Szabotázsra fogta az áramszünetet a venezuelai elnök

Szerző: Illés Gergő
2019.03.08. 08:02

Az ország huszonhárom államából tizenötöt érintett az áramszünet: Caracasban már a metró is leállt, sokan órákat gyalogolnak otthonaikig.

Szabotázsra fogta az áramszünetet a venezuelai elnök

Komoly áramszünet történt csütörtökön a gazdasági és politikai válságot átélő Venezuelában a Reuters tudósítása szerint – az ország szocialista államfője, Nicolas Maduro szerint ugyanakkor külső erők állnak az áramkimaradás mögött, vagyis

„szabotázs” történt az ország elektromos ellátásának jó részét biztosító hidroelektrikus gátnál.

Még a metró is leállt

Áramkimaradások egyébként egyre gyakrabban történnek az olajkincsekben gazdag Venezuelában, ahol a kormány a Hugo Chávez halála után kibontakozó gazdasági válságot nem tudta kordában tartani: a szinte csak az olajra támaszkodó venezuelai gazdaság az olajárak csökkenése miatt összeomlott, a hiperinfláció miatt szinte teljesen elértéktelenedett a helyi fizetőeszköz, a bolivár, komoly élelmiszer- és gyógyszerhiány alakult ki, több mint 3 millió venezuelai hagyta el hazáját, valamint nagyszabású utcai tüntetések is indultak a szocialista kormány ellen. 

Ezek odáig fajultak, hogy nemrég az Egyesült Államok és a nyugati országok nagy része a magát ideiglenes elnöknek kinevező Juan Guaidót, a venezuelai Nemzetgyűlés elnökét ismerte el az ország legitim vezetőjeként. Maduro elnök innentől defenzívába szorult, nem engedte be az országba például a lakosságnak nyújtott külföldi segélyeket, és nagyrészt Oroszországra és Kínára volt kénytelen támaszkodni.

Caracasban a mindennapi életet is megnehezíti a gazdasági válság:

sokaknak több órát kell sétálniuk otthonaikba, mivel a városban közlekedő pár busz már mind megtelt, a metróhálózatot pedig lezárták.

A helyi média szerint az áramszünet egyébként az ország 23 államából Caracason kívül 15-öt érintett. Az állami televízió riportere „nemzeti áramszünetként” jellemezte a helyzetet.

Az elektromos hálózatért felelős miniszter szerint a Guri hidroelektrikus gát generátorait támadták meg a szabotőrök, ugyanakkor bizonyítékokat a támadásra nem hozott fel.

Kínának nagyon is fontos lenne a Maduro-rezsim

Kína ugyanakkor a komoly problémák ellenére a venezuelai kormány védelmére kelt, az ország egyik vezető diplomatája a Venezuela elleni szankciók ellen szólalt fel, Peking szerint ugyanis a történelem már leckét adott abból, hogy a „régi, szörnyű utat” nem kéne tovább követni.

„Minden ország belügyeiről a saját állampolgáraik határozzanak. A külső beavatkozás és a szankciók csak súlyosbítják a feszültségeket, és hagyják, hogy a dzsungeltörvények eluralkodjanak”

– fogalmazott Wang Yi kínai diplomata. Peking több mint 50 milliárd dollárnyi kölcsönt adott olajért cserébe Venezuelának az elmúlt évtizedben, az olajban gazdag dél-amerikai ország erőforrásai pedig nagyon is fontosak az olajéhségben szenvedő Kína számára.

A Guaidót támogató Egyesült Államok eközben a szankciós háló kiterjesztését ígérte Venezuelára, ennek keretében pedig több, a Maduro-kormány mögött álló bankot is szankcionálnának.

BORÍTÓKÉP: Kremlin.ru

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek