+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 7. csütörtök, 13:22
Kiderült, hogy török útlevéllel is rendelkezik az Iszlám Állam oldalán harcoló férfi.

Bécs baloldali főpolgármestere, Michael Ludwig vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy megvonható-e az osztrák állampolgárság attól az osztrák fővárosból származó dzsihadistától, akit nemrég fogtak el Szíriában, és jelezte, hogy vissza akarna térni Ausztriába. Az állampolgársági ügyekben főszabály szerint az önkormányzatok járnak el Ausztriában.

 

A korábbi osztrák sajtóhírek – melyeket az Azonnali is szemlézett –  még arról szóltak, hogy a 27 éves férfi csak osztrák állampolgársággal rendelkezik, ám

 

a legfrissebb információk szerint török útlevele is van, így nem válna hontalanná, ha megvonnák tőle az osztrák állampolgárságot.

 

Ezt egy 2017-es törvénymódosítás teszi lehetővé a kettős állampolgárság tekintetében egyébként is szigorú politikát folytató Ausztriában.

 

Az állampolgárság megvonásához persze bizonyítékokra lesz szükség, melyek tanúsítják, hogy a férfi ténylegesen csatlakozott az Iszlám Államhoz és részt vett a fegyveres harcokban. Ha hinni lehet az osztrák sajtóban megjelenteknek, akkor ez nem lesz túlságosan nehéz feladat, ugyanis

 

elég jól dokumentáltnak tűnik a dzsihadista mozgása az elmúlt években.

 

Családja már 2013-ban jelentette az osztrák titkosszolgálatnak a férfi radikalizációját, de a hatóságnak ennek ellenére sem sikerült megakadályozniuk, hogy Egyiptomba, majd onnan Szíriába utazzon, és csatlakozzon az Iszlám Államhoz és fegyvert ragadjon. 2014-ben még haza is látogatott Ausztriába, hogy ott épüljön fel a szíriai konfliktusban szerzett sérüléseiből.


 
Az információk szerint a férfit akkor ugyan kihallgatták az osztrák belbiztonsági szervek, de bizonyítékok hiányában nem történt meg a vádemelés, és a családja is hiába kérte, hogy kiutazási tilalom alá vessék, így a következő évben vissza is tért Szíriába, ahonnan most végleg hazatérne.

 

Elemzők 100-150 főre becslik azon osztrák állampolgárok számát, akik az elmúlt években csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Azt nem tudni, hogy közülük hányan élték túl a véres konfliktust.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás