Szerb politikus bábuját égették el egy horvát tavaszköszöntő karneválon

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.05. 16:00

Ez is csak azt bizonyítja, hogy egyre inkább erősödik a sovinizmus és az intolerancia Horvátországban – véli az érintett képviselő.

Szerb politikus bábuját égették el egy horvát tavaszköszöntő karneválon

Nem túl ízléses céltáblát választottak idén a dalmáciai Kaštel Sućurac lakói a hagyományos tavaszköszöntő karnevál fő attrakciójaként. A „tűzhalálra” ítélt, a telet és a rosszkedvet jelképező papírbábut egy horvátországi szerb parlamenti képviselőről, Milorad Pupovacról formázták – számolt be a Balkan Insight. Mint ahogy az a címlapképen is látható, a felvonuláson ugyancsak megjelent a szerb nemzetiségű politikus egy szoborkompozícióban, mely szerint a horvát miniszterelnök, Andrej Plenković az ő nótájára táncol.

AZ ELÉGETETT PUPOVAC-BÁBU (FORRÁS: CROPIX)

A Splittől mindössze 10 kilométerre fekvő kisvárosban történteket sértőnek tartja Pupovac. Úgy látja, hogy ez is csak arra mutat rá, hogy

a sovinizmus és az intolerancia megerősödőben van Horvátországban.

A szerb nemzetiségű politikus megállapítása nem teljesen alaptalan. 

Az utóbbi időben több, kisebbségek elleni atrocitásra is sor került Horvátországban. Február elején horvát nacionalisták támadtak rá a Crvena Zvezda szerb sportklub vízilabdázóira, egyiküknek eltörték az orrát, egy másik játékos pedig inkább a tengerbe ugrott az ütések elől. Ezt az esetet egyébként a mostani karneválon is felelevenítették.

A SZERB VÍZILABDÁZÓK ELLENI TÁMADÁS HUMOROSNAK VÉLT ÚJRAJÁTSZÁSA

Januárban Josip Đakić kormánypárti képviselő – a botrány kirobbanásáig szintén párttag – fia, Ivan egy szerb felkelő levágott fejét tartó horvát nacionalistáról készült archív felvétellel kívánt boldog karácsonyt a szerb „barátainak”.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek