A bosnyákok inkább otthon állítják bíróság elé az Iszlám Államhoz csatlakozó polgáraikat

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.10. 17:45

Az állampolgárságuk megvonása helyett saját kezükbe veszik a felelősségre vonást.

A bosnyákok inkább otthon állítják bíróság elé az Iszlám Államhoz csatlakozó polgáraikat

Két, évekkel ezelőtt az Iszlám Államhoz csatlakozott, jelenleg fogságban lévő bosnyák állampolgár térhet haza Szíriából március végén – jelentette be a minap Dragan Mektić, Bosznia-Hercegovina belbiztonsági minisztere. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy

a két szélsőségesnek a bosnyák igazságszolgáltatás előtt kell felelnie a terrorszervezet működésében való aktív részvételükkel kapcsolatos vádakra.

Az érintettek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Egyikükről annyit lehet tudni, hogy egy – most börtönbüntetését töltő – bosnyák hitszónok hatására csatlakozott 2013-ban az Iszlám Államhoz Szíriában, kintléte alatt megházasodott és két gyermeket is nemzett. A másik vádlottról semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra a hatóságok.

Bosnyák sajtóhírek szerint

a két férfin kívül még 11 bosnyák állampolgár ellen van érvényben elfogatóparancs terrorszervezet működésében való részvétel miatt.

A hivatalos statisztikák szerint az elmúlt évek alatt 241 felnőttkorú, és 80 gyermek utazott a nyugat-balkáni országból Szíriába, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon. A becslések alapján további 150 olyan gyerek születhet a véres konfliktus sújtotta régióban, akinek legalább az egyik szülője bosnyák.

A kiutazók jelentős része még mindig Szíriában van, vagy az ottani harcokban vesztette életét.

A nyilvántartások csupán 50 hazatérőről – köztük hét gyermekről – tudnak.

A délszláv háborúkat követően önállósuló 3,5 millió lakosú Bosznia-Hercegovina népességének fele muszlim vallású. A felekezet tagjai alapvetően pozitív attitűddel viseltetnek a nyugati hatalmak iránt, mivel a polgárháború során tőlük kaptak segítséget, de az elsősorban a Közel-Keletről érkező radikális hitszónokok befolyása kimutathatóan megnövekedett az országban az elmúlt években.

Szerinted jól teszik a bosnyákok, hogy otthon állítják bíróság elé az iszlamistákat, nem pedig az állampolgárságuk megvonásával büntetik őket? Szavazz!

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek