+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. március 11. hétfő, 17:23
A volt román elnök véleménye szerint a Fidesz helye nem a Néppártban, hanem a marxisták között van, ahol a „törvények be nem tartása a politika részét képezi”.

A romániai Népi Mozgalom Párt (PMP) országos tanácsa egyöntetű szavazattal úgy döntött, megbízza a PMP képviselőjét, hogy az Európai Néppárt (EPP) ülésén szavazzon a Fidesz kizárása mellett, mondta el hétfőn Traian Băsescu, az alakulat tiszteletbeli elnöke a román Agerpres hírügynökség híre szerint. „A magyar kormánypárt súlyosan megszegi a Lisszaboni szerződést, az Unió alapszerződését, már nem fogadja el azt, amit aláírt a csatlakozáskor (...), szerintem egy ilyen pártot nem lehet megtűrni az EPP-n belül” – nyilatkozta Băsescu.

 

A volt román államfő – aki korábban már hangot adott annak a véleményének is, miszerint Románia a Tiszáig kellene, hogy tartson – szerint a PMP már csak a Fidesz vasárnapi „aljas nyilatkozata” miatt sem állhat Orbán Viktor mellé, amelyben kiállt a székelyföldi autonómia mellett.

 

Băsescu véleménye szerint a Fidesz helye a marxisták között van, ahol a „törvények be nem tartása a politika részét képezi”,

 

de nincs mit keresnie a Néppártban, amelyik „jól-rosszul, vagy 15 éve kormányozza az Európai Unió (EU) hajóját”, még akkor is, ha ez az EU nem feltétlen az, amiről álmodtunk. A PMP egyébként a legfrissebb romániai közvélemény-kutatások szerint nem érné el a bukaresti parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

 

Az Azonnali megkeresi majd Strasbourgban Gabriele Zimmert, az Európai Parlament marxistákat is tömörítő legbaloldalibb frakciójának, a GUE/NGL-nek a vezetőjét Băsescu kijelentésével kapcsolatban, valamint magát a volt román államfőt is, hogy fejtse ki bővebben, pontosan kiket ért marxisták alatt.

 

A Fidesz esetleges kizárásáról március 20-án dönt az Európai Néppárt, amelynek Romániában a PMP-n kívül tagja még a Fidesszel egy ideje harmonikusan együttműködő erdélyi magyar párt, a biztosan a Fidesz kizárása ellen szavazó RMDSZ is, valamint a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL). Utóbbiak a hétre ígértek döntést a Fidesz kizárásának ügyében – a párt Azonnalinak nyilatkozó EP-képviselői inkább Orbán ellen voltak, mint mellette.

 

A Néppártnak az ügyben döntő politikai közgyűlését 262 delegált alkotja: a PNL-nek itt 8 voksa van, míg a PMP-nek és az RMDSZ-nek 2-2. Az erőviszonyokat itt foglaltuk össze az Azonnalin.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A leköszönő fideszes Páva Zsolttal egy pécsi döneres előtt futottunk össze. Akár ellenzéki utódjának is adna tanácsot.

Mindeközben a francia pénzügyminiszter nekiment a Facebook saját tervezett kriptovalutájának.

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás