+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. március 12. kedd, 18:52
Michael Jackson dokumentumfilmje miatt megint érdemes elgondolkodni rajta, mennyire kell vakon bízni rajongásunk tárgyában. Ezzel a kérdéssel még soha senki nem szembesítette annyira durván a nyilvánosságot, mint Ian Watkins 2013-ban.

Most, hogy Michael Jackson körül újra felsűrűsödtek a pedofilvádak a róla megjelent dokumentumfilm miatt (a hírek szerint már a második részt is elkezdték forgatni új szereplő történeteivel), megint aktuálissá vált a kérdés, mit engedhetünk meg egy fura sztárnak, és hol van az a pont, amikor a rajongás átcsap vak őrületbe, illetve hogy mennyire könnyen el tudja hírnevével rejteni valaki, ha beteg ember.

 

Emiatt szedjük elő az eddigi talán legdurvább történet: Ian Watkins esetében nem csak pedofilvádakról volt szó, hanem lezáródott tárgyalásokról, a férfi megnyilvánulásai alapján pedig még jóindulattal sem lehet mondani, hogy egy nagyon súlyosan beteg emberről van szó.

 

A közmegegyezés szerint Ian Watkins ugyanis a legundorítóbb ember, aki valaha is színpadon állt.

 

Zene gyerekeknek

 

Watkins a Walesből érkezett Lostprophets énekeseként vált ismertté: a Linkin Parkkal és társaival ismertté vált ugrálós nu metál műfajából indult, később jó váltásokkal az arcbafésült emósok kedvencévé is váló zenekar kifejezetten a középiskolásokhoz szólt szövegeivel és zenéivel is, Watkins bizalomgerjesztő tekintete miatt pedig igazi sztárrá tudott válni. Magyarországon kétszer is felléptek (egy Sziget, egy VOLT), és bár az egyértelmű volt, hogy nem a Lostprophets váltja meg a világot, 2006-ra már bőven akkora nevek lettek, amiből még jó pár évig elhaknizhattak volna. 

 

Watkins körül már 2008-ban gyanús lett pár dolog, de a cardiffi rendőrség nem foglalkozott azzal, hogy exbarátnője, Joanne Mjadzelics négy év alatt összesen tizenkét alkalommal jelezte a hatóságoknak, hogy birtokában van olyan felvételeknek, amiken Watkins gyerekek iránti beteges vágyait ecseteli.

 

A rendőrök azért ignorálták az esetet, mert úgy vélték, Mjadzelics csak a férfit akarja lejáratni. 

 

Csecsemőkről és állatokról is szó volt

 

Aztán 2012 decemberében tényleg bevitték Watkinst pedofília vádjával, az pedig már a vádiratból is kiderül, hogy Ian Watkins még a pedofilok között is „kiemelkedett” gátlástalanságban: csecsemőkről és állatokról is szó volt benne. Bár első körben mindent tagadott, szép lassan az összes fontos vádpontot rá tudták bizonyítani. 

 

IAN WATKINS RABOSÍTÁSI FOTÓJA

 

A férfi példája tökéletesen mutatja, mik történhetnek, ha egy rocksztár a legaljasabb dolgokra használja a népszerűségét: a Lostprophets előtti időkből semmi nyoma nincs annak, hogy Watkins engedett volna gyerekek iránti vágyainak, később viszont nem csak a metamfetaminra és a crackre kapott rá, hanem arra is, hogy fiatal rajongóit és fiatal rajongóinak gyerekeit bántalmazta szexuálisan.

 

Az még a lazább történetek közé tartozik, hogy egy 16 éves bevallottan szűz rajongóját diáklánynak öltöztetve fogadta, majd lefilmezte együttlétüket: két olyan még tizenévesen rajongóvá vált nő került annyira Watkins bűvkörébe, hogy azok felajánlották nekik csecsemőkorú gyereküket fajtalankodásra, de az egyiküket Skype-on keresztül nézte, ahogy szexuálisan bántalmazza a saját gyerekét. A tárgyalásokon résztvevők bevallottan elhűlve vették tudomásul, hogy a férfi egyiküknek egészen konkrétan leírta üzenetben, hogy 

 

„te és a gyereked is az enyémek vagytok.”

 

Watkins tárgyalása négy hét alatt ment le, a teljes beismerő vallomás miatt végül bírósági tárgyalásra sem volt szükség. A bizonyítékokat azok durvasága miatt nem hozták nyilvánosságra, de a kiszivárgott információk alapján talán jobb is így: az egyik videós bizonyítékon arról beszélgetett a férfi, hogy lehetne egy elkábított csecsemőt állatokkal való szexre rábírni, de küldtek olyan fényképet is neki, amin egy rajongója közösül a saját gyerekével. 

 

Elkötelezett pedofil

 

Ahogy kerültek elő a bizonyítékok, Watkins is egyre könnyedebben mutatta meg évek óta rejtegetett valódi énjét: bár először azt mondta, őrült rajongók törtek be a számítógépére, később pedig azzal védekezett, hogy metamfetamin-függősége miatt nem is emlékszik ezekre a dolgokra, a 2013-as ítéletkor már elkötelezett pedofilnak vallotta magát, aki amúgy nem is érti, mi ez a felháborodás, amikor senkinek sem esett bántódása.

 

A számítógépes jelszava „ifuckkids” volt.

 

Az akkor 36 éves férfi 35 évre került rács mögé a legkeményebb brit börtönök közé tartozó Wakefieldbe. Ide kerülnek a leggátástalanabb elítéltek, és bár a legtöbben azt jósolták, Watkinst gyorsan megölik majd, jelenleg is büntetését tölti. 

 

RAJZ IAN WATKINS TÁRGYALÁSÁRÓL

 

Sőt, nem vesztette el az összes rajongóját sem: egy szemtanú szerint több fiatal, gót külsejű lány is jár hozzá beszélőre, akiknek a kezét is fogja beszélgetés közben annak ellenére, hogy idő közben nem csak megőszült, de a fogai is hullani kezdtek.

 

Egy rajongója magára tetováltatta a rabosítási fotóját a „megalolz” felirattal együtt, Watkins ugyanis ennyivel kommentálta az ítéletét 2013-ban.

 

Egy 21 éves nőtől elvette az állam kétéves kislányát, miután kiderült, hogy rövid levelezés után eljegyezték egymást az énekessel, aki még azon is viccelődött, hogy vajon mi történne, ha a kétéves lány rájuk nyitna, miközben szexelnek. Bár a lány azzal védekezett, ő csak azért vette fel a kapcsolatot Watkinsszal, mert biztos volt az ártatlanságában, a gyámügy inkább biztosra ment. 

 

Bár majdnem 70 éves lesz, mire kijöhet a börtönből, egykori zenekarának tagjai pedig azonnal feloszlatták magukat, kiemelve, hogy nekik fogalmuk sem volt, mi folyik a háttérben, Ian Watkins valószínűleg jól fog élni öregkorában: a hatóságok nem vehetik el a Lostprophetsből szerzett jogdíjait, mert azok nincsenek közvetlen összefüggésben a bűncselekménnyel, miközben már a tárgyalások alatt is annyira felpörögtek a zenekar dalai, hogy a plusz hírverésből is milliókat kereshetett. 

 

FORRÁSOK: Daily Mail, BBC, Blabbermouth, Sun

 

KIEMELT KÉP: A Lostprophets zenekar promóciós képe, mellényben a fiatal Ian Watkins

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

Bedőlni látszik a Le Pen-ellenes fal: egyre több baloldali szavazó választaná egy második fordulóban a szélsőjobboldali politikust a jelenlegi elnök ellenében. Te hogy döntenél?

Megváltoztatta működési szabályait a YouTube: szakszervezetet alapítanának a platform alkotói.

A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

A Mexikóba menekült volt államfő szerint a lépés alkotmányellenes, és a történelem „legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa”.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás