Putyin szerint 600 külföldi kémet lepleztek le tavaly

Szerző: Fekő Ádám
2019.03.06. 18:56

Az orosz elnök szerint egyre több titkosszolgálat küld nyugatról kémeket Oroszországba, ezért különösen hatékonynak kell lennie az FSZB-nek.

Putyin szerint 600 külföldi kémet lepleztek le tavaly

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőinek tartott beszédében azt állította Vlagyimir Putyin, 2018-ban majdnem 600 külföldi kémet kapcsoltak le Oroszországban: bár a részletekbe nem ment bele, az orosz elnök szerint 129 munkatársról és 465 ügynökről van szó. 

„Látható, hogy a külföldi ügynökségek egyre növelik aktivitásukat Oroszországban politikai, gazdasági, tudományos vagy technológiai információkért kutatva” 

– mondta Putyin, kiemelve, hogy az FSZB munkatársainak ezért különösen hatékonynak kell lennie, főleg a fegyvereik fejlesztésének adatainak védelmében. 

Vlagyimir Putyin egy ideje minden évben beszédet tart az FSZB-nek, és egyre nőnek a bejelentett számai: négy éve még csak 52 munkatársat és 290 ügynököt mondott.

Arra a BBC cikke is felhívja a figyelmet, hogy Putyin számait semmi nem támasztja alá, arról pedig nem nagyon beszélt, hogy egyelőre az ő kémjeinek munkája a látványosabb, gondolva ezalatt például Szergej Szkripal angliai megmérgezésére, de a holland, a cseh és a svéd hírszerzés is bejelentette, hogy fogtak el orosz kémet 2018-ban.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek