Románok ezrei fognak sztrájkolni március 15-én

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.13. 16:06

Semmi köze a magyar forradalomhoz, annál sokkal jobb: autópályákat követelnek.

Románok ezrei fognak sztrájkolni március 15-én

Egyre többen csatlakoznak Romániában egy különös sztrájkkezdeményezéshez, amelynek nem olyasvalami a célja, hogy valakik jobban keressenek miatta, vagy valaki lemondjon, hanem hogy épüljenek már autópályák!

Történt ugyanis, hogy néhány hete Ștefan Mandachi, egy moldvai üzletember bejelentette, hogy átad egy méternyi autópályát március 15-én 15:00 órakor, és arra kérte az embereket, hogy ebben az időpontban negyed órára szüntessék be a munkát. Ehhez egy elég profi kampányvideót is készítettett, amit már majdnem 400 000-en néztek meg a YouTube-on, de ennél sokkal többen a Facebookon

Mandachi felhívásában azt állítja: Romániában évente

kétezer ember hal meg közlekedési balesetben, többen, mint az 1989-es forradalomban,

és számításai szerint ő maga is „több mint másfél évet veszített az életéből”, vagyis ennyivel többet töltött eddig autóvezetéssel az autópályák hiánya miatt.

Amellett, hogy ezrek jelezték a #șieu (én is) hashtaggel, hogy csatlakoznak a mozgalomhoz, most már egyre több város, sőt, nagyváros polgármestere is szimpátiáját fejezte ki, így például a moldvai Jászvásár (Iași), a régió legnagyobb és legfejlettebb városának polgármestere is. „Nem hiszem, hogy nagy lesz a visszhangja, hiszen régóta mondogatjuk, mennyire fontos lenne autópályákat építeni, de úgy látszik, a döntéshozók fejében erodálódott a téma, de legalább felhívjuk az Európai Bizottság figyelmét rá, hogy nagy a baj” – mondta Mihai Chirică polgármester, aki azt is mondta, hogy

ő lesz az első, aki beszünteti a munkát.

És nem véletlen, hogy ő moldvaiként kiáll emellett, hiszen abban a régióban nincs is más autópálya, ha nem számoljuk Mandachi pénteken átadandó egy méterét. Mellette eddig George Scripcaru (Brassó), Dorin Filip (Rovinari), Cristina Cibiliu (Turceni) polgármesterei is jelezték a támogatásukat, de vállalatok is beszálltak, mondván, hogy be fofgák szüntetni a munkát, így a bútorokat és lakberendezési tárgyakat forgalmazó nemzetközi kiskereskedelmi lánc, a JYSK, vagy Viorel Cataramă ismert üzletember is közölte, hogy ebben az időpontban a vállalkozásainak mintegy ezer alkalmazottja szünetet tart.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek