Nem támogatja a kormány a burkaviselés betiltását

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.07. 14:38

Akármilyen hihetetlen, úgy tűnik, hogy van, amiben a kormány és a Momentum egyetért. Mégpedig abban, hogy nem lenne szép dolog betiltani a burkaviselést Magyarországon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert nemcsak erről kérdezte az Azonnali Kormányinfón, hanem arról is, nem csalódottak-e, hogy kevesen álltak ki a Fidesz mellett az Európai Néppárttal való vitájuk során, vagy hogy mi lesz a kulturális közfoglalkoztatás sorsa.

Nem támogatja a kormány a burkaviselés betiltását

Nem támogatja a kormány a burkaviselés betiltását – ezt válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali kérdésére a csütörtöki kormányinfón. Mint ismert, a Jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalom politikusa, Dúró Dóra független országgyűlési képviselő adott be egy erre vonatkozó javaslatot, amelynek tárgysorozatba vételét a kormánypárti többségű honvédelmi és rendvédelmi bizottság egyöntetűen megszavazta. Igaz, a Fidesz-frakció az Azonnali kérdésére már nem kívánta kommentálni, a parlamentben is megszavaznák-e a javaslatot.

Gulyás szerint a javaslat ellenzésével a kormány migrációs politkájának lényege fogalmazható meg:

„a keresztyén kultúra védelme azért fontos, mert olyanokkal kell együtt élni – és ebben mi dönthetünk , akik, amikor a saját szokásaiknak megfelelően élnek, akkor nem kell őket korlátozni”.

Gulyás személyesen is a kormánypárt álláspontjával ért egyet, szerinte mindenkinek a szabadsága, hogy teljes egészében megélje a saját kulturális, vallási identitását. Ezért véleménye szerint azelőtt kell „ésszerű és jó” döntéseket hozni, mielőtt párhuzamos társadalmak keletkeznek szerencsétlen migrációs döntések következtében: ezt kell elkerülni, a kormány ezt tette, ezért nincs ilyen probléma Magyarországon.

Felvetésünkre, hogy akkor a kormánypárti többségű bizottság miért szavazta meg a tárgysorozatba vételt, úgy reagált: ott országgyűlési képviselők ülnek, akik kormánypártiak, de a kormány maga nem támogatja a javaslatot.

Vagyis úgy tűnik, hogy van, amiben a magyar kormány és a Momentum egyetért, ugyanis utóbbi ellenzéki párt korábban már leszögezte az Azonnali kérdésére: nem támogat semmiféle olyan javaslatot, amely a vallásos indentitást, meggyőződést kifejező öltözetek viselését általánosságban tiltaná, büntetné.

Sokan támogatják a Fideszt, de titok, hogy kik

Az Azonnali arról is kérdezte a minisztert, nem csalódott-e a kormánypárt, hogy csak az Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a szlovén SDS-t vezető Janez Janša jelezte: nem szeretnék, hogy kizárják a Fideszt az Európai Néppártból. Gulyás szerint nem csak ennyi támogatást kaptak, „ennél lényegesen nagyobb és jelentősebb a támogatók köre”. Ám miután sokakkal beszéltek, és ő nincs felhatalmazva ezen beszélgetések előadására, csak annyit jelzett „megnyugtatásul": egyelőre csak kis pártok támogatják a Fidesz kizárását, a nagy pártok közül olyan nyilatkozatot még nem lehetett hallani, akik ezzel egyetértenének. Gulyás szerint egyébként 

kellő időben vagy mindenki színvallásra kényszerül, vagy az egész ügy már nem is lesz napirenden.

Valószínűleg nem kaszálják el a kulturális közfoglalkoztatást

Bár a kulturális közfoglalkoztatás ügye már járt a kormány előtt, nincs erről még döntés, ugyanakkor nagy valószínűséggel egyelőre maradni fog a program – ezt Gulyás már azzal kapcsolatban válaszolta az Azonnalinak, hogy mint megírtuk, nem hosszabbították meg a kulturális közfoglalkoztatottak február végén lejáró szerződéseit a Magyar Nemzeti Múzeumnál és az Országos Széchényi Könyvtárnál. Akkor hiába kérdeztük a Belügyminisztériumot, hogy ez csak néhány intézmény esetén történt-e így, vagy országszerte lezárják a programot.

Gulyás szerint pillanatnyilag azon az állásponton van a kormány, hogy fenn kell tartani a közfoglalkoztatás ezen típusát, ám a belügyminiszter jelentést fog tenni a kormánynak azzal kapcsolatosan, hogyan látja a program helyzetét és annak hatékonyságát. Gulyás szerint – bár nem volt teljesen biztos a számban – nagyjából 1800 embert érint a kulturális közfoglalkoztatás.

A minisztert azzal kapcsolatban is kérdeztük, hogy most, hogy további átalakítások előtt áll a szakképzés, terveznek-e változtatni a tankötelezettségi korhatáron. Gulyás szerint nincs ilyen döntést, vagyis továbbra is csak 16 éves korig lesz kötelező iskolába járni.

Kormánygépek márpedig nincsenek

Végezetül Gulyás Gergelyt arról is kérdeztük, vannak-e a magyar kormánynak kormánygépei. Szerinte nincsenek, olyan honvédelmi gépek vannak, amiket időnként a kormány használ. Ennek az az oka, hogy ahhoz képest ritkán használnák a gépet, hogy megérje fenntartani. A felvetésre, hogy nem lenne-e egyszerűbb a honvédelmi tárca Falcon 7X típusú gépeit kormánygépként elismerni, azt mondta, nem azért nem hívják kormánygépnek, mert félnének ezt kimondani, hanem azért, mert például az a repülő, amivel legutóbb Izraelbe repült Orbán Viktor, alapvetően csapatszállító célokat szolgál.

A minisztert annak kapcsán kérdeztük erről, hogy Parragh László az Azonnalinak adott interjújában azt mondta: a sajtóból úgy tűnik, a magyar kormánynak valójában van kormánygépe, csak nem mondják ki, hogy az az, a kérdésre pedig, hogy a közvélemény vagy a kormány a prűd, ami ezt nem mondja ki, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy válaszolt: valószínűleg mindkettő. Gulyás Gergely ezt annyival kommentálta: Parragh csak azt hitte el, amit leírtak az újságban. 

FOTÓ: Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek