Templomban is összeadnak meleg párokat az osztrák evangélikusok

Szerző: Pintér Bence
2019.03.11. 11:02

A jövőben meg fogja áldani a meleg párokat az osztrák evangélikus egyház, és istentiszteletet is tartanak nekik. Nem házasságnak hívják majd a dolgot, de egyébként pont ugyanolyan lesz minden.

Templomban is összeadnak meleg párokat az osztrák evangélikusok

Szombat este az osztrák evangélikus egyház püspöki szinódusa kétharmados többséggel úgy döntött, hogy a jövőben meg fogják áldani a melegpárokat is – írja az osztrák Der Standard. A szertartást azonban nem házasságnak, hanem „házasságnak megfelelő partnerségnek” fogják hívni, mert az egyház közleménye szerint a házasság szó alatt továbbra is férfi és nő között köttetett közösséget értenek.

A most elfogadott szabályok szerint a polgári módon már megházasodott melegpárok ezt leszámítva ugyanolyan templomi szertartást vehetnek igénybe, mint a heteroszexuális párok.

Michael Bünker evangélikus püspök szerint ez fontos lépés a melegpárok egyenjogúsítása felé. A különbség egy meleg- és egy heteroesküvő között mindössze annyi lesz, hogy előbbit nem kötelező vállalnia minden lelkésznek. Minden lelkész és gyülekezet maga döntheti el, házasodhatnak-e náluk azonos neműek.

A Standard hírét kiegészítő publicisztikából kiderül, hogy az osztrák evangélikusok egy ideje küzdöttek az üggyel, de a vitát végül azért nyitották meg róla decemberben, mert úgy gondolják: a párkapcsolatok feltételei megváltoztak a Biblia és a hitvallási írások keletkezése óta. Mint arra a lap külön felhívta a figyelmet: azért pont az osztrák evangélikusok nyitottak a melegpárok felé, mert az ő egyházuk a katolikusokéval szemben demokratikusan szerveződik.

Ausztriában az alkotmánybíróság döntése nyomán egyébként 2019. január elseje óta legális a polgári házasság a melegpároknak. 2019 első három hetében ennek nyomán tizenöt melegpár házasodott össze.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek