Hét fontos dolog, amit elveszít az EU, ha tényleg kilépnek a britek

Szerző: Fekő Ádám
2019.03.07. 18:01

Nagy veszélyben van az európai kultúra, hiszen nem csak Theresa Maytől vagy Tommy Robinsontól szabadulunk meg ha a britek tényleg eltakarodnak az EU-ból, hanem egy rakás király dolog is elveszik. Ezek közül csak a legfontosabbakat sorolja fel az eheti Azonnali-lista.

Hét fontos dolog, amit elveszít az EU, ha tényleg kilépnek a britek

A fogadóirodák ötszörös pénzt fizetnek már arra, ha összejön a no deal brexit, ennél alig többet, 5,5-szöröst azért, ha kiírnak a britek egy újabb népszavazást, és a maradásra szavaznak. Valami biztos történni fog, hiszen valami mindig történik a nagy brexitsztoriban, de mi már azért felkészítjük drága olvasóinkat arra, hogy mit is veszít az EU azzal, ha kilép Nagy-Britannia, ami éveken keresztül számított a menőség közepének még a hagyományosan németrajongó magyarok között is. Az eheti Azonnali-listán nincs igazi sorrend, minden szereplő hiányával sokkal szegényebb lesz az EU.

1. A legjobb sörök

Valamiért a mai napig tartja magát az a tévedés, hogy a németek vagy a csehek gyártják a legjobb söröket, páran még felhoznák a belgákat, de a valóság egész máshol van: a britek ale-jeinél egyszerűen nem lehet jobbat kapni a műfajban. A megszámlálhatatlan márkában szinte csak az a biztos, hogy képtelenség belőlük rosszat rendelni, és az ország nagy részében eszükbe sem jut egy pintnél kisebb egységben gondolkozni. Talán az sem véletlen, hogy a már Budapestre is eljutott skót Brewdog márkanév lett a kisüzemi sörözés legmenőbb neve (attól most jótékonyan tekintsünk el, hogy Budapesten is annyiba kerül ott minden, mint Skóciában), és nem az uncsi világos sörökben utazó cégek valamelyike. Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy a legjobb kocsmák Írországon kívüli részét is elvesztjük, hiszen rendes ember nem megy be máshol irish pubba.

2. A legjobb mustár

Valamiért mindig kimarad a környék legfontosabb jellemzői közül a Colman’s mustár, ami tulajdonképpen minden mustár legcsodálatosabbja. Annyira csíp, hogy egy apró túladagolástól is felmegy az orrba az érzés, épp ezért egy hamburgert épp úgy fel tud dobni, mint a világ legegyszerűbb sonkás szendvicsét. És ezt a mustárt bukjuk, bezzeg az édes szemét maradhat!

3. A popzenei örökség

Nyilván a Beatles említése lett volna a legegyszerűbb, de természetesen a világ legnagyobbá vált zenekaránál is többről van szó. A Beatles mellett ugyanis hirtelen EU-n kívülre kerül a punk, a rave, a 2000-es évek indie rock hulláma és értelemszerűen a britpop is. Sőt, a brexit után még Ozzy Osbourne sem lenne EU-s állampolgár, aminél tényleg nehéz nagyobb vesztesége elképzelni. A többi tagország összesen sem adott annyi nagy nevet a világnak, mint ők.

4. Edinburgh

Csupa remek város van az országban, de még ezek közül is magasan emelkedik ki a skót főváros, Edinburgh. Az online szavazások szerint általában Európa legjobb öt úticéljai közül az egyik, hiszen rettenetesen hangulatos, a skótok jófejek, csupa szép hely veszi körül, és valahogy még az esős idő sem annyira zavaró egy olyan városban, ahol a legjelentéktelenebb sarkokba is bele lehet szeretni.

5. Krikett

Csak vicceltem, kit érdekel a krikett? Természetesen a fociról van szó, ami még a 2019-re teljesen kilúgozott verziójában is fontos. Nyilván nem lép ki egyik brit ország sem az UEFA-ból, ezért túl sok változás nem lesz, de azért összezavarhatja a dolgokat: a munkavállalási engedélyek például megváltozhatnak, így nem lesz olyan egyszerű egész Európából igazolni a túlnyomó részt már most is külföldiekből álló csapatokhoz, de az EU-ban játszó brit állampolgárok helyzetét is megváltoztathatja a kilépés. A walesi válogatott Garth Bale ügynöke is csak annyit tudott mondani, hogy várnak, és meglátják, mi lesz a Real Madridban játszó ügyfelének helyzete. Ne felejtsük el a szurkolókat sem, akiknek az előadásában még a Savage Garden dala is őrült férfias lesz!

6. A legmenőbb akcentusok

Mit ér a Futball Faktor a londoni munkás akcentus, vagy a Trainspotting az érthetetlen skót szöveg nélkül? Jó, valamit azért érnek, de kevesebbet. A világ összes filmjét jobb felirattal nézni, de a britek angolja szinte hangulati elemként adja az ezerféle tájszólást, legyen az a míves oxfordi angol, vagy akár egy dokkmunkás ittas motyogása. Természetesen élőben is sokat hozzá ad az ország varázsához, ha szinte semmit nem értünk egy rendelés során. Na, hát most már ebből is csak az íreké marad meg az EU-n belül.

7. A műsor

A brexit esetleges lezavarásával egy idő után úgyis normalizálódna Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonya, az pedig szörnyű lesz. Egyszerűen azért, mert az a műsort, amit tudtak rendezni ebből a kilépésből nem csak a már leforgatott mozifilmre elég, hanem pár év múlva remélhetőleg vígjátékot is forgatnak abból a történelmi balfaszkodásból, amit a 2016-os népszavazás óta művel az ország vezetése. Ha a magyar kormány ilyen talpraesettséggel rombolná a jogállamot, már rég mi lennénk az EU legliberálisabb országa. Amint vége lesz ennek a showműsornak, sokkal unalmasabb lesz az európai politika.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek