Néppárt vs. Fidesz: nem az elvekről szól ez, hanem az elvtársakról

Bakó Bea

Szerző:
Bakó Bea

2019.03.06. 10:37

Az, hogy a Néppárt a sorosos-junckeres plakátok miatt akad ki Orbánra, nem pedig a lopáson és a többi rendszerszintű probléma miatt, az az a tempó, amiről azt hittem, hogy már csak nálunk, posztkommunista országokban létezik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A Fidesz és az Európai Néppárt szappanoperája jelenleg ott tart, hogy elég tagpárt kérte a kormánypárt kizárását, ahhoz, hogy tárgyalni kelljen erről a pártcsaládban. Szűnni nem akarnak azóta a találgatások, hogy vajon mi lesz, és ez kinek lesz jó. Ahogy már Pintér Bence kollégám is pedzegette a hétfői hírlevelében; jól jöhet-e ki a Fidesz az egészből azzal, hogy áldozati bárányt csinál magából, és mi a fontosabb a Néppártnak: a cirka tizenhárom mandátum, amit a Fidesz szállít neki, vagy az elvek?

Csakhogy az egész történet pont azt mutatja meg, hogy

a Fidesz kizárása vagy bent tartása a Néppárt számára már rég nem az elvekről szól.

Ha arról szólt volna, akkor kipenderítették volna a Fideszt a pártcsaládból már szeptemberben, amikor – a néppárti frakció jelentős részének szavazataival – elfogadták az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentést, és ezzel elindították Magyarországgal szemben a 7-es cikkes eljárást a jogállamiság lebontása miatt.

Elvi és taktikai alapon is ideális időpont lett volna ez megválni egy olyan párttól, amelyik a saját pártcsaládja képviselőinek jó része szerint is ellopja az uniós pénzeket, kinyírja az alkotmánybíráskodást, elüldöz egy egyetemet és így tovább. A Sargentini-jelentés minden hibája ellenére is bőven elegendő ok lett volna mindez.

De nem, érdekes módon, a szavazás után a néppártiak azzal jöttek az Azonnali kamerájának az Európai Parlamentben, hogy ez nem elítélés, még csak most kezdődik a vizsgálat, és kivárják, mi lesz a vége, nem akarnak senkit elhamarkodottan megbüntetni.

Mi volt ehhez képest az, ami kiverni látszik a biztosítékot? Hogy feltették a főnököt egy plakátra.

Az, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök Soros György mellett díszeleg néhány nyilvánvaló hazugság kíséretében (ami egyébként csak a szokásos, business as usual a kormány eddigi plakátjaihoz képest). Ez az, ami annyira fáj most a többi néppárti tagpártnak.

Nem az elvekről szól ez, hanem az elvtársakról.

Ez az a tempó, amiről azt hittem, hogy már csak nálunk, meg a hozzánk hasonló szerencsétlen posztkommunista országokban létezik.

Ez olyan, mintha nem azért rúgnának ki valakit mondjuk egy állami cégtől, mert évek óta trehányul dolgozik, hanem azért, mert egyszer rosszat mondott a főnökre.

Ha tényleg a Juncker-plakát lesz a végső ok a Fidesz kirúgására a Néppártból, akkor ennek a bandának ezek után semmi alapja nem lesz arra, hogy bárkit is kioktasson elvekből és nyugatos európaiságból.

(Ahol meg az elvek véget érnek, ott kezdődik a matek. Manfred Weber néppárti csúcsjelölt Spiegel-interjújából úgy tűnik, hogy a Néppárt spindoktorai osztottak, szoroztak, és arra jutottak, hogy máris nem akkora érvágás az a tizenhárom fideszes EP-mandátum, ha sikerül beindítani egy elhatárolódási spirált, és rákényszeríteni az S&D-t, hogy ugyanígy váljon meg a számukra hasonlóan kínos, jelenleg tíz mandátummal bíró román PSD-től; a liberális ALDE-t meg arra, hogy rakja ki a még a pártcsalád nevét is bitorló [nem vicc] román ALDE-t és a cseh miniszterelnök Andrej Babiš pártját, az ANO-t, bár ez a két párt összesen csak négy mandátumot jelent a liberális EP-frakciónak.)

Hogy mi, te csak most találkozol ezzel a szöveggel? Ez azért van, mert még nem jár neked a Reggeli fekete, az Azonnali hetente háromszor érkező hírlevele! Kattints ide, és járni fog!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek