+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. március 11. hétfő, 17:23
A volt román elnök véleménye szerint a Fidesz helye nem a Néppártban, hanem a marxisták között van, ahol a „törvények be nem tartása a politika részét képezi”.

A romániai Népi Mozgalom Párt (PMP) országos tanácsa egyöntetű szavazattal úgy döntött, megbízza a PMP képviselőjét, hogy az Európai Néppárt (EPP) ülésén szavazzon a Fidesz kizárása mellett, mondta el hétfőn Traian Băsescu, az alakulat tiszteletbeli elnöke a román Agerpres hírügynökség híre szerint. „A magyar kormánypárt súlyosan megszegi a Lisszaboni szerződést, az Unió alapszerződését, már nem fogadja el azt, amit aláírt a csatlakozáskor (...), szerintem egy ilyen pártot nem lehet megtűrni az EPP-n belül” – nyilatkozta Băsescu.

 

A volt román államfő – aki korábban már hangot adott annak a véleményének is, miszerint Románia a Tiszáig kellene, hogy tartson – szerint a PMP már csak a Fidesz vasárnapi „aljas nyilatkozata” miatt sem állhat Orbán Viktor mellé, amelyben kiállt a székelyföldi autonómia mellett.

 

Băsescu véleménye szerint a Fidesz helye a marxisták között van, ahol a „törvények be nem tartása a politika részét képezi”,

 

de nincs mit keresnie a Néppártban, amelyik „jól-rosszul, vagy 15 éve kormányozza az Európai Unió (EU) hajóját”, még akkor is, ha ez az EU nem feltétlen az, amiről álmodtunk. A PMP egyébként a legfrissebb romániai közvélemény-kutatások szerint nem érné el a bukaresti parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

 

Az Azonnali megkeresi majd Strasbourgban Gabriele Zimmert, az Európai Parlament marxistákat is tömörítő legbaloldalibb frakciójának, a GUE/NGL-nek a vezetőjét Băsescu kijelentésével kapcsolatban, valamint magát a volt román államfőt is, hogy fejtse ki bővebben, pontosan kiket ért marxisták alatt.

 

A Fidesz esetleges kizárásáról március 20-án dönt az Európai Néppárt, amelynek Romániában a PMP-n kívül tagja még a Fidesszel egy ideje harmonikusan együttműködő erdélyi magyar párt, a biztosan a Fidesz kizárása ellen szavazó RMDSZ is, valamint a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL). Utóbbiak a hétre ígértek döntést a Fidesz kizárásának ügyében – a párt Azonnalinak nyilatkozó EP-képviselői inkább Orbán ellen voltak, mint mellette.

 

A Néppártnak az ügyben döntő politikai közgyűlését 262 delegált alkotja: a PNL-nek itt 8 voksa van, míg a PMP-nek és az RMDSZ-nek 2-2. Az erőviszonyokat itt foglaltuk össze az Azonnalin.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás