Fáj, ha összetörik a szív? Az agynak is lehet köze hozzá

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.05. 09:34

Egy új kutatás szerint másképp működik az egyes agyterületek közötti kommunikáció azoknál, akik összetörtszív-szindrómában szenvednek.

Fáj, ha összetörik a szív? Az agynak is lehet köze hozzá

Kevesebbet kommunikálnak bizonyos agyi területek azoknál, akik összetörtszív-szindrómában szenvednek – írja a BBC. Erre egy új, kedden publikált svájci kutatás jutatott.

Az összetörtszív-szindróma leggyakrabban valamilyen negatív életesemény kapcsán lép fel, ám okozhatják olyan nagyobb stresszel járó események is, mint amilyen egy esküvő vagy egy új munkahely. Ilyenkor – hasonlóan a szívinfarktushoz – a betegnél mellkasi fájdalom és légszomj lép fel. Ez általában csak átmeneti problémát okoz, a szívizmok hetek alatt helyre állnak, igaz, ritkán halálos kimenetele is lehet a szindrómának.

Ugyan a betegség pontos oka ismeretlen, de a szakértők szerint a stresszhormonok – például az adrenalin – hirtelen megnövekedett szintjéhez lehet köze.

Hogy jön ide az agy?

A Zürichi Egyetemi Kórház tizenöt összetörtszív-szindrómában szenvedő páciens állapotát vette össze harminckilenc egészséges résztvevőével.

Az eredmények szerint az érzelmek kontrollálásáért, illetve az automatikus testi válaszokért – például szívverés – felelős agyi területek között kevesebb kommunikáció volt kimutatható, mint az egészséges személyek esetén.

Ugyanakkor az nem világos, hogy a csökkent kommunikációt az összetörtszív-szindróma okozza vagy éppen az alacsonyabb kommunikáció miatt alakul ki a betegség.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek