Nem mondja meg az MTVA, mi került neki 23 millió forintba az ellenzéki képviselők akcióján

Szerző: Bakó Bea
2019.03.07. 09:45

Döntéselőkészítésre és büntetőeljárásra hivatkozva nem árulják el, melyik ügyvéddel mennyiért szerződött a közmédia az ellenzéki képviselők feljelentésére.

Nem mondja meg az MTVA, mi került neki 23 millió forintba az ellenzéki képviselők akcióján

Február elején írtunk arról, hogy az MTVA vezérigazgatója levélben panaszkodott Kövér László parlamenti házelnöknek arról: több mint 23 millió forintos kiadása keletkezett az MTVA-nak azzal összefüggésben, hogy a decemberi tüntetések során ellenzéki képviselők bementek a közmédia székházába. Tételes elszámolást nem közöltek ugyan, de többek között ablakelemek cseréjére és ügyvédi költségekre hivatkoztak. Utóbbi kapcsán azt is megemlítette, hogy „több száz jogsértés miatt” tettek feljelentést.

Miután ezt a levelet tájékoztatásul Kövér László házelnök megküldte a parlamenti frakcióknak, az LMP-s Ungár Péter (aki mellesleg az Azonnali többségi tulajdonosa) adatigényléssel fordult az MTVA-hoz, hogy megtudja: pontosan milyen elemekből áll össze az említett 23 millió forintos kár, és kit bíztak meg az ügyvédi feladatok ellátásával az ellenzéki képviselők állítólagos jogsértéseivel összefüggésben. Ha pedig ezeket az ügyeket is az állandó jogi képviselőjük látja el, akkor közöljék, hogy mennyi díjtöbbletet jelentett a feljelentésekkel kapcsolatos eljárás – kérte még Ungár.

Az MTVA szerdán küldte meg a válaszlevelét a képviselőnek, amiből kiderül:

Ungár egyik kérdését sem hajlandók megválaszolni, szerintük ugyanis azok egy része döntéselőkészítő adat, ami az infotörvény értelmében tíz évig nem nyilvános,

más részük pedig folyamatban lévő büntetőeljárásokhoz kapcsolódóan a nyomozás adatait képezik, és ezért nem tehetők közzé.

Azt sajnos nem árulták el közelebbről, hogy mire gondolnak. Vajon milyen döntést készít elő egy ablakcsere számlája, vagy az, hogy mennyit fizettek a biztonsági őrnek? És miért hátráltatná a nyomozást, ha kiderül, hogy melyik ügyvéd mennyiért képviseli az MTVA-t a decemberi események kapcsán indult ügyekben? Ezekre a kérdésekre nézve nem tartalmaz részletesebb indoklást a levél.

Az Azonnali kérdésére Ungár Péter elárulta: pert fog indítani a közérdekű adatok kiadása érdekében.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek