Habzó szájú magyarellenes hőzöngő vezeti a legnagyobb román ellenzéki párt EP-listáját

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.14. 18:05

Kész van a Nemzeti Liberális Párt EP-listája, és úgy tűnik, a magyarellenes újságíró mellett két erdélyi város polgármestere is Brüsszelbe megy.

Habzó szájú magyarellenes hőzöngő vezeti a legnagyobb román ellenzéki párt EP-listáját

A legnagyobb román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) a magyarok körében leginkább magyarellenes hőzöngéseiről ismert Rareș Bogdan újságírót állította az EP-listája élére – írja a Ziare.com román portál.

„Úgy döntöttem, hogy elfogadom az első helyet, hogy a PNL a rendszerváltás után először a legerősebb párt legyen” – mondta Bogdan, aki be is lépett a pártba, mert még nem volt tag, és elmondta, hogy nem akar magának semmilyen pártfunkciót. 

Elmondása szerint sokat hezitált, míg eldöntötte, hogy EP-képviselőként többet tud-e segíteni a Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni harcban, mintha marad a Realitate TV-n műsorvezetőnek. A Hatalmi játszmák című műsora ugyanis az egyik legnézettebb a jobboldali szavazók körében, csakhogy az a baj vele, hogy egy rakásszor megbüntette már az Audovizuális Tanács, mert a magyarok vagy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellen uszított minősíthetetlen hangnemben.

Bogdan rengetegszer elmondta már, hogy az erdélyi vagy székelyföldi magyarok autonómiatörekvése szegregációs célokat követ, Budapest nemzetpolitikája pedig Erdély elszakítását, Nagy-Magyarország visszaállítását kívánja elérni.

Most is sikerült odaszúrnia egyet az RMDSZ-nek is, ugyanis elmondta, hogy a PSD-nek a Kelemen Hunor vezette RMDSZ-szel kötött megállapodása „veszélyt jelent Románia nemzeti egységére”.

Az újságíró azt gondolta, hogy azért hetente kétszer megtartaná a műsort is, de a csatorna tulajdonosa közölte vele, hogy erre nem lesz esélye, az audiovizuális törvény ugyanis tiltja, hogy valaki egyszerre politikai szerepet vállaljon és újságírói tevékenységet végezzen.

Az ellenzéki alakulat országos politikai tanácsának döntésének értelmében úgy tűnik, két erdélyi polgármester is Brüsszelben fog kikötni, ugyanis a lista második helyén Mircea Hava, a gyulafehérvári, illetve nyolcadik helyén Gheorghe Falcă aradi polgármesterek állnak. A párt körülbelül 25–30 százalékon áll a közvélemény-kutatásokban, így várhatóan tíz hely összejön nekik.

A párt leginkább Erdélyben népszerű, itt a legtöbb nagyváros polgármesterét ők adják.

Bogdan szerint az ő első helyes jelölésével azonban még több szavazójuk lesz Erdélyből és a #rezist mozgalom környékéről.

A #rezist mozgalom, amely a régi politikai elit, és főleg a PSD korrupciós ügyei miatt jött létre, általában a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel (USR), vagy Dacian Cioloș volt technokrata miniszterelnök új, PLUS nevű pártjával szimpatizál. 

A PNL az EP-ben egyébként a Néppártban van, így – amennyiben addig ki nem rúgják onnan a Fideszt – elég érdekes közjátékok lehetnek köztük a választások után. A PNL még nem tudja, hogy támogatják-e a Fidesz kizárását, azt ígérték, hogy ezen a héten fognak döntést hozni erről: a nekünk nyilatkozó, Néppártban ülő képviselők inkább látnák kint a magyarokat, mint bent.

A másik romániai néppárti tagpárt, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) ugyanakkor már döntött, ők kirúgnák a Fideszt. A párt erős emberével, az exállamfő Traian Băsescuval még interjút is készítettünk nemrég, ahol elég erőseket szólt be maga is a „trianonozó szomszédokról”. 

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek