Végleg visszatérne Ausztriába egy osztrák dzsihadista, aki pár éve is otthon pihente ki a harcok fáradalmait

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.05. 14:01

Az állampolgárságot nem lehet megvonni tőle, mert hontalanná válna.

Végleg visszatérne Ausztriába egy osztrák dzsihadista, aki pár éve is otthon pihente ki a harcok fáradalmait

Megerősítette az osztrák belügyminisztérium, hogy a szíriai kurd erők nemrég elfogtak egy osztrák állampolgárságú dzsihadistát, aki most vissza akar térni Ausztriába – adta hírül az Österreich. A bécsi férfi radikalizációját még 2013-ban jelentette be családja az osztrák titkosszolgálatnak, ám a hatóságnak ennek ellenére sem sikerült megakadályozniuk, hogy Egyiptomba, majd onnan Szíriába utazzon, és csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Az osztrák dzsihadista aktívan részt vett a harcokban, és 2014-ben még haza is látogatott Ausztriába, hogy ott épüljön fel a szíriai konfliktusban szerzett sérüléseiből.

Az információk szerint a férfit ugyan kihallgatták az osztrák hatóságok, de bizonyítékok hiányában nem történt meg a vádemelés. Ennek köszönhetően a következő évben vissza is tért Szíriába, ahonnan most végleg hazatérne.

Az osztrák ellenzékből többen is támadták a belügyminisztériumot az eset miatt. Peter Pilz parlamenti képvisel egyenesen kormányzat kudarcának tartja, hogy ez előfordulhatott.

Az Iszlám Állam visszaszorítása után hazatérő dzsihadisták nagy kihívás elég állítják a nyugat-európai kormányokat.

Az Egyesült Királyságban nemrég megfosztottak állampolgárságától egy fiatal nőt, aki még 15 évesen csatlakozott a terrorszervezethez, és a németeknél is hasonló módon tervez eljárni az érintett polgáraival a berlini kormányzat. A fenti esetben az osztrák vezetés viszont nem hozhat ilyen döntést, mivel

a férfinak csupán egyetlen állampolgársága van, és a nemzetközi egyezmények értelmében mindenképp el kell kerülni, hogy hontalanná váljon.

Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, az osztrák politikai elit ugyanakkor nincs túlságosan elragadtatva a gondolattól, hogy esetlegesen vissza kell fogadnia az Iszlám Államhoz csatlakozott állampolgárait. Számuk a becslések szerint 100-150 főre tehető. Bécsben kezdik komolyabban venni a problémát, és a legfrissebb hírek már egy politikai iszlám dokumentálásával foglalkozó köpont létrehozásáról szólnak, melyet a radikalizációval szembeni küzdelem egyik fontos elemének szánnak.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek