+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 12. kedd, 19:15
Akár 150 ezer forintnak megfelelő összegű pénzbüntetést is kiróhatnak a szabályt megsértő szülőkre.

Ma lépett életbe az az új törvény Olaszországban, mely értelmében

 

akár 500 euróra (157 ezer forint) is büntethetik azokat a szülőket, akik a kötelező védőoltások megtagadása ellenére iskolába küldik a gyermekeiket.

 

Az óvodáskorúak nevelői nem kapnak pénzbírságot, de tőlük is megtagadhatják, hogy gyerekeik belépjenek az oktatási intézményekbe.

 

Az új szabályozás éles váltást jelent az olasz kormány politikájában. A kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) korábban teret adott az oltásellenes mozgalom híveinek is, de tavaly nyár óta új tárcavezetője van az egészségügyi minisztériumnak. Giula Grillo (nem rokona az M5S egyik emblematikus alakjának, Beppe Grillonak) egyik

 

első intézkedései között szerepelt, hogy újra kötelezővé tette a védőoltásokat a gyerekek számára.

 

Az oltásellenes mozgalom megerősödése miatt az utóbbi években rendre felütötte a fejét a kanyaró Olaszországban. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO adatai szerint

 

az összes Európában regisztrált megbetegedés negyede Olaszországban történt.

 

A kanyarójárványok drasztikus csökkenéséhez átlagosan a lakosság legalább 95 százalékának immunizációjára van szükség. Ez az arány a 2015-ben született gyerekek között csupán 87 százalék volt egy éves korukra. A legfrisseb statisztikák alapján az idén immár negyedik életévüket betöltő olasz gyerekek 94 százaléka megkapta a szükséges védőoltásokat, a közelmúltbeli szigorítás hatására.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás