Szavaznának-e szlovákra a felvidéki magyarok?

2019.03.13. 16:59

Szavaznak-e a felvidéki magyarok a szlovákiai elnökválasztáson, és ha igen, kire? Az egyetlen magyar jelölt, Bugár Béla sokak szerint nem is magyar, de van, aki szerint amúgy se ez számít. Hányan szavaznának szlovák jelöltre, és mi alapján döntenek? Egyáltalán bánják-e, hogy Szlovákiában és nem Magyarországon élnek? Körbekérdeztünk Dunaszerdahelyen és Komáromban. Videó!

Szombaton lesz az elnökválasztás Szlovákiában, amelyen már csak egy magyar jelölt van a jelöltek között, miután az MKP-s Menyhárt József visszalépett egy szlovák jelölt javára, aki meg a szlovák Momentum jelöltje, a progresszív Zuzana Čaputová javára lépett vissza.

Így most az a helyzet állt elő, hogy a felvidéki magyarok

vagy Bugár Bélára szavaznak – aki bár magyar, de sokan árulónak tartják az MKP-ból való kilépése és a Híd-Most vegyespárt megalapítása miatt –, vagy egy szlovák jelöltre; már ha szavaznak egyáltalán.

Körbekérdeztünk ezért Dunaszerdahelyen és Komáromban, hogy mi alapján szavaznak a helyi magyarok ebből a kínálatból. Szavaznak-e valakire csak azért, mert magyar? Megfontolják-e egy szlovák jelölt ígéreteit? És egyáltalán: sajnálják-e, hogy Szlovákiában élnek, s nem Magyarországon?

Találkoztunk olyannal, aki szívesebben élne az anyaországban a szlovák elnyomás miatt, és olyannal is, aki állítja: nincs is elnyomás, mindenki él, ahogy tud.

Abban szinte mindenki egyetértett, hogy elmegy szavazni szombaton, de sokan voltak, akiknek még „nincs választottjuk”. Ha kíváncsi vagy rá, hogy hol több a pénz, és Szlovákiában vagy Magyarországon van-e a haza a felvidéki magyaroknak, nézd meg a videót!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek