+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. március 14. csütörtök, 15:42
Elfogtunk egy levelet: hiába az állam a katasztrófavédelem, így a tűzoltóságok fenntartója, a katasztrófavédelem ceglédi kirendeltsége az önkormányzatoktól kér segítséget, mert rosszak a munkakörülmények, nincs pénz eszközökre. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint viszont minden rendben van.

Bár az állam a felelős a katasztrófavédelem – így az alá tartozó tűzoltóság fenntartásáért is –, mégis

 

a helyi önkormányzatoktól kért segítséget a tűzoltók munkakörülményeinek javítására Cegléd katasztrófavédelmi kirendeltsége január végén – derült ki egy, az Azonnali birtokába jutott levélből,

 

amit a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség írt, amely alá a tűzoltóparancsnokság is tartozik.

 

„A jelenleg fennálló munkafeltételek javítása, a műszaki eszközeink fejlesztése, új eszközök beszerzése érdekében az önkormányzat lehetőségeihez mért anyagi, tárgyi támogatását kérem Cegléd Katasztrófavédelmi Kirendeltség részére, ezen kirendeltség szerves részeként a Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon dolgozó állomány munkakörülményeinek, feltételeinek javítására” – áll a levélben pontos összeg említése nélkül.

 

Nem tudni, hogy mennyi pénzre lenne szükség

 

Az Azonnali kereste az ügyben az érintetteket, ám a Ceglédi Katasztrófavédelmi Kirendeltség nem reagált kérdéseinkre, így nem tudtuk meg, mennyi plusz forrásra lenne szükségük dolgozóik munkakörülményeinek javítására, és azt sem, mennyire látják alulfinanszírozottnak kirendeltségüket. 

 

Érdemi választ a fenntartó Belügyminisztériumtól sem kaptunk, ezért nem reagáltak azon kérdésünkre sem, hogy mennyi pénzre lenne szükségük ahhoz, hogy minden kirendeltségen megfelelően lehessen javítani a munkakörülményeken. Helyette annyit írtak, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (PMKI) fog válaszolni kérdéseinkre.

 

A PMKI ugyan valóban reagált az Azonnali megkeresésére, ám több kérdésünkre így sem kaptunk választ.

 

Például nem tértek ki arra – így nem is cáfolták –, hogy helytálló-e az Azonnali azon értesülése, hogy nem csak a ceglédi, de az összes többi Pest megyei kirendeltség is hasonló segítségkérő levelet írt az önkormányzatoknak.

 

Azt is hiába kértük: írják meg, mekkora költségvetésből gazdálkodik az igazgatóság éves szinten, és abból mennyit fordítanak az egyes kirendeltségekre.

 

A fenntartó szerint minden rendben van

 

A PMKI válaszában azt hangsúlyozta: költségvetésük teljeskörűen fedezi a kirendeltségei és tűzoltó-parancsnokságai feladatellátásához szükséges dologi és személyi kiadásokat. A PMKI azt is írta: az elmúlt években a működési feltételeket illetően érzékelhető javulás, számos fejlesztés történt, például a megye új tűzoltói felszerelésekkel, valamint új gépjárművekkel is gazdagodott. Hozzátették: két kirendeltségük, köztük a ceglédi is sikeresen pályázott egy energiaracionalizálási programra, amelynek köszönhetően mindkét ingatlan esetében hamarosan nagymértékű felújítás kezdődhet meg.

 

„Mindebből következően a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem kért a Belügyminisztériumtól többlettámogatást” – írták.

 

Az Igazgatóság válaszának további része azt sorolja, a gépjárműtechnikai fejlesztés keretében 2018-ban kaptak egy magasból mentőt, egy vízszállító különleges szert, továbbá tizenkét gépjárművet kaptak. Két kirendeltségükön felújították a szociális helyiséget, míg egy másikon a tetőszerkezeti napkollektor rendszerét újították meg. 

 

A ceglédi kirendeltség kapcsán azt emelték ki, 2012 óta folyamatos a kirendeltség és és a tűzoltóságnak a fejlesztése: kialakítottak irodákat, körleteket, felújították a vizesblokkokat és a villanyvezetékeket, részben a szennyvízvezetékeket és a konyhát is, most pedig az épület klimatizálásán dolgoznak.

 

 

Keveslik a tűzoltóbéreket

 

Január végén az Egységes Tűzoltó Szakszervezet közleményben jelezte: leszakadóban vannak a tűzoltóbérek. „Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy hét éves tapasztalattal bíró tűzoltó ennek töredékét, 160 ezer forint körüli összeget visz haza” – írták. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogy miért, azt másképp tudja a párt EP-listavezetője és másképp a sajtóosztálya.

Moldova gázellátása szinte teljesen az oroszoktól függ, akik 25 százalékkal emelik az árat.

Chris Fehnt azért rúgják ki, mert beperelte zenésztársait, mondván: átverték őt.

Nagy csapást mérne a Wikipédiára a kőkemény uniós szerzői jogi reform elfogadása: a cseh szerkesztők tiltakozásképp csütörtökön leállítják az oldalt.

2016 után nem sumákolhatná el azt még egyszer egy elnökjelölt.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Beszélgetéssorozat indul a magyarországi proletárdiktatúra legfontosabb aspektusairól március 18-án este.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás