyminisztériumtól többlettámogatást” – írták.

 

Az Igazgatóság válaszának további része azt sorolja, a gépjárműtechnikai fejlesztés keretében 2018-ban kaptak egy magasból mentőt, egy vízszállító különleges szert, továbbá tizenkét gépjárművet kaptak. Két kirendeltségükön felújították a szociális helyiséget, míg egy másikon a tetőszerkezeti napkollektor rendszerét újították meg. 

 

A ceglédi kirendeltség kapcsán azt emelték ki, 2012 óta folyamatos a kirendeltség és és a tűzoltóságnak a fejlesztése: kialakítottak irodákat, körleteket, felújították a vizesblokkokat és a villanyvezetékeket, részben a szennyvízvezetékeket és a konyhát is, most pedig az épület klimatizálásán dolgoznak.

 

 

Keveslik a tűzoltóbéreket

 

Január végén az Egységes Tűzoltó Szakszervezet közleményben jelezte: leszakadóban vannak a tűzoltóbérek. „Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy hét éves tapasztalattal bíró tűzoltó ennek töredékét, 160 ezer forint körüli összeget visz haza” – írták. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy felmérés szerint a szélsőjobboldal a melegek között az első helyen áll, leelőzve Macron pártját.

Emmanuel Macronként vagy Angela Merkelként kell manővereznünk, hogy a mi embereink jussanak a vezető EU-s pozíciókba.

Magyar képzőművészek és képregényesek alkotásait lehet megvásárolni a hétvégén a jó ügy érdekében.

Az ellenzéki pártok továbbra sem a Fidesz szavazóira hajtanak a Facebookon.

Az utolsó ellenzéki nyomtatott napilap minden dizájnelemét felhasználva utalgatnak finoman arra, hogy az MSZP-P-re érdemes egyedül szavazni.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án vasárnap.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás