+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. március 5. kedd, 14:01
Az állampolgárságot nem lehet megvonni tőle, mert hontalanná válna.

Megerősítette az osztrák belügyminisztérium, hogy a szíriai kurd erők nemrég elfogtak egy osztrák állampolgárságú dzsihadistát, aki most vissza akar térni Ausztriába – adta hírül az Österreich. A bécsi férfi radikalizációját még 2013-ban jelentette be családja az osztrák titkosszolgálatnak, ám a hatóságnak ennek ellenére sem sikerült megakadályozniuk, hogy Egyiptomba, majd onnan Szíriába utazzon, és csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

 

Az osztrák dzsihadista aktívan részt vett a harcokban, és 2014-ben még haza is látogatott Ausztriába, hogy ott épüljön fel a szíriai konfliktusban szerzett sérüléseiből.

 

Az információk szerint a férfit ugyan kihallgatták az osztrák hatóságok, de bizonyítékok hiányában nem történt meg a vádemelés. Ennek köszönhetően a következő évben vissza is tért Szíriába, ahonnan most végleg hazatérne.

 

Az osztrák ellenzékből többen is támadták a belügyminisztériumot az eset miatt. Peter Pilz parlamenti képvisel egyenesen kormányzat kudarcának tartja, hogy ez előfordulhatott.

 

Az Iszlám Állam visszaszorítása után hazatérő dzsihadisták nagy kihívás elég állítják a nyugat-európai kormányokat.

 

Az Egyesült Királyságban nemrég megfosztottak állampolgárságától egy fiatal nőt, aki még 15 évesen csatlakozott a terrorszervezethez, és a németeknél is hasonló módon tervez eljárni az érintett polgáraival a berlini kormányzat. A fenti esetben az osztrák vezetés viszont nem hozhat ilyen döntést, mivel

 

a férfinak csupán egyetlen állampolgársága van, és a nemzetközi egyezmények értelmében mindenképp el kell kerülni, hogy hontalanná váljon.

 

Mint ahogy arról az Azonnali is beszámolt, az osztrák politikai elit ugyanakkor nincs túlságosan elragadtatva a gondolattól, hogy esetlegesen vissza kell fogadnia az Iszlám Államhoz csatlakozott állampolgárait. Számuk a becslések szerint 100-150 főre tehető. Bécsben kezdik komolyabban venni a problémát, és a legfrissebb hírek már egy politikai iszlám dokumentálásával foglalkozó köpont létrehozásáról szólnak, melyet a radikalizációval szembeni küzdelem egyik fontos elemének szánnak.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás