Újabb mélypontra süllyedhet az amerikai-török viszony, ha Erdoğanék kitartanak az orosz fegyverrendszer beszerzése mellett

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.10. 09:31

A törökök búcsút mondhatnak annak, hogy valaha is megkapják a korábban megrendelt F-35 vadászgépeket.

Újabb mélypontra süllyedhet az amerikai-török viszony, ha Erdoğanék kitartanak az orosz fegyverrendszer beszerzése mellett
Súlyos következményei lesznek, ha Törökország továbbra sem tesz le azon szándékáról, hogy orosz gyártmányú Sz-400 légvédelmi rakétarendszerrel szerelje fel a hadseregét

figyelmeztetett nemrég az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője. Charles Summers kijelentette, hogy amennyiben ténylegesen megvalósul az üzlet, akkor a törököknek a jövőben nem lesz lehetőségük beszerezni az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszert, és a világ jelenleg legmodernebb vadászgépének számító F-35 harci repülőt.

Utóbbi kifejlesztésében egyébként Törökország is részt vett, tíz másik állammal együtt. A nemzetközi projektbe 120 millió dollárral (33 milliárd forint) beszálló Törökország, a hadiipari vállalatain keresztül ugyan rendesen kaszált az üzleten, de a technológiát a mai napig nem tudta hadrendbe állítani, mivel az amerikai törvényhozás blokkolja a vadászgépek leszállítását.

Az amerikai félelmek szerint komoly biztonsági kihívást jelentene, ha a törökök egyszerre rendelkeznének az F-35-tel és a Recep Tayyip Erdoğan török elnök által beszerezni kívánt orosz Sz-400 légvédelmi rakétarendszerrel, mivel

a két fegyverrendszer párhuzamos használatával olyan érzékeny információkra tehetnének szert (pl. a fejlett lopakodó technológiával rendelkező vadászgépek észlelésével kapcsolatban), amelyek súlyos veszélybe sodorhatnák a harci repülő kifejlesztésében résztvevő többi állam – így számos NATO-szövetséges – alapvető katonai érdekeit.

Az elmúlt napokban beindult az üzengetés az ügyben a két fél között. A NATO legmagasabb rangú amerikai parancsnoka, Curtis Scaparrotti tábornok egy szenátusi meghallgatáson reményét fejezte ki, hogy Törökország megfontolja a döntését az orosz fegyverrendszer beszerzésével kapcsolatban, mely veszélyt jelenthet az észak-atlanti szövetségre.

A felvetésre határozottan reagált a török elnök, leszögezve, hogy az oroszokkal kötött megállapodást nem lehet visszacsinálni.

Kérdéses, hogy Erdoğan csak a közelgő önkormányzati választások előtt próbál erőskezűnek mutatkozni az ügyben, vagy a március 31-i voksolás után hajlandó valamelyest finomítani az álláspontján.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek