A propagandavonaton nincsen fék: szíriai hadizsákmánnyal roadshow-zik az orosz hadsereg

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.06. 12:54

Így akarják népszerűsíteni a külpolitikai sikereket hozó közel-keleti intervenciót.

A propagandavonaton nincsen fék: szíriai hadizsákmánnyal roadshow-zik az orosz hadsereg

Két hónapos országjáró körútra indult nemrég az orosz hadsereg szíriai hadizsákmányokkal megrakott vasúti szerelvénye, mely a 2015 szeptemberében kezdődött katonai beavatkozást, és általánosságban az ország fegyveres erőit igyekszik népszerűsíteni a lakosság körében. A húsz kocsiból álló,

„Szíriai áttörés” névre keresztelt gördülő múzeum a javarészt az Iszlám Államtól elkobzott harcjárművek mellett az orosz intervenciós csapatok felszerelését és a polgárháború történéseit is részletesen bemutatja.

A február végén Moszkvából indult propagandavonat az öt éve annektált Krím-félszigetet és a távol-keleti Vlagyivosztokot is érintve – az előzetes tervek szerint – április végén tér vissza az orosz fővárosba. Az eddigi tapasztalatok szerint az embereket igencsak érdekli a hadizsákmányokat bemutató szerelvény. A közösségi médiában több száz kép található a mozgó kiállításról.

Elemzők úgy vélik, hogy

az orosz vezetés ezzel az akcióval a hadsereg népszerűsítése mellett a belföldi problémák miatt elégedetlen közhangulaton is javítani próbál.

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, a legfrissebb kutatások eredményei szerint az oroszok nagyobb része úgy véli, hogy rossz úton halad az országuk. 2006 óta ezt az első felmérés, ahol az elégedetlenek kerültek többségbe.

A közhangulat változásában nagy szerepet játszottak a nyugdíjkorhatár és az áfa emelése kapcsán kibontakozó feszültségek. Országszerte ezrek vonultak utcára, mivel az új jogszabályok szerint az orosz nők a korábbi 55 helyett 60, míg a férfiak 60 helyett 65 éves korukban mehetnek csak nyugdíjba a jövőben. Az általános forgalmi adó 18-ról 20 százalékra való emelése nem váltott ki ilyen heves indulatokat, de a háztartások jövedelemcsökkenésével kapcsolatos aggodalmak igencsak megerősödtek. Az intézkedések Vlagyimir Putyin személyes népszerűségére is rányomták a bélyegüket, de még így is a lakosság közel kétharmada jó véleménnyel van az elnökről.

A szíriai intervenció egyébként elég jó választásnak tűnik az orosz vezetés részéről a problémák palástolására.

A három és fél éve indított intervenció jelentős sikereket hozott Moszkvának a nemzetközi színtéren. Az általuk támogatott szíriai kormányerők ez idő alatt visszaszerezték az ellenőrzést a polgárháború sújtotta ország számottevő része felett, és még kitartó felkelőket is sikerült egyetlen régióba visszaszorítaniuk.

Az Egyesült Államok a helyi kurd erők oldalán avatkozott be a konfliktusba az Iszlám Állam elleni harc jegyében, ám Donald Trump amerikai elnök decemberi döntése alapján a Szíriában szolgáló amerikai katonákat folyamatosan kivonják az országból, így

az amerikaiak távozása után az oroszoknak még nagyobb szavuk jut majd a lassan nyolc éve dúló konfliktus rendezését illetően.

FOTÓ: Instagram / Diana Palamarcsuk

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek