+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 14. csütörtök, 17:48
A 156 millió tonnás összes tejtermelés kétharmada sajt- és a vajkészítésre megy el.

Ma hozta nyilvánosságra az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a tagállamok 2017-es tejipari teljesítményét bemutató adatokat. Eszerint a tavalyit megelőző évben összesen 156,9 millió tonna – túlnyomó többségében tehén – tejet állítottak elő az Unió gazdaságai. Meglepő módon azonban ennek a mennyiségnek csak alig több mint tizede kerül reggeli italként a polcokra. Az előállított tej 37 százalékából sajt, 29,3 százalékából vaj lesz. De

 

még a tejszín is lekörözi a tejet magát.

 

KATTINTÁSSAL NAGYÍTHATÓ AZ INFOGRAFIKA

 

A fermentált és savanyított tejtermékek, így a kefír vagy a különböző joghurtok 4,2, míg a tejpor és az élelmiszerek fehérjedúsítására használt tejfehérjekoncentrátum-porok a tejfelhasználás 3 százalékáért felelnek.

 

A sajtgyártók közül egyébként az elsők a németek, 2,2 millió tonnával. Őket a franciák (1,9 millió tonna) és az olaszok (1,3 millió tonna) követik. Egy kilogramm félkemény (gouda, edami, trappista) sajt előállításához, fajtától függően, átlagosan 10 liter tejre van szükség – minél lágyabb a sajt, annál kevesebb tej kell hozzá.

 

A legnagyobb tejtermelők az EU-ban jelenleg sorrendben Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság. Hárman együtt az összes tejtermelés 46,3 százalékáért (GER: 20,6, FRA: 15,9 és GBR: 9,8) felelősek. Ők hárman globálisan is a tíz legnagyobb tejtermelő közöttt vannak.

 

Neked melyik a kedvenc tejed?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás