+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. március 6. szerda, 08:45
Nem akar botrányt az EP-választások előtt a Néppárt vezetése, mert az veszélyeztetné Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság elnökévé.

Az Európai Néppárt Joseph Daul pártelnök (nyitóképünkön balra) körül tömörülő vezetői az EP-választás előtt nem akarják kizárni a Fideszt a jobbközép pártcsaládból – értesült az osztrák Der Standard. A liberális napilap szerint a pártvezetés attól tart, hogy a Néppárt annyi mandátumot fog veszíteni a májusi EP-választáson, hogy

 

a Fidesz nélkül nem lesz elég szavazatuk a bajor CSU-s Manfred Weber bizottsági elnökké választásához,

 

ezért nem akarnak most botrányt. A Standard hozzáteszi, hogy Fideszt a magyar kormány jogállamot lebontó intézkedései és a Soros György elleni, a lap által antiszemitának titulált kampány miatt már egyébként is monitorozta a Néppárton belül egy bizottság, ami egyelőre nem adta le a jelentését, ez azonban tárgytalan is lehet – azt vizsgálták, hogy ki kéne-e zárni a pártot. A politikai helyzet azonban mindeközben eléggé megváltozott.

 

A Fidesz kirúgásának megtárgyalását immár tíz ország tizenhárom tagpártja indítványozta a pártelnöknél a magyar párt legutóbbi Soros-Juncker-plakátkampánya miatt. Mi több: mint azt az Azonnali kiderítette, már a román nemzeti liberálisok sincsenek Orbán mellett, kérdés azonban, hogy végül hova állnak a német és bajor pártok, vagy a lengyel Polgári Platform

 

A néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber egyébként közben három feltételt állított Orbán Viktornak: állítsa le a Brüsszelt támadó kampányt, kérjen bocsánatot a Néppárttól és hívja vissza a CEU-t Budapestre. Az osztrák néppárti kancellár, Sebatian Kurz, az osztrák Néppárt EP-delegációját vezető Othmar Karas, illetve Johannes Hahn osztrák EU-biztos közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról Manfred Webert és az ő feltételeit,

 

ugyanakkor Karas egyébként sem a Fidesz kizárása, csak felfüggesztése mellett van.

 

Mindeközben a kisebbik osztrák kormánypárt, a szélsőjobboldali FPÖ jelezte, hogy szívesen várnák Orbánékat az EU-ellenes, szélsőjobboldali ENF-frakcióban. A Fidesz egyébként nagyon kapós, a konzervatív ECR pártcsalád csúcsjelöltje is arról beszélt az Azonnalinak még tavaly év végén, hogy tárt karokkal várnák a magyar pártot. A fideszesek szerint egyébként van élet a Néppárton kívül – legalábbis az Orbán-párt magyarországi parlamenti képviselői erről beszéltek a héten:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy felmérés szerint a szélsőjobboldal a melegek között az első helyen áll, leelőzve Macron pártját.

Emmanuel Macronként vagy Angela Merkelként kell manővereznünk, hogy a mi embereink jussanak a vezető EU-s pozíciókba.

Magyar képzőművészek és képregényesek alkotásait lehet megvásárolni a hétvégén a jó ügy érdekében.

Az ellenzéki pártok továbbra sem a Fidesz szavazóira hajtanak a Facebookon.

Az utolsó ellenzéki nyomtatott napilap minden dizájnelemét felhasználva utalgatnak finoman arra, hogy az MSZP-P-re érdemes egyedül szavazni.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án vasárnap.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás