Íme egy gyönyörű korrupciós történet Romániából

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.07. 16:35

Van benne korrupt ortodox pópa, politikus a legfelsőbb szinten, simlis, meg simlis, de megérthető polgármesterek, és egy példaértékű videós oknyomozás.

Íme egy gyönyörű korrupciós történet Romániából

Nemrég a román miniszterelnök, Viorica Dăncilă hangzatos nyilatkozatot tett: a rendszerváltás óta történt legambiciózusabb fejlesztési program segítségével sikerült kiemelni a román vidéket a sárból. A Helyi Fejlesztések Országos Program (PNDL) keretében önkormányzatok pályázhattak állami pénzre, amelyet településfejlesztésre kellett fordítaniuk.

Igen ám, csakhogy a Recorder (az egyik legizgalmasabb román független videós portál) nemrégiben olyan videót közölt, ami nagyon fájhat a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD), amely próbálta sikerként eladni a történetet. Az újságírók ugyanis rájöttek, hogy nagyon

sok simlisség történt a pályázatok végrehajtásakor, az ügyben érintett egy volt miniszter és egy ortodox pópa is, valamint számtalan polgármester.

A PNDL program majdhogynem 10 milliárd eurós keretösszegből gazdálkodott – ez hatalmas összeg –, amelynek keretében 15 ezer projektet támogattak. Ahol pedig sok a pénz, ott megjelennek a simlisek is, ahogyan megjelent Mădălin Iscru ortodox pópa és üzletember, aki egyszer csak létrehozott egy céget, amelynek nulla üzleti forgalma és nulla alkalmazottja volt, és hogy, hogy nem, több település polgármestere is ezt a vállalatot kérte fel építkezési és renovációs projektek kivitelezéséhez: azaz hirtelen több, mint százharminc megrendelést kapott.

Iscru persze nem egyszerű pópa, amellett, hogy ő és a felesége is méregdrága autókkal járnak, bejáratos felsőbb szintekre is, tanáscadó lett a fejlesztési minisztériumban is Paul Stănescu szenátor meghívására. A szenátor régi motoros a PSD-ben, a Tudose-kabinet alatt volt miniszterelnök-helyettes, és fejlesztési miniszter is.

De hogyan juthatott a pénzhez Iscru? Romániában a törvények értelmében kétféleképpen adhat egy önkormányzat pénzt: vagy direkt megbízással, vagy közbeszerzéssel. Több román polgármesternek is gondot okozott az, hogy az első eset csak akkor lehetséges, ha a kifizetendő összeg nem haladja meg a százezer lejt (körülbelül 6,6 millió forint).

Volt azonban eset, hogy a polgármesterek több pénzt szerettek volna adni a pópa cégének, így szépen két pályázatot írtak ki ugyanarra a munkára, és akkor már nem kellet közbeszerzést meghirdetni.

A riport legfényesebb része, amikor egy Konstanca megyei polgármester megmutatja, mire ment a pénz: az óvoda felújítására. Igen ám, csakhogy hullik a vakolat, gyatrák a bútorok, a riporter kérdez, és kérdez, a polgármester meg elmondja, hogy hát igen, a „központból” szóltak, hogy melyik céget kell megbízni a munkával, de ő most mit csináljon, ha nem fogadja el, akkor nincs miből felújítani az óvodát, neki a közösség érdekeit kell nézni. És hát neki is igaza van.

És az még a kisebb baj, hogy százharminc megbízást kapott a vállalat, a nagyobb az, hogy néha irreálisan magas áron végezték el a munkálatokat, vagy vásároltak bútorokat, kellékeket. A Duna-deltában levő, Tulcea megyei Altăn Tepe településen például százezer eurónyi összegért cserélték ki a közvilágítást. Elvileg. Mert a Recorder körbejárt, és összesen negyvenhat kicserélt izzót talált: tehát több, mint kétezer euró ment el egy-egy villanykörtére.  

A videó végén egy helyi elmondja a riportereknek: nincs itt semmi látnivaló, így működik Románia, ez a PSD.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség azonban úgy gondolja, ez nincs így jól, a videó megjelenése után kisvártatva bejelentették, hogy hivatalból eljárást indítottak az ügyben. A PNDL-programnak hamarosan jön a következő kiírása, amire ugyancsak 10 milliárd eurós összeget szánnak. Románia kiemelkedik a sárból, lassanként, de hát úgy tűnik, a korrupció azért jelentősen visszahúzza. A teljes videó itt tekinthető meg angol felirattal:

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek