+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. március 6. szerda, 08:45
Nem akar botrányt az EP-választások előtt a Néppárt vezetése, mert az veszélyeztetné Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság elnökévé.

Az Európai Néppárt Joseph Daul pártelnök (nyitóképünkön balra) körül tömörülő vezetői az EP-választás előtt nem akarják kizárni a Fideszt a jobbközép pártcsaládból – értesült az osztrák Der Standard. A liberális napilap szerint a pártvezetés attól tart, hogy a Néppárt annyi mandátumot fog veszíteni a májusi EP-választáson, hogy

 

a Fidesz nélkül nem lesz elég szavazatuk a bajor CSU-s Manfred Weber bizottsági elnökké választásához,

 

ezért nem akarnak most botrányt. A Standard hozzáteszi, hogy Fideszt a magyar kormány jogállamot lebontó intézkedései és a Soros György elleni, a lap által antiszemitának titulált kampány miatt már egyébként is monitorozta a Néppárton belül egy bizottság, ami egyelőre nem adta le a jelentését, ez azonban tárgytalan is lehet – azt vizsgálták, hogy ki kéne-e zárni a pártot. A politikai helyzet azonban mindeközben eléggé megváltozott.

 

A Fidesz kirúgásának megtárgyalását immár tíz ország tizenhárom tagpártja indítványozta a pártelnöknél a magyar párt legutóbbi Soros-Juncker-plakátkampánya miatt. Mi több: mint azt az Azonnali kiderítette, már a román nemzeti liberálisok sincsenek Orbán mellett, kérdés azonban, hogy végül hova állnak a német és bajor pártok, vagy a lengyel Polgári Platform

 

A néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber egyébként közben három feltételt állított Orbán Viktornak: állítsa le a Brüsszelt támadó kampányt, kérjen bocsánatot a Néppárttól és hívja vissza a CEU-t Budapestre. Az osztrák néppárti kancellár, Sebatian Kurz, az osztrák Néppárt EP-delegációját vezető Othmar Karas, illetve Johannes Hahn osztrák EU-biztos közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról Manfred Webert és az ő feltételeit,

 

ugyanakkor Karas egyébként sem a Fidesz kizárása, csak felfüggesztése mellett van.

 

Mindeközben a kisebbik osztrák kormánypárt, a szélsőjobboldali FPÖ jelezte, hogy szívesen várnák Orbánékat az EU-ellenes, szélsőjobboldali ENF-frakcióban. A Fidesz egyébként nagyon kapós, a konzervatív ECR pártcsalád csúcsjelöltje is arról beszélt az Azonnalinak még tavaly év végén, hogy tárt karokkal várnák a magyar pártot. A fideszesek szerint egyébként van élet a Néppárton kívül – legalábbis az Orbán-párt magyarországi parlamenti képviselői erről beszéltek a héten:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hadsereget is bevetik a franciák a középületek védelme érdekében. Súlyos rendbontásra számítanak szombaton.

Nyilvánvaló volt, hogy a Törőcsik Mari ablakán bekukucskáló Orbán Viktor mémesedni fog, ezért most következzen egy válogatás az eddigi munkákból!

A görög védelmi minisztérium provokációnak nevezte a közös hadgyakorlaton történteket.

Csak a hatékony rendőri fellépésnek köszönhető, hogy nem történt komolyabb sérülés az Alexanderplatzon.

Be fognak jutni az Európai Parlamentbe, ráadásul a baloldalról elég sok szavazót elvisznek. Határozottak, és nem alkusznak: betiltanák a vadászatot, halászatot, és a húsfogyasztás ellen is fellépnek.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás