+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. március 14. csütörtök, 15:42
Elfogtunk egy levelet: hiába az állam a katasztrófavédelem, így a tűzoltóságok fenntartója, a katasztrófavédelem ceglédi kirendeltsége az önkormányzatoktól kér segítséget, mert rosszak a munkakörülmények, nincs pénz eszközökre. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint viszont minden rendben van.

Bár az állam a felelős a katasztrófavédelem – így az alá tartozó tűzoltóság fenntartásáért is –, mégis

 

a helyi önkormányzatoktól kért segítséget a tűzoltók munkakörülményeinek javítására Cegléd katasztrófavédelmi kirendeltsége január végén – derült ki egy, az Azonnali birtokába jutott levélből,

 

amit a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség írt, amely alá a tűzoltóparancsnokság is tartozik.

 

„A jelenleg fennálló munkafeltételek javítása, a műszaki eszközeink fejlesztése, új eszközök beszerzése érdekében az önkormányzat lehetőségeihez mért anyagi, tárgyi támogatását kérem Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség részére, ezen kirendeltség szerves részeként a Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon dolgozó állomány munkakörülményeinek, feltételeinek javítására” – áll a levélben pontos összeg említése nélkül.

 

Nem tudni, hogy mennyi pénzre lenne szükség

 

Az Azonnali kereste az ügyben az érintetteket, ám a Ceglédi Katasztrófavédelmi Kirendeltség nem reagált kérdéseinkre, így nem tudtuk meg, mennyi plusz forrásra lenne szükségük dolgozóik munkakörülményeinek javítására, és azt sem, mennyire látják alulfinanszírozottnak kirendeltségüket. 

 

Érdemi választ a fenntartó Belügyminisztériumtól sem kaptunk, ezért nem reagáltak azon kérdésünkre sem, hogy mennyi pénzre lenne szükségük ahhoz, hogy minden kirendeltségen megfelelően lehessen javítani a munkakörülményeken. Helyette annyit írtak, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (PMKI) fog válaszolni kérdéseinkre.

 

A PMKI ugyan valóban reagált az Azonnali megkeresésére, ám több kérdésünkre így sem kaptunk választ.

 

Például nem tértek ki arra – így nem is cáfolták –, hogy helytálló-e az Azonnali azon értesülése, hogy nem csak a ceglédi, de az összes többi Pest megyei kirendeltség is hasonló segítségkérő levelet írt az önkormányzatoknak.

 

Azt is hiába kértük: írják meg, mekkora költségvetésből gazdálkodik az igazgatóság éves szinten, és abból mennyit fordítanak az egyes kirendeltségekre.

 

A fenntartó szerint minden rendben van

 

A PMKI válaszában azt hangsúlyozta: költségvetésük teljeskörűen fedezi a kirendeltségei és tűzoltó-parancsnokságai feladatellátásához szükséges dologi és személyi kiadásokat. A PMKI azt is írta: az elmúlt években a működési feltételeket illetően érzékelhető javulás, számos fejlesztés történt, például a megye új tűzoltói felszerelésekkel, valamint új gépjárművekkel is gazdagodott. Hozzátették: két kirendeltségük, köztük a ceglédi is sikeresen pályázott egy energiaracionalizálási programra, amelynek köszönhetően mindkét ingatlan esetében hamarosan nagymértékű felújítás kezdődhet meg.

 

„Mindebből következően a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem kért a Belügyminisztériumtól többlettámogatást” – írták.

 

Az Igazgatóság válaszának további része azt sorolja, a gépjárműtechnikai fejlesztés keretében 2018-ban kaptak egy magasból mentőt, egy vízszállító különleges szert, továbbá tizenkét gépjárművet kaptak. Két kirendeltségükön felújították a szociális helyiséget, míg egy másikon a tetőszerkezeti napkollektor rendszerét újították meg. 

 

A ceglédi kirendeltség kapcsán azt emelték ki, 2012 óta folyamatos a kirendeltség és és a tűzoltóságnak a fejlesztése: kialakítottak irodákat, körleteket, felújították a vizesblokkokat és a villanyvezetékeket, részben a szennyvízvezetékeket és a konyhát is, most pedig az épület klimatizálásán dolgoznak.

 

 

Keveslik a tűzoltóbéreket

 

Január végén az Egységes Tűzoltó Szakszervezet közleményben jelezte: leszakadóban vannak a tűzoltóbérek. „Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy hét éves tapasztalattal bíró tűzoltó ennek töredékét, 160 ezer forint körüli összeget visz haza” – írták. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás