Băsescu az Azonnalinak: Nagyon különös, hogy Sztálinnak és a Fidesznek ugyanaz a víziója

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.12. 12:13

Traian Băsescu szerint egyformán baj, hogy a Fidesz áthágja a nemzetközi szerződéseket és támogatja a székely autonómiát. A Fidesz pótolhatatlan a Néppártban, de szerinte tarthatnak még önvizsgálatot Orbánék, és akkor lehet, nem lennének kirúgva. Az exállamfő lerománozta az RMDSZ-t, és még az Azonnalinak is beszólt a trianonozás miatt. Interjú!

Băsescu az Azonnalinak: Nagyon különös, hogy Sztálinnak és a Fidesznek ugyanaz a víziója

Téves, hogy Traian Băsescu volt román államfő azt mondta volna, hogy a Fidesz helye a marxisták között lenne az Európai Parlamentben. Ezt a hírt közlő román nemzeti Agerpres hírügynökség érthette félre, amikor a politikus arról beszélt, hogy a magukat progresszívnak álcázott európai pártok tulajdonképpen marxisták. Băsescu ugyan azt akarja, hogy kizárják a Fideszt a jobbközép Európai Néppártból, de szerinte március 20-ig, azaz a kizárásról való néppártbeli szavazásig a Fidesz még visszavonhat néhányat az Európa-ellenes intézkedések közül, így nincs minden veszve. A volt román államfő mindezt az Azonnali megkeresésére mondta el.

Azt követően küldtük el kérdéseinket e-mailben a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az 5 százalékos parlamenti küszöb alatti támogatottságú Népi Mozgalom Pártja tiszteletbeli elnökének, hogy Băsescu bejelentette: támogatja a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, és az eszerint való március 20-i szavazásra felhatalmazta Eugen Tomac pártelnököt.

Igaz ugyan, hogy hétfő délután mi kerestük meg a kérdéssel a román politikust, de kedd reggel több román sajtótermékben is megjelentek már a válaszok, Băsescu csapata ugyanis tokkkal-vonóval, azaz a kérdéseket is bent hagyva szétküldte a teljes interjút a komplett román sajtónak. 

Így az a mókás és kissé bosszantó helyzet alakult ki, hogy később közöljük a saját interjúnkat, mint a román sajtótermékek, nekünk ugyanis le kellett még fordítanunk magyarra a válaszokat is.

+ + +

Pontosan kikre gondolt, amikor azt mondta, hogy a Fidesz helye nem a Néppártban, hanem a a marxisták között van? Kik ezek a marxisták?

Téves ez az információ. Amikor az EU marxista pártjairól beszéltem, akkor az úgynevezett progresszívekre gondoltam, és nem a Fidesszel kapcsolatban hangzott el a kijelentés.

Ön azt mondja, már csak azért is ki kellene dobni a Fideszt az EPP-ből, mert támogatják a székely autonómiatörekvéseket, de közben megemlíti a nemzetközi szerződések áthágását is. Melyik ön szerint a súlyosabb ok a kizárásra?  

Mindkettő egyenlő mértékben. Először is az, hogy a Fidesz és a magyar elöljárók támogatják az autonómiát, amely ugyanakkor szembemegy a román alkotmánnyal, súlyos beavatkozás a szomszéd ország részéről Románia belügyeibe.

Abban az időszakban, amikor Románia Sztálin akaratából kifolyólag a Szovjetunió fennhatósága alá került, létezett a Magyar Autonóm Tartomány, amely nagyjából a mostani Hargita, Kovászna és Maros megyék területét fedte le. A terület autonóm státuszát 1968-ban felszámolták, néhány évvel azután, hogy a szovjet hadsereg kivonult, és megtörtént az ország adminisztrációs újjászervezése.

Nagyon különös, hogy Sztálinnak és a Fidesznek ugyanaz a víziója.

Másrészt meg minden tagállam aláírta a csatlakozási szerződést amikor belépett az EU-ba. Ebben világosan le vannak szögezve, hogy mik az EU hatáskörei, és mik a tagállamok hatáskörébe tartozó dolgok. Amikor aláír egy ország egy ilyen szerződést, akkor bizonyos fokig lemond a szuverenitásáról. Sajnos az elmúlt években a Fidesz egy szuverenista retorikát kezdett el használni, ez viszont nem nem illik egy EU-taghoz.

És még nektek van problémátok, kedves szomszédok?

Mit beszéltek ti folyton Trianonról? Mit gondoltok, kit fogtok ezzel meghatni? Fogadjátok el végre a történelmeteket! Elvesztettetek két háborút, elveszítettétek a birodalmat, szevasztok!

A történelem nem egy olyan óra, amit vissza lehet tekerni.

Van még párt, akit ki kellene ön szerint zárni a Néppártból? A Fidesz romániai szövetségese, az RMDSZ például?

Az RMDSZ egy román párt, amely a román állampolgárok egy részét képviseli. Egy párt, amellyel mindig lehetett megoldásokat találni arra nézve, hogy megszilárdítsuk a Románia területén elő 18 kisebbség jogait. Azt hiszem, az RMDSZ részvétele a Néppártban jó dolog, ahogyan az is, hogy az RMDSZ bent van a parlamentben.

Ha a Fideszt kizárnák, elég sok szavazatot veszítene a Néppárt, ön szerint kit lehetne bevenni ahhoz, hogy pótolni lehessen ezeket?

A Fideszt nem lehet pótolni, de még nincs minden elveszve.

Előfordulhat, hogy március 20-ig a Fidesz elvégez egy önvizsgálatot, és visszavon néhányat az Európa-ellenes intézkedései közül.

Ez ahhoz vezethet, hogy a Néppárt újra kielemezze a helyzetet a Fidesz kizárásával kapcsolatban.

Melyik az a magyar politikai erő jelenleg, amelyek a legjobban együtt lehet működni?

Az önök szocialistáit nem kedvelem.

Én amikor politikus voltam, mind Orbán Viktorral, mind a Fidesszel jó kapcsolatokat ápoltam. De nálam minden jó kapcsolatnak vége szakad, amint valaki át akarja hágni az országom alkotmányos szabályait. És, hogy őszinte legyek, nem tetszenek a nacionalista-populisták sem, akiknek kezdeményezései, viselkedése és magatartása olyan dolgokat hoztak vissza Európába, amelyek a múltban háborúkhoz vezettek.  

FOTÓ: Traian Băsescu / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek