Mégis elvesztheti osztrák állampolgárságát a bécsi dzsihadista

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.07. 13:22

Kiderült, hogy török útlevéllel is rendelkezik az Iszlám Állam oldalán harcoló férfi.

Mégis elvesztheti osztrák állampolgárságát a bécsi dzsihadista

Bécs baloldali főpolgármestere, Michael Ludwig vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy megvonható-e az osztrák állampolgárság attól az osztrák fővárosból származó dzsihadistától, akit nemrég fogtak el Szíriában, és jelezte, hogy vissza akarna térni Ausztriába. Az állampolgársági ügyekben főszabály szerint az önkormányzatok járnak el Ausztriában.

A korábbi osztrák sajtóhírek – melyeket az Azonnali is szemlézett –  még arról szóltak, hogy a 27 éves férfi csak osztrák állampolgársággal rendelkezik, ám

a legfrissebb információk szerint török útlevele is van, így nem válna hontalanná, ha megvonnák tőle az osztrák állampolgárságot.

Ezt egy 2017-es törvénymódosítás teszi lehetővé a kettős állampolgárság tekintetében egyébként is szigorú politikát folytató Ausztriában.

Az állampolgárság megvonásához persze bizonyítékokra lesz szükség, melyek tanúsítják, hogy a férfi ténylegesen csatlakozott az Iszlám Államhoz és részt vett a fegyveres harcokban. Ha hinni lehet az osztrák sajtóban megjelenteknek, akkor ez nem lesz túlságosan nehéz feladat, ugyanis

elég jól dokumentáltnak tűnik a dzsihadista mozgása az elmúlt években.

Családja már 2013-ban jelentette az osztrák titkosszolgálatnak a férfi radikalizációját, de a hatóságnak ennek ellenére sem sikerült megakadályozniuk, hogy Egyiptomba, majd onnan Szíriába utazzon, és csatlakozzon az Iszlám Államhoz és fegyvert ragadjon. 2014-ben még haza is látogatott Ausztriába, hogy ott épüljön fel a szíriai konfliktusban szerzett sérüléseiből.


 
Az információk szerint a férfit akkor ugyan kihallgatták az osztrák belbiztonsági szervek, de bizonyítékok hiányában nem történt meg a vádemelés, és a családja is hiába kérte, hogy kiutazási tilalom alá vessék, így a következő évben vissza is tért Szíriába, ahonnan most végleg hazatérne.

Elemzők 100-150 főre becslik azon osztrák állampolgárok számát, akik az elmúlt években csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Azt nem tudni, hogy közülük hányan élték túl a véres konfliktust.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek