+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 7. csütörtök, 13:22
Kiderült, hogy török útlevéllel is rendelkezik az Iszlám Állam oldalán harcoló férfi.

Bécs baloldali főpolgármestere, Michael Ludwig vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy megvonható-e az osztrák állampolgárság attól az osztrák fővárosból származó dzsihadistától, akit nemrég fogtak el Szíriában, és jelezte, hogy vissza akarna térni Ausztriába. Az állampolgársági ügyekben főszabály szerint az önkormányzatok járnak el Ausztriában.

 

A korábbi osztrák sajtóhírek – melyeket az Azonnali is szemlézett –  még arról szóltak, hogy a 27 éves férfi csak osztrák állampolgársággal rendelkezik, ám

 

a legfrissebb információk szerint török útlevele is van, így nem válna hontalanná, ha megvonnák tőle az osztrák állampolgárságot.

 

Ezt egy 2017-es törvénymódosítás teszi lehetővé a kettős állampolgárság tekintetében egyébként is szigorú politikát folytató Ausztriában.

 

Az állampolgárság megvonásához persze bizonyítékokra lesz szükség, melyek tanúsítják, hogy a férfi ténylegesen csatlakozott az Iszlám Államhoz és részt vett a fegyveres harcokban. Ha hinni lehet az osztrák sajtóban megjelenteknek, akkor ez nem lesz túlságosan nehéz feladat, ugyanis

 

elég jól dokumentáltnak tűnik a dzsihadista mozgása az elmúlt években.

 

Családja már 2013-ban jelentette az osztrák titkosszolgálatnak a férfi radikalizációját, de a hatóságnak ennek ellenére sem sikerült megakadályozniuk, hogy Egyiptomba, majd onnan Szíriába utazzon, és csatlakozzon az Iszlám Államhoz és fegyvert ragadjon. 2014-ben még haza is látogatott Ausztriába, hogy ott épüljön fel a szíriai konfliktusban szerzett sérüléseiből.


 
Az információk szerint a férfit akkor ugyan kihallgatták az osztrák belbiztonsági szervek, de bizonyítékok hiányában nem történt meg a vádemelés, és a családja is hiába kérte, hogy kiutazási tilalom alá vessék, így a következő évben vissza is tért Szíriába, ahonnan most végleg hazatérne.

 

Elemzők 100-150 főre becslik azon osztrák állampolgárok számát, akik az elmúlt években csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Azt nem tudni, hogy közülük hányan élték túl a véres konfliktust.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik.

Ez az egyik legrosszabb mutató nemzetközi összehasonlításban. Ugyanakkor a magyarok döntő többsége biztos benne, hogy felismeri az álhíreket – de másokból ezt már nem nézi ki.

Budapestet ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás