+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 7. csütörtök, 13:22
Kiderült, hogy török útlevéllel is rendelkezik az Iszlám Állam oldalán harcoló férfi.

Bécs baloldali főpolgármestere, Michael Ludwig vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy megvonható-e az osztrák állampolgárság attól az osztrák fővárosból származó dzsihadistától, akit nemrég fogtak el Szíriában, és jelezte, hogy vissza akarna térni Ausztriába. Az állampolgársági ügyekben főszabály szerint az önkormányzatok járnak el Ausztriában.

 

A korábbi osztrák sajtóhírek – melyeket az Azonnali is szemlézett –  még arról szóltak, hogy a 27 éves férfi csak osztrák állampolgársággal rendelkezik, ám

 

a legfrissebb információk szerint török útlevele is van, így nem válna hontalanná, ha megvonnák tőle az osztrák állampolgárságot.

 

Ezt egy 2017-es törvénymódosítás teszi lehetővé a kettős állampolgárság tekintetében egyébként is szigorú politikát folytató Ausztriában.

 

Az állampolgárság megvonásához persze bizonyítékokra lesz szükség, melyek tanúsítják, hogy a férfi ténylegesen csatlakozott az Iszlám Államhoz és részt vett a fegyveres harcokban. Ha hinni lehet az osztrák sajtóban megjelenteknek, akkor ez nem lesz túlságosan nehéz feladat, ugyanis

 

elég jól dokumentáltnak tűnik a dzsihadista mozgása az elmúlt években.

 

Családja már 2013-ban jelentette az osztrák titkosszolgálatnak a férfi radikalizációját, de a hatóságnak ennek ellenére sem sikerült megakadályozniuk, hogy Egyiptomba, majd onnan Szíriába utazzon, és csatlakozzon az Iszlám Államhoz és fegyvert ragadjon. 2014-ben még haza is látogatott Ausztriába, hogy ott épüljön fel a szíriai konfliktusban szerzett sérüléseiből.


 
Az információk szerint a férfit akkor ugyan kihallgatták az osztrák belbiztonsági szervek, de bizonyítékok hiányában nem történt meg a vádemelés, és a családja is hiába kérte, hogy kiutazási tilalom alá vessék, így a következő évben vissza is tért Szíriába, ahonnan most végleg hazatérne.

 

Elemzők 100-150 főre becslik azon osztrák állampolgárok számát, akik az elmúlt években csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Azt nem tudni, hogy közülük hányan élték túl a véres konfliktust.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás