Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a Fidesz mellett van

Szerző: Pintér Bence
2019.03.11. 09:38

Orbán Viktor csak kampányol az EP néppárti olasz elnöke szerint. A német CDU pedig hétfőn tárgyal aról, hogy miként döntsenek a Fidesz ügyében.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a Fidesz mellett van

Antonio Tajani nem zárná ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP) – ezt nyilatkozta legalábbis a német Funke-médiacsoport lapjainak a hétvégén. Az Európai Parlament olasz elnöke, a Silvio Berlusconi-féle Forza Italia politikusa kiemelte:

Orbán Viktor választási kampányt folytat, emiatt a kampány miatt pedig vita van a tagok és a pártcsalád között, amiben ő semleges kíván maradni.

Elmondta azért, hogy tizenkét tagpárt állt ki a kizárás mellett, és az ő pártja, a Forza Italia nincs ezek között.

Ez azért is érdekes, mert Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel ellentétben plakátra ugyan nem került, de Tajani a múlt héten azért bekerült a Fidesz célkeresztjébe: Kocsis Máté fideszes frakcióvezető napirend előtti felszólalásban emlegette az Európai Parlament elnökét. „Azt kéri tőlünk Gyurcsány Ferencné, hogy higgyük el neki, nincsenek kvóták, nincsenek bevándorláspárti politikusok, miközben Antonio Tajani, az EP elnöke decemberben úgy fogalmazott: az EP készen áll arra, hogy elfogadja a kötelező betelepítési kvóta mechanizmusát” – mondta Kocsis.

A CDU hétfőn tárgyal a Fidesz kizárásról

A német Spiegel hetilap hétfő reggeli hírleveléből pedig az derült ki, hogy a legnagyobb német kormánypárt,

a kereszténydemokrata CDU vezetése hétfőn tárgyal arról, hogy milyen álláspontot képviseljenek a Fidesz EPP-ből való kizárásával kapcsolatban.

A hírlevél szerint a döntés azért is bonyolult, mert úgy tűnik, hogy Orbán Viktor mártírként próbálja eladni magát az ügyben, és ez pontosan az, amit a pártot vezető Annegret Kramp-Karrenbauer el akar kerülni. Az eset kapcsán sokan a brexitet hozzák fel példának, azzal érvelve, hogy az is valójában úgy kezdődött, hogy a brit konzervatívok elhagyták a Néppárt EP-frakcióját.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek