+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. március 8. péntek, 18:48
Szövetséget szerettek volna az EP-választásokra, de a hivatalos iratokon nem stimmel a pártelnökök neve. Sőt, a román széljobberek egyenesen halott elnökkel akartak szövetséget létrehozni.

Csütörtökön a román Központi Választási Iroda (BEC) elutasította a két román progresszív centrumpárt, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és az Igazság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) arra vonatkozó kérését, hogy közös listán indulhassanak a májusi európai parlamenti választásokon.

 

A BEC arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy a politikai pártok nyilvántartásában sem az USR, sem a PLUS elnökeként nem jelenik meg a két pártelnök Dan Barna, illetve Dacian Cioloș volt technokrata miniszterelnök neve.

 

Igen ám, csakhogy az a bibi a sztoriban, hogy mindkét párt azt mondja,

 

már hónapokkal ezelőtt kérte a bíróságtól az elnökök nevének nyilvántartásába vételét, csakhogy ezt szerintük a bíróság több hónap alatt sem oldotta meg.

 

Az eset kapcsán az USR–PLUS 2020 Szövetség kiadott egy sajtóközleményt, amelyben abszurdnak és antidemokratikusnak nevezik a BEC döntését. A pártszövetség vezetői ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy nem adják fel, és hogyha szükséges, akkor újra összegyűjtik az induláshoz szükséges aláírásokat, akár külön-külön is a jelöltek számára. Ez azért nem lenne kis munka, ugyanis jelöltenként százezer aláíró kell ahhoz, hogy valaki indulhasson. A két alakulat úgy véli, igénylésüket azért utasították el, mert

 

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pártelnöke „fél az USR PLUS 2020 Szövetségtől”, és ezen pártok minden kezdeményezésétől.

 

A szövetség fellebbezést nyújtott be, így a legfelsőbb bíróságnak kell döntenie az ügyükben, várhatóan szombaton. Amellett, hogy beadtak egy paksaméta dokumentumot, minden egyebet is megpróbálnak. Például azt, hogy Nicușor Dan, az USR előző elnöke, aki a hivatalos jogi iratok szerint kérheti a szövetség EP-listás létrehozását, pénteken bejelentette, hogy visszairatkozott a pártba. „Bármit is gondolok erről a szövetségről, az nem számít, segítenem kell az állampolgároknak, hogy arra szavazhassanak, akire éppen szeretnének” – mondta az exelnök.

 

És valóban úgy tűnik, hogy szavaznának rá: a legutóbbi felmérések között a pártszövetség 18 százalék körül áll, ezzel a kormányzó Szociáldemokrata Párt és a legerősebb ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mögött.

 

A szocdemek mossák kezeiket

 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a PLUS ne okoljon másokat saját inkompetenciája miatt – írta a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében a Szociáldemokrata Párt, röviddel azután, hogy a két párt elkezdte vádolni őket.

 

A PSD hozzáteszi, ha az USR és a PLUS úgy érzi, igazságtalanul jártak el velük szemben, bízzanak az igazságszolgáltatásban, éljenek a törvény adta fellebbezési lehetőségekkel, és védjék meg álláspontjukat.

 

„Addig is azonban minden állampolgár felteheti magának a kérdést: hogyan kormányozná Romániát az USR és a PLUS, ha saját pártjaikat sem képesek úgy bejegyeztetni, ahogyan azt a törvény előírja” – teszik fel a kaján kérdést.

 

Mindeközben szélsőjobb halott pártelnökkel törne előre

 

Fun fact: van még egy pártszövetség, amely indulni szeretne, de nem tud, igaz, ott meghalt az egyik elnök, de még ő szerepel a hivatalos iratokon. A klasszikus szélsőjobb, magyar-, zsidó- és cigányellenes Nagy Románia Pártról (PRM) és egykori vezetőjéről, Cornelius Vadim Tudorról van szó. Nos, a PRM megpróbált közös listát állítani az Egyesült Románia Párttal (PRU) meg még két kis másikkal, 

 

de ezek szerint ez sem fog összejönni könnyen, mert Tudor már 2015-ben eltávozott az élők sorából, de jogilag még mindig ő az elnök.

 

Ennek a koalíciónak amúgy sincs sok értelme, mert a közvélemény-kutatók bőven a bejutás alatt mérik őket egyen-egyenként, és nehezen elképzelhető, hogy együtt be tudnák hozni a szükséges öt százalékot. A PRM két választással ezelőtt még három képviselőt tudott küldeni Brüsszelbe.

 

FOTÓ: a két pártelnök, Dan Barna (jobbra) és Dacian Ciolos (jobbra) alárírásokat gyűjtenek. Forrás: Romania Insider

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hadsereget is bevetik a franciák a középületek védelme érdekében. Súlyos rendbontásra számítanak szombaton.

Nyilvánvaló volt, hogy a Törőcsik Mari ablakán bekukucskáló Orbán Viktor mémesedni fog, ezért most következzen egy válogatás az eddigi munkákból!

A görög védelmi minisztérium provokációnak nevezte a közös hadgyakorlaton történteket.

Csak a hatékony rendőri fellépésnek köszönhető, hogy nem történt komolyabb sérülés az Alexanderplatzon.

Be fognak jutni az Európai Parlamentbe, ráadásul a baloldalról elég sok szavazót elvisznek. Határozottak, és nem alkusznak: betiltanák a vadászatot, halászatot, és a húsfogyasztás ellen is fellépnek.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás