Macronék dobják az ALDE-t

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.13. 09:04

A génmódosított vetőmagok előállítása miatt sokat kritizált Monsanto finanszírozta az ALDE-t, aminek ürügyén Emmanuel Macronék kijelentették: nem fognak csatlakozni a liberális frakcióhoz az EP-ben.

Macronék dobják az ALDE-t

Biztosan nem csatlakozik Emmanuel Macron pártja, az En Marche a liberális ALDE-frakcióhoz az Európai Parlamentben a májusi választás után – írja a Reuters. Az ok, ahogyan azt az Azonnali kedden megírta, hogy kiderült: az ALDE több multinacionális cégtől, többek közt az Ubertől, a Googletól, a Walt Disneytől és a Monsantótól is elfogadott pénzt. Utóbbi vállalat pedig gyakori tárgya a kritikáknak világszerte, miután a környezetvédőket aggasztja, hogy génmódosított vetőmagokat állítanak elő. További probléma az is, hogy Franciaországban tilos a pártokat magáncégeknek támogatnia.

Az ügy miatt az En Marche EP-választási kampányfőnöke, Stephane Sejourne azt mondta: egyetlen európai törvényhozójuk sem fog olyan frakcióba ülni a májusi választások után felálló EP-ben, ami tolerálja ezt a típusú finanszírozást.

Válaszul az ALDE azt közölte: a jövőben nem fogadnak el pénzt magáncégektől, amit állításuk szerint eddig is csak azért tettek, hogy kongresszusaikat finanszírozhassák, hogy ezáltal több ember vehessen rajtuk részt.

Ám az ALDE ígérete ellenére Macron kampányfőnöke azt nyilatkozta a Reutersnek, kitartanak álláspontjuk mellett.

Mint ismert, az ALDE-t az a Guy Verhofstadt volt belga kormányfő vezeti, aki rendszeresen bonyolodik adok-kapokba a magyar kormánnyal. Az ALDE pártcsaládjának egyébként két magyar párt is a tagja: a Liberálisok, illetve tavaly november óta már a Momentum is, akik az ALDE madridi kongresszusán nyertek felvételt. 

Zöld az út az új frakcióhoz

Így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Emmanuel Macron új frakciót fog alapítani az Európai Palramentben, ami nemcsak az ALDE-tól, de az Európai Néppártól is magához csábíthat majd pártokat. Az sem lenne meglepő,

ha annak neve a Macron által egyre többet emlegetett „európai reneszánsz” lenne, amely jelszó alatt hirdetett új programot, ami európai megújulást szorgalmaz a „nacionalista befelé fordulással” szemben.

Macron már hónapok óta azon dolgozik, hogy olyan szövetségi rendszert sikerüljön kiépítenie majd az Európai Parlamentben, ami meghaladja a pártcsaládok közti jelenlegi törésvonalakat.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek